dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:322/445)

Pielmienie syberyjskie z wołowiną 220

Syberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj(...)kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina nie zacznie się mazać, nie zapcha Wam maszynki, a wszystko idealnie się połączy i wymiesza. Mięso razem ze słoniną mielimy dosyć drobno – ja zrobiłam to na sitku nr 3, jeśli macie grubsze sitko – zmielcie mięso dwa razy. Do mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 141

był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej(...)mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 135

zapas samosów z różnymi nadzieniami, co sprawdza się doskonale, kiedy każdy z gości ma odmienne preferencje kulinarne. Jak pewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu -   W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni(...)wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż mięso jest dobrze upieczone. W najbliższych dniach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 167

Sierpień i wrzesień to miesiąc, w którym nie możemy obejść się bez grzybowych potraw. Na śniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko - makowo i bakaliowo :) 194

najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem(...)jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku, który trzeba oczyścić, namoczyć, wygotować, a na koniec zmielić. Zgodzicie się jednak, że wysiłek się opłaca ;) Zazwyczaj robiłam to sama, jednak

Sajkofanka smaku
Dogfish z patelni 205

Dogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej

mojewypiekiinietylko
faszerowany kurczak 149

   kurczak faszerowany kaszą z warzywami Jest to propozycja dla miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną

Miód i pieprz
Szczupak po prowansalsku 156

prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki(...)octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło. Naczynie zamykamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Dusimy szczupaka w tej temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka maślano-octowym sosem, aby jego grzbiet nie uległ przesuszeniu

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony z jabłkowym sosem 141

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab

UgotujmyTo.pl
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 219

Poniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1

My Culinary Art
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 221

     Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i

Smaczne Zdrowe
Danie tajskie po polsku 327

Uwielbiam dobrze doprawione orientalne potrawy. Jednak na co dzień nie zawsze mam dostęp do takich składników jak okra czy liście curry. Dlatego przygotowałam trochę spolszczoną wersje

Dieta bez mleka
MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM 112

brokułami i kurczakiem. Makaron jaki użyłam do potrawy to pe łnoziarniste wstążki Arc Pol . Lubię ciemne makaronu ze względu na to, że są zdrowsze. Oczywiście nie wyobrażam sobie rosołu bez 8-jajecznego makaronu Arc Pol czy pomidorówki z nitkami, ale jeżeli rozmawiamy o potrawach z makaronem to ten typ makaronu zawsze wygra. Mąż jak pierwszy raz zobaczył taki makaron(...)suszone pomidory oraz brokuły. Dolewamy 1/2 szklanki wody aby powstał sos. Dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron pełnoziarnisty wstążki Arc Pol . Przyprawiamy jeżeli jest za mało słony. RADA: możesz użyć dowolnego makaronu do dania. Sprawdzą się zarówno piórka, tagiatelle jak i wstążki czy świderki. Bardzo smaczny będzie z tradycyjnym jasnym

Kuchnia w oparach
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 184

dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia(...)części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas; karpia – przede wszystkim królewskiego. Ma różowe pyszne mięso i niewiele łusek; jesiotra – bogactwo potasu i fosforu. Dodatkowo, jeśli sami nie łowicie (ja łowiłam, ale dawno temu i bardziej hobbistycznie) należy wybierać ryby ze sprawdzonego dobrego sklepu. Najlepsze są ryby świeże (jak najkrótszy

Słodkie okruszki
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 158

smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej(...)przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej

Bullio

Proponowane wyszukiwania