dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:340/445)

Sajgonki (Cha Gio) 223

                Chociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia

Kuchnia Prezydentowej
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 284

Grillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso bez towarzystwa sosów okazuje się być nijakie. ;-) A że nie zawsze mamy możliwość by przygotować ich w domu, z pomocą przychodzi Fanex z szerokim asortymentem gotowych sosów, w różnych wariantach smakowych. Firma Fanex(...)czytam na stronie producenta: "Smaku sosu Barbecue nie da się pomylić z żadnym innym." i absolutnie się z tym zgadzam. :-) Sos barbecue zazwyczaj robiłam sama, ale bardzo dużo z tym zachodu, nie zawsze mi się chce. Dobrze jest mieć w lodówce butelkę gotowego sosu. Jest smaczny, bardzo wyrazisty. Świetny zwłaszcza do dań z grilla. Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/18-sos-barbecue-1000g.html

Szefowa kuchni
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 221

okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir.  Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli(...)dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy

Przepisy Aleksandry
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 311

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym

karmelowy
Kolacja w ProVita 163

winnicy Rappenhof. Piękny cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle marchewkowym, purre z kalafiora, sos ze skorupiaków i Silvaner trocken Weingut Oekonmierat Rebholz 2014. Dorsz konfitowany(...)się wyborem nader słusznym. Delikatne, floralno-ziołowe nuty miło współpracowały z puree kalafiorowym i sosem ze skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy

królestwo garów
Knedle ze śliwkami i ricotty (Canederli di prugne con ricotta) 205

Przygotowaliście kiedyś ciasto na knedle bez użycia ziemniaków? Jeżeli jeszcze nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Do przygotowania ciasta wykorzystałam

La grande e la piccola cuoca
KURCZACZKI MCNUGGETS W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 324

   Uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami

Smaczne Zdrowe
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 257

pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki(...)pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana

Z Kuchni Do Kuchni
SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 165

Nasza wycieczka po Włoszech trwa. Ostatnio zatrzymaliśmy się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma

Ostra na Słodko
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 185

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona

Ogrodnik w podróży
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 387

Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc

karmelowy
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 327

Proste do zrobienia danie, które świetnie nadaje się do odgrzewania w kolejnych dniach.  Gotowany na wolniutkim ogniu sosik z suszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec(...)strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1-2 godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą  i wodą. Na patelni rozgrzewamy

cool and minty
Drożdżowe pierogi z soczewicą 210

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi

moj przepis na
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 530

Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z zamieszczeniem tego przepisu na blogu w szczególności, że jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Tak samo

Book of spells