dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:317/445)

Rolada francuska z kurczaka i ... 157

Dania z kurczaka można przygotować na tysiąc sposobów. Nie musi to być tylko obsmażony kawałek mięsa na tłuszczu albo w panierce. Można zrobić z niego całkiem eleganckie danie, którym nie powstydzimy się podając go naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja tak właśnie zrobiłam.  Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna(...)papieru. Na całej jego powierzchni rozłożyłam porcje mięsa. Zostawiłam jedynie po ok. 2 cm miejsca od brzegów. Następnie rozsypałam połowę startego sera i pieczarki.        Na wierzchu ułożyłam obie papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser.   Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem

Kuchnia u Krysi
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 211

przyprawami całe mięso. Jeżeli mamy większy kawałek mięsa dodajcie po prostu po 1 łyżeczce przypraw więcej. Obieramy cebulę, kroimy na pół i w piórka. 2 ząbki czosnku kroimy na plasterki. krok 2 przygotowanie mięsa Pozostałe ząbki czosnku kroimy w słupki czyli na 4 cześci (w pionie). Bierzemy dłuższy nóż o wąskim, gładkim ostrzu. Nóż wbijamy w mięso(...)uzyskacie ładny „zwarty” kształt. Nie jest to jednak konieczne. I tak wyjdzie krok 3 – pieczenie mięsa Do brytfanny (lub jeżeli nie macie to do wysokiego garnka lub patelni) wlewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy i podsmażamy mięso (bez cebuli – przed smażeniem należy ja usunąć) ze wszystkich stron na złoto brązowy kolor. Może nam się trochę przypiec

Kulinarna Patilogia
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 198

soli z dodatkiem cukru i koperku.  Podawane jest najczęściej jako przekąska  , krojone na plastry z ziemniakami  lub na chlebie , w towarzystwie specjalnego sosu  . Nazwa dania (dosłownie  pogrzebany łosoś ) wywodzi się ze średniowiecza , kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal    morskich by lekko sfermentowały" Przepis(...)książki Jamie Oliver'a " Kulinarne Wyprawy Jamiego " ,część dotycząca kuchni szwedzkiej. Łosoś był bardzo dobry, a przede wszystkim , niezwykle efektowny.  składniki ryba filet z łososia ze skórą bez ości  ( ok 700 g) ok16 g gruboziarnistej soli morskiej  50 g brązowego cukru  40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika

Stare Gary
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 275

Ile domostw w USA tyle przepisów na chilli. Jej integralną częścia jest fasola, choć w niektórych regionach chili to tylko sos z mięsem. Zima już prawie

Jem więc Jestem
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 165

Moje urodziny były owocne w prezenty, które sobie wymarzyłem. Najlepszym z nich był garnek - patelnia ze specjalną pokrywą, a co najważniejsze z możliwością gotowania na palniku

BaRepas
Raita ogórkowa 434

                                            Wiosna już się u

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki 209

Krótki, bardzo prosty i niewymagający przepis – pasta z tuńczyka. Do kanapek, do nadziewania jajek, ogórków, papryczek, na przystawkę, do lunchboxa do pracy, na piknik. Do

Karo in the Kitchen
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 204

dodatek do dania, ale również  znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu. składniki(...)Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do mięsa lub przysmażone polane masłem i zrumienioną cebulką. Smacznego

Stare Gary
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM 🍝 rita food channel 118

Spaghetti z mięsem mielonym. Gdy ponad 20 lat temu zamieszkałam w Grecji byłam młoda, gotować dobrze nie umiałam i nie lubiłam. Miałam za sąsiadkę starą greczynkę

Rita creative
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 177

mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, a plastry – w grube słupki. Tak naprawdę im frytki są grubsze(...)minut w 210⁰C bez termoobiegu. Po tych 15 minutach piekarnik na chwilę otwieramy, żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę

Karo in the Kitchen
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 158

wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I Goleń wołowa. Mięso po dolaniu wody. otwórz szybkowar i dodaj wszystkie warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i sól, mięsa(...)powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną

Szybko Szybkowar
Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) 135

SKŁADNIKI 500 g czerwonej papryki 50 g orzeszków piniowych 50 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 10 listków bazylii 50-70 ml oliwy

La grande e la piccola cuoca
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 262

bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I Goleń wołowa. Mięso po dolaniu wody. otwórz szybkowar i dodaj wszystkie warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i sól, mięsa(...)powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną

Szybko Szybkowar
Bulionetka warzywna domowa 394

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania