upieczeniu można łopatkę pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako obkład na kanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona(...)blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli. Łopatkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków...ale dodałam przyprawy takie jak pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawę myśliwską ..Przyprawy te nie są typowo przyprawami do ziemniaków...ale babka z ich dodatkiem smakowała wyśmienicie(...)też do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów. Przyprawia się nią
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kapusta włoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka
W Mojej Kuchni LubięLubimy ryby, ale czytając o warunkach, w jakich są one hodowane i o tym, czym są karmione, coraz rzadziej decyduję się na ich zakup. Za to
Trzeci talerzZupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego
Passions hobbies lifeJuż kiedyś podawałam przepis na pieczone udka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej
Mama GotujeRoladki z piersi kurczaka z natką, musztardą sarepską, serem i wędzonką krotoszyńską to moja kolejna propozycja na danie mięsne przygotowane w parowarze. Kilka dni podałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapustą Nie masz pomysłu co podać na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki(...)kroimy. Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Paszteciki powinny się ładnie zarumienić. Smacznego
Słodkie okruszkiodstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Schab wyjmujemy z lodówki, na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wykrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy(...)obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy
Miód i pieprzbaby, najlepiej mrożonych (nie będzie trzeba ich dodatkowo „oprawiać”; jeśli macie świeże ośmiorniczki, trzeba je wypłukać, a następnie sprawić, żeby zmiękły – trzeba je potraktować tłuczkiem do mięsa, żeby „puściły” wiązania w mięsie; w przypadku mrożonej ośmiornicy nie jest to konieczne) – oliwa z oliwek – puszka pomidorów albo 100g świeżych pomidorków koktajlowych – 1 duża(...)Wrzucić pomidorki, poczekać aż zaczną pękać; dodać wino i resztę przypraw (nie podaję ilości, gdyż tak naprawdę za każdym razem różnie doprawiam potrawę, w zależności od „smaku” danego dnia; zasadniczo 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić
Pociąg Do Kuchniniej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół , a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza . Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy , która jest najbardziej rozpowszechnionym i emblematycznym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach do wielu dań. Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko kuchnia więcej niż jednego kraju, ale także kuchnia więcej niż jednego kontynentu. Morze Śródziemne(...)Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów
Chilli Czosnek i OliwaRavioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta(...)jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie nie ma nadzienia. Możemy użyć do tego również spacjalnego narzędzia do pierożków ravioli. Przy pomocy noża lub radełka, kroimy placek na małe kwadraciki
W mojej holenderskiej kuchniJeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja
PatiGotujeMakaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety
Moja Micha