obawiać się używać metalowej łopatki czy ubijaczki- powłoki nie zarysujemy. Jak dla mnie to ważna, przydatna wiadomość :) Mniej kłopotliwe mieszanie potraw podczas gotowania czy smażenia. Przygotowałam dla Was danie z mięsem wołowym w roli głównej, które smażyłam na tej patelni. Przepis wkrótce. Używanie drewnianych łopatek jak dla mnie wiąże się z tym by utrzymać je w idealnej czystości(...)się przytrafiło :) Bezpiecznie dotarła z nami do miejsca zakwaterowania. Tam też używałam kuchni gazowej, ale był to gaz sieciowy. Sprawdziłam więc jeszcze jeden rodzaj kuchni, patelnia zachowywała się bez zarzutu. To już usmażony dorsz i kawałek łososia, reszta ryb krótko czekała na swoją "kolej"obróbki termicznej. Usmażenie około 2,5 kg ryb nie sprawiło mi kłopotu
Proste PotrawyOglądałam ostatnio pewien program o najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem. Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się(...)sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min. 3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm. 4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony. * Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNastępna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche
R'n'G KitchenPieczeń rzymska to bardzo specyficzne, trudne do jednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy(...)obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe części i drobno siekamy. Duże jajko dokładnie roztrzepujemy. Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając część przypraw. Następnie dodajemy partiami jajko, cebulę, bułkę, natkę oraz resztę przypraw. Starannie i bez pośpiechu wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą masę. W międzyczasie gotujemy 3 średnie jajka – na twardo, przez ok. 8 minut. Zalewamy
Kulinarna Pokusasporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań - fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie griva . Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się(...)chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne
Z Kuchni Do KuchniPierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się
królestwo garówJedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do
IzaGotujeIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych
Karo in the Kitchendodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy sos będzie gęsty lub dodać część (całość) by uzyskać rzadszą konsystencje. W żadnym jednak wypadku nie wylewajcie tej wody – warto ją przelać przez sitko(...)pieprzem i ewentualnie cukrem. 3.5.3226 Tak jak wspominałam taki sos wykorzystywałam nie raz do różnych dań. Poniżej kilka inspiracji do czego można go wykorzystać: Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini
Cooking for Emilypodana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Do wieprzowiny dajemy jakieś 40 g pektosolu, a resztę do kurczaka. Posypujemy i dokładnie mieszamy ( w osobnych naczyniach), przykrywamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 48 godzin. Należy pamiętać aby kilka razy mięsa przemieszać, żeby się równo zamarynowało. Jestem wielką przeciwniczką dodawania(...)mięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę. Wszystko wkładamy do dużej miski, majeranek rozcieramy w dłoniach, posypujemy nim mięso. Czarny pieprz najlepiej świeżo mielony, specjalnie nie piszę ile tego pieprzu ponieważ tak jak czosnek tak i pieprz to kwestia smaku. Ja dałam całe opakowanie
Dieta moja pasjaMoje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest za to zbitką kilku moich kulinarnych pomysłów, dodam że nader smaczną. Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu(...)Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm. 250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki
Jadło i czytadłomięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie trunki do marynowania np. szaszłyków, owoców morza to możemy takie potrawy bezpośrednio po wyjęciu z marynaty wykładać na ruszt. Pamiętajmy że mięsa będą różnie reagowały na „kąpiele alkoholowe”. Duże kawałki czerwonego mięsa(...)alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa. W przypadku marynowania mięsa w takich alkoholowych marynatach musimy uważać podczas jego grillowania. Po pierwsze ważne jest aby nadmiernie nie spalić mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem
naRuszcieJak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i
Karo in the KitchenŁatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki
wyzwania kuchenneMięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i
Trzeci talerz