Wielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki
Karo in the KitchenNiektórzy wpisują w wyszukiwarkę "ukraińskie czebureki", jeszcze inni "rosyjskie", widziałam też przeróżne wersje zapisu, np. czeburak, ciburak, czyburek. Owszem, w krajach byłego Związku czebureki są do dziś bardzo popularnym daniem, coś w stylu miejscowego fastfooda. Jednak nie wywodzą się one z kuchni ukraińskiej, tylko z krymsko-tatarskiej, a sama nazwa w języku krymsko-tatarskim brzmi çüberek i w dosłownym(...)zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu
Obiad gotowypapryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli INNE: sól, pieprz czarny - do natarcia mięsa przed marynowaniem 4-5 cząstek pomarańczy Karkówka w marynacie Mięso z karkówki dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solidnie sola i czarnym pieprzem i odstawić(...)obłożyć mięso. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki dla "przegryzienia się" smaków. Następnego dnia karkówkę przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Przelać również resztę marynaty Dodatkowo mięso obłożyć kilkoma cząstkami pomarańczy - najlepiej zdjąć z nich wcześniej błonki, wtedy szybciej oddadzą mięsu aromat podczas pieczenia . Piekarnik nagrzać do 240C. Mięso w rękawie
Grunt to przepis!niestety, tego co dobre zawsze najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki
Ogrodnik w podróżyZresztą w Polsce o świeże raczej trudno, chyba, że w drogiej restauracji. SKŁADNIKI na 2 porcje: 6-8 przegrzebków (świeże lub odmrożone) 200 g tagliatelle z bazylią (może być bez bazylii) 2-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 mała czerwona cebula pokrojona w pół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić(...)miękkie delikatne mięso. Przegrzebki ułożyć na tagliatelle Do patelni dodać jasny sos klarowny sos rybny, przemieszać z cebulą i czosnkiem i polać po makaronie i przegrzebkach Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać je do dania. Na koniec rozrzucić
Sztuka gotowania w/g SamiryTo idealnie danie na szybki i bardzo pożywny obiad czy kolację. Pomysł zrodził się, gdy w domu miałam tylko jednego smutnego brokuła, kurczaka i ogromną
Dieta bez mlekaMłode ziemniaczki najlepiej smakują mi z masłem, koperkiem i kubkiem kefiru. Jednak aby urozmaicić nasze menu i wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze
Czerwień i błękitBarolo. Przepis dostałam od mojej koleżanki somelierki Adriany z WINE-N-MORE, kiedy zapytałam ją jakie potrawy z i do Barolo je się tam, gdzie się to wino uprawia. Danie to pochodzi z kuchni pani Irmy z rodzinnej winiarni Ribote w Dogliani. Bocconcini to takie pyszne kęski na 1 gryz – np. z duszonej w winie cielęciny. A więcej winnych(...)kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia dłuższe przechowywanie wina bez szkody dla jego ewolucji – nawet 15-20 lat. Idealna pozycja do naszej piwniczki na specjalne okazje. Kolor: przezroczysty rubinowy kolor z pomarańczowymi odcieniami, gdy wino się starzeje Nos: róża
Ugotowane pozamiatanejest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie(...)marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka , posiekany
Moja Książka KucharskaCoraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak(...)łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę
Kuchnia od dwojgaświetne danie powstało dzięki mojej współpracy z Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24 7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach. Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki, chłodnie(...)paski i układamy je na mięsie wraz z nitkami chili. Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia ryżu. Ananasy na trzecim poziomie również na folii wstawiamy na 10 minut przed końcem
Parowar FacetaSKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta
ClauditteMissCookingPolędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli(...)morał z tego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy
Słodko-Słony Świat IlonyKotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku ...pycha.. Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało] będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły(...)obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania
Moje domowe kucharzenieJuż od kilku miesięcy marzyłam by wyrwać się z Bristolu do bardziej słonecznego miejsca. Urlop planowałam długo i mimo wielu pomysłów, gdzie możemy pojechać, postawiliśmy znowu
Pink Envelope