dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:308/445)

Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki 241

Krótki, bardzo prosty i niewymagający przepis – pasta z tuńczyka. Do kanapek, do nadziewania jajek, ogórków, papryczek, na przystawkę, do lunchboxa do pracy, na piknik. Do

Karo in the Kitchen
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 238

dodatek do dania, ale również  znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu. składniki(...)Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do mięsa lub przysmażone polane masłem i zrumienioną cebulką. Smacznego

Stare Gary
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM 🍝 rita food channel 154

Spaghetti z mięsem mielonym. Gdy ponad 20 lat temu zamieszkałam w Grecji byłam młoda, gotować dobrze nie umiałam i nie lubiłam. Miałam za sąsiadkę starą greczynkę

Rita creative
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 213

mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, a plastry – w grube słupki. Tak naprawdę im frytki są grubsze(...)minut w 210⁰C bez termoobiegu. Po tych 15 minutach piekarnik na chwilę otwieramy, żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę

Karo in the Kitchen
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 195

wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I Goleń wołowa. Mięso po dolaniu wody. otwórz szybkowar i dodaj wszystkie warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i sól, mięsa(...)powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną

Szybko Szybkowar
Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) 168

SKŁADNIKI 500 g czerwonej papryki 50 g orzeszków piniowych 50 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 10 listków bazylii 50-70 ml oliwy

La grande e la piccola cuoca
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 296

bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I Goleń wołowa. Mięso po dolaniu wody. otwórz szybkowar i dodaj wszystkie warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i sól, mięsa(...)powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną

Szybko Szybkowar
Bulionetka warzywna domowa 431

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do

Kolorowy Przepisownik
Kaczka świąteczna nadziewana 153

1 kaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 274

Witam serdecznie Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami , jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wieprzowego 300 g ugotowanych ziemniaków

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 374

formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również   mojemu bratu, który(...)kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól

Fabryka pomysłów
Pulled pork z szynki wieprzowej 352

uzyskać jak najdłuższe nitki mięsa. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ketchup, sos Worcestershire, oliwę, wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż połączy się w gęsty sos. Wrzucamy do sosu mięso i obtaczamy je w nim. Zalewamy całość piwem i colą lub Dr. Pepperem, dokładnie mieszamy.   Jeśli chcecie – w tym momencie można całość zamrozić. Można zostawić mięso na dobę do zamarynowania, żeby(...)góra-dół. Pieczemy mięso pod przykryciem 1,45h. Po upływie tego czasu pokrywkę z naczynia zdejmujemy, a mięso pieczemy kolejną godzinę, co 10 minut mieszając. Część sosu odparuje i płyn powinien zgęstnieć, mięso które przypiecze się z wierzchu z powrotem pokryjemy sosem, to co było w sosie – lekko się przypiecze. Sprawdzamy widelcem po godzinie pieczenia czy mięso już daje się

Karo in the Kitchen
Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 238

gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą(...)możliwie płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze. Drukuj Gołąbki po krakowsku Składniki 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego 100 gr ryżu białego 1 łyżka masła klarowanego 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier 1,5 l bulionu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki mąki Wykonanie Kapustę myjemy, nacinamy

Mieszam w Garnku
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 278

Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach. Opisywane danie może niekoniecznie spełnia nasze kryteria przepisu na szybki obiad , ale nie jest od nich dalekie. Można je przygotować w mniej niż godzinę, a w dodatku z dość prostych składników(...)mięso lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia

Kulinarna Pokusa
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 227

swoje młode. Znalezienie drugiej połówki, która gdzieś tam na nas czeka jest marzeniem każdego. Stąd u Germanów gęś stała się symbolem wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną.  Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako(...)gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś, która wywodzi się z rośliny nie jest mięsem i jest pokarmem postnym.    W dobie wszechobecnych komputerów, mało kto zwraca uwagę na staranne pismo. Dawniej każdą emocję widać było na papierze.  Gęsie pióro zmuszało

Kulinarny karnet Christophera