dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:321/445)

Kotlety bezmięsne 273

Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku ...pycha.. Przepraszam za brak  zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało] będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły(...)obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania

Moje domowe kucharzenie
Makaron z karczochami i kurczakiem 202

Już od kilku miesięcy marzyłam by wyrwać się z Bristolu do bardziej słonecznego miejsca. Urlop planowałam długo i mimo wielu pomysłów, gdzie możemy pojechać, postawiliśmy znowu

Pink Envelope
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 190

Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem zapiekankę makaronową. To było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba

BaRepas
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 249

Chińska kuchnia wydaje się prosta, ale wymaga koordynacji ruchów i mocno rozwiniętego zmysłu planowania. Mimo, że wszystko robi się szybko, najczęściej w woku – chińska kuchnia wcale

Karo in the Kitchen
Chleb Dukana III 169

był tak intensywny i cudny, że na poważnie zastanawiałem się, czy sobie takiego chleba nie zrobić. Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka(...)rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy

Marder&Marder Manufacture
SCHAB SUSZONY W ZALEWIE SOLNEJ 271

   Po schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej . I choć bez

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak z kiszonej kapusty 177

Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją

W kuchennym oknie Ewy
ZRAZY WOŁOWE + FILMIK 151

Zrazy to roladki mięsne z pysznym farszem, podaje z pieczeniowym sosem.  Można je przygotować z różnych gatunków mięsa. Natomiast zrazy wołowe mają niepowtarzalny, pyszny smak

Kulinarne Fantazje Marioli
Cannelloni z mięsnym farszem 223

Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 211

  Pasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację

kuron.com.pl
Pulpeciki w sosie własnym 203

Pyszne, mięciutkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała

My Culinary Art
Pierogi ruskie. 1124

babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami(...)równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz         Okrasa. Cebule kroimy w kostkę

Rozpustne gotowanie
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 206

możesz żyć bez mięsa?" - znowu zadajesz pytanie z serii tych głupich. Nie, nie mam ochoty tłumaczyć tego setny raz z rzędu. Nie, nie będę słuchać Twoich stereotypowych modeli ludzkiego życia. Nie, nikt nie będzie zaglądać mi w talerz, nawet Ty. Teraz już może troszkę mniej złowrogo reaguję na bezsensowne komentarze, jakie zdarza mi się nadal słyszeć, nawet w środowisku(...)prześladowani i inwigilowani, tak samo bywa w stosunku do wegetarian i wegan. Mogłabym przytoczyć dziesiątki dziwnych pytań i nieprzyjemnych uwag na ten temat, które słyszałam ja, jak również inni niejedzący mięsa. To co, nagle ja mam negować to, że ktoś wcina karkówkę na obiad? Ja do talerza nikomu nie zaglądam, liczę na to samo. KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM

W kuchni Karmel-itki
Steak z rostbefu 249

rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno na zewnątrz, jak i w środku, co powoli(...)niej pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Sałatkę polałem sosem z oliwy i soku z cytryny. Mięso bezpośrednio przed smażeniem delikatnie robiłem dłonią, a następnie posmarowałem z obu stron niewielką ilością oliwy, po czym ułożyłem je na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłem przez 2,5 minuty z każdej strony. Tuż przed przewróceniem mięsa doprawiłem je z wierzchu

Wyprawy kulinarne
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 226

Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się

Quinoa Raz!