Zajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne(...)się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy dni, kiedy tam byliśmy, czego bardzo żałuję, no, ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będzie mi dane spróbować tego sławnego hummusa :) Dobra jeżeli dotrwaliście do końca tego postu, to jestem z was niesamowicie dumna, bo wyszedł niemiłosiernie długi xd A, na sam koniec życzę wam dziewczyny
More food, love and dreamsMożna ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie(...)nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia. Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut
SzczyptaSmaQChrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi
Zasmakuj KuchniPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops
Karo in the KitchenPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops
Karo in the Kitchenmakaronu Pesso , jak dla mnie świetnego zamiennika dla popularnego kuskusu. Zobaczcie zresztą sami. Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład jest oszałamiająco(...)pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam tym razem wersję pszenną, ale w sprzedaży dostępne są także inne rodzaje Pesso: pszenno-kukurydziane, pszenno-gryczane czy pszenno-owsiane. Przy okazji
DietologPlacuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! var
KuchniaWeDwoje.plKeto leczo to bardzo pożywne danie odpowiednie także dla osób będących na diecie ketonowej (po przebytej adaptacji). Potrawa składa się z wielu warzyw i mięsa, które dostarcza białko. Może też dostarczyć nam potrzebnej soli, jeżeli dodamy kostki rosołowe lub odpowiednio przyprawimy. Czasem keto leczo podaję ze świeżo upieczonym chlebkiem (przepis >>tutaj<<) lub piersią z indyka(...)pokroisz możesz dorzucić 3 kostki grzybowe. Potrawa będzie bardziej słona i aromatyczna. Jeżeli wolisz zrezygnować z gotowych kostek, to użyj soli morskiej lub himalajskiej. Leczo duś na małym ogniu bez przykrywki tak długo aż zmięknie cukinia. Na osobnej patelni usmaż pierś (przypraw ją solą i pieprzem cayenne).Gotowe
Keto Przepisyłatwy sposób przygotować smaczne danie obiadowe i zachwycić nim swoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 20 - 30 g suszonych grzybów(...)moczeniu grzyby wyjąć, ale wody nie wylewać, gdyż dodamy ją do mięsa. Jeśli używamy grzybów świeżych, należy je gotować przez około 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś pokroić w plasterki i lekko obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Obsmażone plastry mięsa z każdej strony oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Schab
Kuchcik gotujeMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the Kitchenrównież do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie(...)skórą do góry i przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi
Kulinarna PokusaGołąbki bez zawijania... Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu. Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli. Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka(...)łyżka) na złoty kolor. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy
Gospodyni MiejskaPolecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka
e-PrzepisyKulinarneprzygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki(...)dodać cebulę i chwilę razem podsmażać. Na końcu dodać pieczarki i podsmażać, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką. Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać
Gospodyni MiejskaNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!