musi się spalić. Musi być czarna. Paprykę wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski, przykrywamy torebka foliowa i odstawiamy na 15-20 minut. Papryka dzięki temu zabiegowi, zaparuję się i bez problemu będziemy mogli zdjąć z niej skórkę. Miąższ papryki przekładamy do garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym(...)ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę
SMYKWKUCHNIZimne nóżki czyli galareta wieprzowa to danie rodem z PRL-u. Pojawiało się ono na stole u cioci na imieninach jak i w barach, gdzie mężczyźni po ciężkim dniu w pracy chodzili pokrzepić umęczone ciało i duszę. Bo nie ma co się oszukiwać, galareta z nóg wieprzowych idealnie komponuje się z lodowatą czystą wódką. Zakąska wręcz idealna, pod każdego(...)życiu, i mu wyszła wzorowo, to nawet największy kulinarny laik sobie poradzi. Panie i Panowie! Towarzysze i Towarzyszki! Do dzieła! ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 6 osób. 2 przednie nogi wieprzowe bez pazurów 1 przednie golonko wieprzowe 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula opalona na gazie 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe
W kuchni Katietych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców(...)świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej pieczone To zdecydowanie bezy. W różnej formie: kolorowych bezików, tortów bezowych, czy bezy pavlowej. Robione często, przy każdej okazji, jak i bez okazji. Królowały w tym roku bezsprzecznie:) Przepis na beziki jest tutaj, a na tort bezowy tu. Przepisy fit (czyli dietetycznie
Kolizje Smakówsadzie. Tak też uczyniłem i z samego rana zerwałem owoce z gruszy. A po południu podałem aromatyczną kaczkę, której zapach nęcił domowników na długo przed pojawieniem się dania na stole. składniki 1 kaczka 5-6 twardych gruszek sól, pieprz 1 łyżeczka majeranu szczypta tymianku szczypta lubczyku szczypta słodkiej papryki 2 łyżki oleju sposób przygotowania Tuszkę kaczki(...)piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa wypłynie sok i stanie się ono łykowate). Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika
Miód i pieprzSpaghetti i milion jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka 1 jajko 1 bułka sucha namoczona
Viola cooks with passiongóra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki z owocami, a drugiego nie dało się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili kelnerzy z pełnymi talerzami(...)korespondentka, znaleźć można ponad 20 przepisów na dania kuchni francuskiej. Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu
bistro mamaLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylkoZnacie to fantastyczne uczucie, kiedy budzicie się w poniedziałek rano z błogą świadomością, że dziś nie trzeba się zrywać, bo i tak 3h temu odjechał autobus
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSpecjalnie na życzenie moich znajomych podaję, wyniesiony z domu rodzinnego, przepis na kotlety rybne. Może brzmi banalnie, ale w tych czasach mało kto już sam je
Pieguskowa KuchniaBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa
karmelowydanie zachwyca w swojej prostocie i łatwości przygotowania. Jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można wykorzystać mięso z zupy wcześniejszego dnia (gotowane mięso). Za to w części lubimy tą zupę - Nic się nie marnuje! :) Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki(...)natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Na małym ogniu gotować. Wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gdy mięso oraz marchewka będzie miękka, wyjmij z wywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj
Tagebuch po polskupociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pieczony pasztecik , plus ogóreczek(...)szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana . Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżykażde inne mięso ma nazwę "kurczaka", wiem wtedy, że mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła. Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają mu lekkości w smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem(...)warzywa, puszczą soki a cały aromat przejdzie do kurczaka. Tak pieczony drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchniBez bicia przyznam się, że w pewnym momencie swojego życia przestałam gotować tego typu sosy, bo w domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto(...)szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy na chwilę, że lubimy gotować. W przypadku tego dania sprawdza się wyłącznie jedna zasada - im mniej, tym lepiej. Żadnych udziwnień, żadnych przypraw z górnej półki. Sól, pieprz i mąka - gwarancja smaku dzieciństwa. ;) U nas (2,5 osoby) z kilograma szynki
Kuchenna Kontrrewolucyabiałek egzogennych jest LIZYNA , która odpowiada za odbudowę komórek i przyspiesza regenerację organizmu, np. po wysiłku, i właśnie w szczególnie duże ilości lizyny obfituje quinoa. W przeciwieństwie do mięsa komosa zawiera również NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 . Jest bogata w POTAS, FOSFOR, WAPŃ (o wiele lepiej przyswajalny, niż ten pochodzący z nabiału), ŻELAZO, MAGNEZ i zawiera WIT. B6 , która ułatwia(...)pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu. Teraz komosa. Przed gotowaniem ziarna należy porządnie przepłukać, żeby nie były gorzkie, zalać wodą w proporcji 1:2, i od zagotowania wody gotować jeszcze około
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE