dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:297/445)

Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 390

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe(...)łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.   Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, tak żeby mięso było w całości pokryte płynem i przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania.   Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno

Karo in the Kitchen
Zapiekanka pasterska 408

Jakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver  przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem(...)tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez

Simply Food
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 212

szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata(...)mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na Święta 2017 123

Post, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi

Cztery Fajery
Kulinarne prezenty na Święta 2017 211

Post, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować siekane kotlety warzywne z kurczakiem?- czyli test noża szefa kuchni Zwilling® Artis 288

Dziś na moim blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 185

"Nie opuszczaj mnie już nie będzie łez, już nie będzie słów. Dobrze jest jak jest tylko taki kąt mały kąt mi wskaż, gdzie twój słychać śmiech

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z batatów z nutką chilli 189

  Od rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A

Be Fit Be Strong
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 215

Bo to było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na

R'n'G Kitchen
Kanapki z nori 433

tego dania był dla mnie przepis z dodatku do Gazety Wyborczej – Palce Lizać (nr 10, wydanie z dnia 14/01/2014). Zrobiłam je jednak zupełnie inaczej, nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób wykonania. Mam wrażenie, że gdybym nie przygotowała ich po swojemu to by się tak dobrze nie udały. Tak już mam, gotuję bez(...)mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki

OstryKęs
Zapiekanka gołąbkowa 232

Zapiekanka gołąbkowa (z sosem pomidorowym) Składniki: (na dużą blachę)  -1 kg mięsa mielonego  - 1 duża główka białej kapusty  - 2 woreczki ryżu  - 2

Gotuj Z Muzyką
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 175

poście przedstawia  Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże wypadnięciem całego wnętrza na blat stołu. Taka rada - pokroić w drugą stronę mięso i będzie git. Bułka fajna - lekka, delikatna i odrobinę(...)ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania w kontekście cena vs. ilość/wielkość bo na moje oko w tej cenie mogłoby być odrobinę więcej mięsa - w przypadku Koko Dżambo. Co do Glodołamacza to zjadliwa jeszcze cena

Right Behind The Kitchen
Mięsne kulki z ryżem 236

ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu  1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm. Cebulę obrać, przekroić(...)gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa

Kuchcik gotuje
Domowe żelki o smaku coca-coli 266

Każdy kto mnie dłużej zna wie, że jestem żelkożercą. Nieważne ile żelków kupię, dostanę… Wciągam jak leci, ile się weźmie w dłoń. Ulubione? Wszystkie, poza tymi

Karo in the Kitchen
Karczek składany z farszem 194

   Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule

Maminek kulinarny
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 277

Wiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy

Zawsze głodna!
Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami 136

jako dania, np. szybkie tarty. Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz! Zachwyt gości, znikające przekąski, udany wieczór i prośba o przepis to najlepsza nagroda Zapraszam na tartaletki z mięsem mielonym z oliwkami i kaparami, których wyszło całe 20 sztuk Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę 2 minuty. Dodaję sos, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając. Smażę mięsny farsz z sosem

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie 215

Kluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką

MyCookBook.pl
Zupa nachosowa 189

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych(...)myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę. 2. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy

My Culinary Art
Klopsiki w warzywnym sosie. 216

tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy

Rozpustne gotowanie
Gulasz czeski zwyczajny 208

Czasami zdarzają się dni, kiedy robi ci się smutno... Znienacka i bez żadnego powodu w głowie masz same ciężkie wspomnienia. Sprzed miesiąca, sprzed roku, sprzed 10-u lat... Odganiasz je i może nawet ci się uda zająć czymś innym głowę i ręce, lecz nadal czujesz, że żal snuje się gdzieś w tobie jak ciemna smuga dymu. Siadasz, próbujesz coś(...)Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania