dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:304/445)

Hamburgery wołowe z frytkami 183

Początek weekendu trzeba uczcić. Proponuję hamburgery wołowe. Hamburgery bez jajka z prima wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być(...)pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar Dodatki sałata lodowa pomidor cebula sos chili, tutaj przepis 4 cienkie paski boczku frytki Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, 2 minuty

codojedzenia
Hummus 159

Libii i wędrował przez wiele krajów arabskich. Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan. Dzięki dużej zawartości białka w ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy(...)Zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat

Pyry na Gaz
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 205

Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło.  Musicie tego spróbować! Składniki: Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg) 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu(...)włożyć tymianek, kilka ząbków czosnku oraz 2 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza z chilli. Dookoła kurczaka poukładać pozostałe ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne

Kulinarne Inspiracje
Bulion drobiowy 144

Bardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego potrzeby przygotować bulion. A to trwa dość długo. Do tej pory tak właśnie robiliśmy. Ale nagłe nas olśniło. Dlaczego by nie zrobić dużo bulionu, cały garnek, zamrozić i używać wtedy kiedy będzie(...)godziny przed końcem gotowania dodajemy jeszcze natkę pietruszki i koperek. Wyjmujemy mięso i wszystkie warzywa. Warzywa raczej już się nam nie przydadzą, wyrzucamy. A mięso możemy jeszcze wykorzystać. Na przykład do pasztecików. Albo w dowolny inny sposób. Bulion przecedzamy przez sitko żeby pozostałą nam tylko sama ciecz, bez żadnych dodatków. Rozlewamy do pojemniczków i mrozimy. A potem, jak będziemy

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki z makaronem 157

kuchni wchodzą aby zagotować wodę na herbatę ale czasami chcą coś smakowitego ugotować. Na prawdę, każdy przepis przedstawiony jest krok po kroku, a dania są zróżnicowane. Dla 4 osób Potrzebujemy: 500g mięsa mielonego 12 krakersów 1 łyżeczka rozmarynu 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka oregano 1 duże jajo S&P 1 łyżeczka bazylii ( lepiej(...)drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 195

obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji bez glutenu.  SKŁADNIKI(...)ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut

Wypisz Wymaluj
Marmolada z czerwonej papryki 254

Do sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna

Karo in the Kitchen
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 263

Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone

Karo in the Kitchen
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 117

kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów produkcji kminku. To też jedna z najstarszych przypraw, które idealnie sprawdzi się do przyprawienia naszych tradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny(...)praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana w Wietnamie z czego słynie ten kraj. To także jeden z głównych składników używanych w kuchni azjatyckiej nadający charakterystycznego pikantnego smaku.   Majeranek z krajów śródziemnomorskich Przyprawa ta wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, skąd dotarł do południowej Europy. Posiada aromatyczny zapach. Często wykorzystywany jest do dań kuchni   polskiej, francuskiej czy włoskiej

Health-Fit-Life
Schab pieczony faszerowany warzywami 312

kolana, a smak i zapach zwala z nóg Jak zrobić schab: Schab peklowany parzony Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem Schab pieczony z pieprzem i majerankiem składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 1 łyżeczka soli 1 łyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą(...)przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i ziół z każdej strony, jedną stronę smarujemy zawartością słoiczka z relish (pastą) i dokładnie zwijamy. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony schab z kością 150

wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami  Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby skondensowany smak, taki(...)składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia

Marder&Marder Manufacture
Tajski burger 232

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :)  W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez

Tajskie smaki
SCHAB SUSZONY 2014

podkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy. Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą z resztek cukru. Osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy również pojemnik i ruszt. Następnie sól mieszamy z peklosolą i w takiej mieszance obtaczamy mięso, a następnie układamy(...)Mięso wyjmujemy z lodówki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obtaczamy w mieszance przypraw i układamy go ponownie w czystym pojemniku z rusztem, odkładamy na 24 h do lodówki, nie musimy mięsa obracać.  Po 24 h, mięso pakujemy do siatki lub pończochy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu ( np, rura od grzejnika itp. ) Tak przygotowane mięso

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg pieczony w pomarańczach 171

choćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii .  Tym razem postanowiłam wykorzystać pomarańczę . W efekcie powstało proste, szybkie do wykonania i co najważniejsze smaczne danie obiadowe. Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1-2 pomarańcze 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy(...)zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce

Grunt to przepis!
Pieczeń ognista zamiast wędliny 181

piekarnika   na ok. 1,5 godziny.   20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw wzdłuż, żeby para wyszła i wstawiłam ponownie do piekarnika, żeby mięso podpiekło się na wierzchu. Upieczone mięso wyjęłam z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z rękawa. Po wystudzeniu zdjęłam sznurek i schab pokroiłam w plastry.           Pieczeń ognista okazała się strzałem(...)zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca podana zimno Rolada z trzech rodzajów mięsa Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem .... a po resztę przepisów odsyłam do zakładki MENU.... DANIA MIĘSME Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 284

przyprawy do dań meksykańskich, która go zawiera, my dodajemy nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE(...)żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę

Nerds Kitchen