dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:304/445)

Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 176

dzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, która Babcia częstowała, gdy wpadaliśmy zziajani do kuchni, opowiadając o najnowszym, wielkim odkryciu. Można go dodawać do dań wytrawnych, serwować w nieoczywistych kombinacjach, a nawet... Ususzyć! I wcale nie potrzeba do tego specjalnych, drogich urządzeń, choć podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów(...)kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco przerażać, ale po prostu włączamy piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba zamienić blachy miejscami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 286

bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania polędwicy. W tym celu umieściłem ją w całości w pojemniku i dodałem do niej 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem(...)minimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu

Wyprawy kulinarne
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 281

musisz to 982 kcal | 51 g białka | 80 g węglowodanów | 51 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE KULKI Z KURCZAKA 1. MIĘSO NA KULKI (5 min) Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i drobno siekamy (lub mielimy mięso robotem kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz(...)możliwości znalezienia piór lub kości w posiłku. Sieć nie ponosi też odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu. It’s time for Cluckin’ Bell!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką * ukazanie elementów

Nerds Kitchen
Wszyscy lubią pesto… Pesto z rukoli z prażonymi pestkami dyni i serem Asiago 219

Jestem przekonana, że prawie każdy z was s próbował kiedyś pesto. Klasyczny, włoski sos wykonany z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu . Było pyszne , prawda? No więc

Jem więc Jestem
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 186

Święto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 88

spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 339

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe(...)łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.   Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, tak żeby mięso było w całości pokryte płynem i przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania.   Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno

Karo in the Kitchen
Zapiekanka pasterska 380

Jakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver  przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem(...)tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez

Simply Food
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 168

szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata(...)mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na Święta 2017 101

Post, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi

Cztery Fajery
Kulinarne prezenty na Święta 2017 181

Post, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować siekane kotlety warzywne z kurczakiem?- czyli test noża szefa kuchni Zwilling® Artis 262

Dziś na moim blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 158

"Nie opuszczaj mnie już nie będzie łez, już nie będzie słów. Dobrze jest jak jest tylko taki kąt mały kąt mi wskaż, gdzie twój słychać śmiech

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z batatów z nutką chilli 162

  Od rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A

Be Fit Be Strong
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 188

Bo to było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania