dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:349/445)

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 169

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO ) Składniki potrawy, którą wykonałam w woku: 400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku) 2

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz z kiszoną kapustą curry 137

Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji(...)przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer jeden z rybą w roli głównej. Co prawda dorsz, a nie sandacz, ale w tym daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach

bistro mama
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 399

zawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie. Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał(...)mięsa. Podlewamy dno brytfanny winem (lub wodą). Na koniec posypujemy wszystkie składniki tymiankiem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 90 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie. Po odlaniu wody przykrywamy je, aby całkowicie nie wystygły. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z salami 162

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną

Kulinarna Pokusa
Gulasz wieprzowy 140

nadzieję że tym którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można(...)liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego czy krowa była młoda czy stara;) Każdy zabierający się za gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby

Aromatyczne Podróże
Letni tort na urodziny C. 191

kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się(...)takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł, że jest ze mną, bo jakby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 170

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach to pozycja obowiązkowa na jesiennym polskim stole, zwłaszcza w listopadzie, gdy mięso gęsi jest najlepsze. Gęś pieczona w pomarańczach i

Pociąg Do Kuchni
Frittata z ziemniakami, szpinakiem, chorizo i wędzonym serem 220

Frittata, czyli smaczny omlet jajeczny w wytrawnym wydaniu- z ziemniakami, szpinakiem, moją ulubioną kiełbaską chorizo i dodatkiem wędzonego sera😋 To danie naprawdę proste i dobre

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 162

Taki pomysł na pasztet przyszedł mi do głowy w zastępstwie - za pasztet z cieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe

Kolorowy Przepisownik
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 387

Gothic to gra, która była hitem naszych młodocianych lat – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy

Nerds Kitchen
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 115

Składniki: 200 g boczku wędzonego surowego 2 kiełbaski śląskie wieprzowe 400 g polędwiczek wieprzowych (jeżeli mamy możliwość, to poprośmy o zmielenie w sklepie) 300 g

ClauditteMissCooking
Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak - jak z McDonald's 214

Klasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem

Słodka Strona
Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak - jak z McDonald's 2966

Klasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem

Słodka Strona
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 380

nadzieję, że będzie coraz lepiej. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że mogę wychodzić do pracy i wracać z pracy, nie mieć na nic czasu i chociaż zmęczona, obolała, czasem nawet bez uśmiechu, to jednak przepełnia mnie przekonanie, że właśnie tak powinno być. Dopiero teraz zdaję sobie sprawę, jak wyniszczające i pozbawione jakiegokolwiek sensu jest siedzenie w domu. Choć niby coś robiłam(...)każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 226

nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka razy(...)poprzez dokładne wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami. Dokładnie nacieramy mięso marynatą i pozostawiamy wraz z nią w misce w warunkach chłodniczych na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. W międzyczasie kilka razy przekładamy mięso na drugą stronę, aby zawsze było dobrze przeszło składnikami marynaty. Jeżeli mięso przygotowujemy w piekarniku, najpierw obsmażamy je z obu stron, łącznie przez

Kulinarna Pokusa
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 162

czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie(...)bukowo-olchowym. Szlachetny wyrób klasy Premium wyrabiany dawniej tylko w najzacniejszych góralskich rodzinach. Bardzo dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością  mięsa! (95%) z czego 52% to mięso cielęce a 43% to mięso wieprzowe. Bez MOMów (mięso oddzielone mechaniczne), które tak często spotykamy w produktach parówko-podobnych. Zawierają niewielką ilość tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło

CookYourself

Proponowane wyszukiwania