dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:321/445)

Mało Obiektywna Recenzja - Bufet Schronisko Skrzyczne 239

trzydzieści parę osób kolejce, bo przynajmniej miałem czas na to, żeby się otrząsnąć. Pomyślałem spoko, jesteśmy na szczycie, jakby nie było prywatne schronisko, liczą sobie. Trudno, głodni jesteśmy, damy radę. Taka dygresja. Byłem harcerzem, jeździliśmy na wycieczki studenckie i jadłem różne rzeczy po kilku lub kilkunastu kilometrach spaceru po górach. Jadło się zupki z tytki, chińskie nudle i inne śmieci(...)jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę

BaRepas
Grande Grill - Steak house w Krakowie 220

daniem głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią zjedlibyśmy je teraz ponownie! Podczas zamawiania dowiedzieliśmy się o szczególnej dbałości restauracji o produkty, które zamawiają -każdy rodzaj mięsa(...)kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami!  Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią spróbujemy co nowego będzie można zjeść

Plate of Joy
KACZKA W POMARAŃCZACH 175

   Kaczka w pomarańczach, to nasze kolejne smakowite odkrycie. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, choć wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie

Smaczne Zdrowe
Pieczony udziec z indyka 183

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony

Kuchcik gotuje
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 109

oburącz jest już bardzo nieeleganckie nawet na mniej oficjalnych przyjęciach. Dobrzy gospodarze wyjdą gościom naprzeciw i końcówkę takiej nóżki, czy skrzydełka zawiną w ładną serwetkę, aby łatwiej było trzymać. Mięsa Na grillach lądują nie tylko kiełbaski, które jemy za pomocą noża i widelca. Na ruszt trafiają też karkówki, steki i szaszłyki. Je również spożywamy nożem i widelcem krojąc na mniejsze(...)sposób spożyć. Jeśli trafią nam się zbyt duże kawałki, możemy pokroić je sobie nożem. Zielona sałata z ogórkami, ziołami i jogurtem Szparagi Matko jedyna jak ja kocham bez pamięci grillowanie szparagi. Najlepiej takie owinięte boczusiem. Te warzywa kroimy nożem i widelcem na mniejsze cząstki. Szparagi grillowane w boczku Inne warzywa Z warzywami to jest tak, że nawet najwięksi spece

Kate's Kitchen
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 154

puchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef Geresz) Nie sposób(...)niej miejsce. W czym tkwi zatem sekret zupy rumforskiej (czy też rumfordzkiej)? Zapewne przede wszystkim w smaku, bo zupa jest lekka, warzywna, ale jednocześnie treściwa. Myślę jednak, że nie bez znaczenia są tu również kwestie praktyczne, takie jak dostępność składników i ich niewielki koszt. Jeśli nie znacie jeszcze zupy rumforskiej, serdecznie zapraszam :) (źródło przepisu: „Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem

Trzeci talerz
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 232

stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony(...)jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej

Pociąg Do Kuchni
Pierś w płatkach migdałowych 318

Miałam ochotę na kotlety z piersi kurczaka, ale jakieś inne, nie a la schabowe, nie w kawałkach w sosie, na coś delikatnego. Przypomniało mi się pewne danie z restauracyjki w centrum handlowym pewnego miasta na Górnym Śląsku... Tamta pierś w migdałach bardzo mi smakowała, ale niestety nawet w połowie nie dorównuje mojej, moja wyszła po prostu doskonała(...)wiem, to brzmi trochę nieskromnie, ale cóż ja poradzę, że ja tak świetnie gotuję! :)))) A gdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowany udziec z indyka 175

Dzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu ja, mając pierwszy raz do czynienia z takim mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało(...)masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka

Czerwona Porzeczka
Zapiekane cannelloni z parówkami 277

Parówki (tak, tak, od czasu do czasu je jadam) nie zawsze muszą być podane na śniadanie, można z nich również wyczarować bardzo smaczne i naprawdę ciekawe

Kraina Miodem Płynąca
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 180

Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz

Czerwień i błękit
Kotlety schabowe z serem i owocami 161

Przepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że

Kulinarna Pokusa
30 przepisów na listopad 145

dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie(...)rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 125

taką pokojową temperaturę powinno mieć mięso przed grillowaniem.  Rozgrzewamy porządnie patelnię do grillowania, solimy dopiero marynatę, dokładnie wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa.  Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się(...)samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku smażenia aby móc sobie wyobrazić jak może wyglądać mięso w środku bez konieczności rozcinania go w trakcie smażenia (a to korci, prawda, aby zajrzeć do środka posługując się nożem :) Po usmażeniu ściągamy mięso, owijając je folią aluminiową aby odpoczęło, a soki równomiernie rozeszły

Right Behind The Kitchen
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 153

Bardzo smaczne te gołąbki, zrobione w bardzo tradycyjny sposób. Tylko zamieniłam ryż na kaszę jaglaną. Polecam. Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania