dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:339/445)

Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 122

Tradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki(...)pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni I jak myślicie, z jaką sałatką najbardziej lubię jeść zapiekankę pasterską? Tak, z buraczkami czerwonymi ! Jestem absolutnie od nich uzależniona. I dobrze

Lamarida.pl
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 145

menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Casual w dobrym tonie Wystrój każdej restauracji jest dla mnie kwestią decydującą(...)calu. Dzik jest dziki, dzik (nie) jest zły Drugie danie to oczywiście wspomniany na początku dzik, a właściwie jego najsmaczniejsza część, czyli polędwica. Danie bardzo ładnie i zachęcająco podane — szczególnie podobała mi się ażurowa grzanka, wyglądająca tak lekko i niewinnie. Jedynie miałem drobne obiekcje do kiełbaskowatego kształtu mięsa, ale tutaj może objawiła się moja niechęć do tego typu

Food Square
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 168

pytania: 1. Śniadanie - na słodko czy na słono? - Na słodko, ale też bez przesady :) 2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa? -Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto(...)gotować? 2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć? 3. Potrawy proste, czy wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie? 6. Ostro, czy łagodnie? 7. Twoja ulubiona czekolada? 8. Warzywa, czy owoce? 9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą? 10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz

Moje pyszne gotowanie
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 216

Dzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych

vaniliowoczekoladowa
Pasztet drobiowo-pomidorowy 135

zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka(...)kozieradki i soli – bo z tego właśnie składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy na 10 minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól

Marder&Marder Manufacture
Szynka domowa 139

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej

mojewypiekiinietylko
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 319

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g boczku parzonego w plastrach 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3 łyżki miodu 150ml śmietanki kremówki 30% pieprz

Kulinarne Przeboje
Pulpety z indyka 153

aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię(...)tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki

Moja Delicja
Liebster Blog Award 140

chciałabyś odwiedzić… * Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada. 4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie? * Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia? *Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty. 6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz(...)której nie potrafię powstrzymać się od tańca…. *Lambada, same nogi się rwą do tańca… i nie tylko. A oto moje pytania: 1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa… 2. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni? 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. 4. Co ma piernik do wiatraka

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika 228

alternatywa niż kupne słoiki – gotowce , nawet jeśli znajdą się w nim „zakazane ” przyprawy typu kostka bulionowa Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne 4 cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej(...)dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną . W razie potrzeby , jeśli pomidory dały zbyt mało sosu, można dolać nieco wody ( 1 szklankę ) . Na patelni smażymy cebulę , pokrojoną w paski paprykę ( dwie sztuki ) oraz cukinię . Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy solą i przekładamy gorące

Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka jagnięca 165

znacznie więcej - jagnięcina jest chudym mięsem, a tłuszcze które w nim się znajdują są to głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają np. stężenie złego cholesterolu we krwi i regulują metabolizm glukozy!  Skoro mięso jest tak zdrowe i zdecydowanie pyszne czemu nie sięgamy po nie częściej? Z tego co już zdążyliśmy się dowiedzieć mięso z owiec hodowanych w Polsce jest(...)wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin

Plate of Joy
Sernik kawowy na zimno 83

Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut  Koszt

zdrowo i aktywnie
STAROMODNY GULASZ 177

Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso. W średnim garnku podgrzewamy bulion lub wodę (powinien lekko pyrkać). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)mięsa i dobrze rumienimy z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem.  Patelnię ponownie stawiamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na rumiano pozostałą część mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 2¹⁄₂ godziny lub dłużej do miękkości mięsa

cool and minty
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 171

Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc

Karo in the Kitchen
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 219

Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania