dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:320/445)

30 przepisów na listopad 158

dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie(...)rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 138

taką pokojową temperaturę powinno mieć mięso przed grillowaniem.  Rozgrzewamy porządnie patelnię do grillowania, solimy dopiero marynatę, dokładnie wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa.  Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się(...)samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku smażenia aby móc sobie wyobrazić jak może wyglądać mięso w środku bez konieczności rozcinania go w trakcie smażenia (a to korci, prawda, aby zajrzeć do środka posługując się nożem :) Po usmażeniu ściągamy mięso, owijając je folią aluminiową aby odpoczęło, a soki równomiernie rozeszły

Right Behind The Kitchen
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 162

Bardzo smaczne te gołąbki, zrobione w bardzo tradycyjny sposób. Tylko zamieniłam ryż na kaszę jaglaną. Polecam. Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić

Kuchnia Pokoleń
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 240

Syberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj(...)kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina nie zacznie się mazać, nie zapcha Wam maszynki, a wszystko idealnie się połączy i wymiesza. Mięso razem ze słoniną mielimy dosyć drobno – ja zrobiłam to na sitku nr 3, jeśli macie grubsze sitko – zmielcie mięso dwa razy. Do mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 151

był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej(...)mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 145

zapas samosów z różnymi nadzieniami, co sprawdza się doskonale, kiedy każdy z gości ma odmienne preferencje kulinarne. Jak pewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu -   W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni(...)wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż mięso jest dobrze upieczone. W najbliższych dniach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 183

Sierpień i wrzesień to miesiąc, w którym nie możemy obejść się bez grzybowych potraw. Na śniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko - makowo i bakaliowo :) 207

najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem(...)jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku, który trzeba oczyścić, namoczyć, wygotować, a na koniec zmielić. Zgodzicie się jednak, że wysiłek się opłaca ;) Zazwyczaj robiłam to sama, jednak

Sajkofanka smaku
Dogfish z patelni 223

Dogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej

mojewypiekiinietylko
faszerowany kurczak 162

   kurczak faszerowany kaszą z warzywami Jest to propozycja dla miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną

Miód i pieprz
Szczupak po prowansalsku 168

prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki(...)octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło. Naczynie zamykamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Dusimy szczupaka w tej temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka maślano-octowym sosem, aby jego grzbiet nie uległ przesuszeniu

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony z jabłkowym sosem 155

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab

UgotujmyTo.pl
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 232

Poniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1

My Culinary Art
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 232

     Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i

Smaczne Zdrowe
Danie tajskie po polsku 357

Uwielbiam dobrze doprawione orientalne potrawy. Jednak na co dzień nie zawsze mam dostęp do takich składników jak okra czy liście curry. Dlatego przygotowałam trochę spolszczoną wersje

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania