dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:289/445)

Pierogi z pstrągiem 123

który wtedy miałam na to by móc lepić bez końca pierogi i tworzyć inne najsmaczniejsze na Świecie rzeczy. Właściwie to była doskonała lekcja gotowania, jak tak spojrzę na to z dużym dystansem. To również zdecydowanie był czas szalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki(...)wyrabiam ciasto ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 30 minut w misce przykrytej bawełnianą ściereczką. Następnie wałkuję i wykrawam koła.  Upieczonego pstrąga studzę i wyciągam mięso, pozbawiając ości. Na maśle smażę posiekanego bardzo drobno pora. Bułkę moczę we wrzątku. Do smażącego pora dodaję posiekaną drobno rybkę oraz namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Do składników dodaję

Mango Papaja
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 213

boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Pęczak należy przepłukać wodą. Gotujemy go w 2 szklankach osolonej wody, na malutkim ogniu(...)wąskie około 0,5cm paski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (można dodać również ostrej jeżeli ktoś woli bardziej pikantne danie). Grzyby z ogórkami z patelni przekładamy do miski i na tę samą patelnie wrzucamy mięso. Smażymy. Dodajemy 3 łyżki brandy i podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy z miski odłożoną mieszankę z grzybów i ogórków. Mieszamy. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Gołąbki – przepisy na gołąbki 884

jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej(...)mięso umieść w dużej misce. Dodaj cebulę z grzybami i pietruszką oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu

codojedzenia
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 186

delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie, które można zrobić dla siebie, dla dwojga i dla całej rodziny. Zawsze powinno zadziałać. Pycha. Przyznaję, że ja też, zupełnie tak samo jak Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego(...)Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować

zadanie-gotowanie
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 292

idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki,  w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki(...)szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia.  Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria

VioletoweKucharzenie
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 360

komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili(...)łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej

Wyprawy kulinarne
Pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami 381

Opis pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami: Pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami – bo fit dieta wcale nie musi być

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kiszka ziemniaczana nr 2 192

Kolejna  kiszka ziemniaczana  gościła na naszym stole. Miała być pierwotnie przed lub po Wielkanocy, ale Mama już zakupiła kiszki na białą kiełbasę i nie

Gosia gotuje
Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach 164

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to

Słodkości i nie tylko
Blog Roku 2014 + rabat 5% na zakupy 208

blogiem nie jest, ale z opisu poszczególnych kategorii wynika, że właśnie w tej powinnam go umiejscowić. Biorę udział w konkursie, aby dotrzeć z moim blogiem do nowych osób, aby dać się znaleźć w sieci nie tylko z poziomu wyszukiwarek przepisów ;) Zależy mi, aby ta myśl, która przyświecała jego powstaniu, że weganizm może być prosty, poszła jak najszerzej w świat(...)który serdecznie polecam wszystkim, lubiącym smacznie i ciekawie zjeść). Pobił wszystkie inne, uznane blogi kulinarne. Dzięki temu weganizm wszedł pod strzechy ;) Wielu ludzi dowiedziało się, że po rezygnacji z mięsa i mleka nie trzeba odżywiać się wyłącznie trawą, że wegańskie jedzenie może być naprawdę smaczne. Właśnie dlatego i ja zgłaszam bloga po raz kolejny do konkursu; chciałabym dotrzeć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczony kurczak w sosie teriyaki 185

Pieczony kurczak w sosie teriyaki to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników, aby

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone udka z kurczaka 174

1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki, sól, pieprz. Marynata: 1 łyżeczka kurkumy,  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 

Świat Domowej Kuchni
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 196

Sama w to nie umiem uwierzyć ale jest to mój 500 przepis na blogu! Nawet nie wiem kiedy to zleciało? Jestem świadoma, że były lepsze i

Bon Appetit Małgorzaty
Potrawka z fasoli z kurkami i boczkiem 140

Bardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku

Czerwień i błękit
Zapiekane warzywa do obiadu 186

Chciałam zrobić coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Filet z kurczaka w pesto 342

Przepis dostałam od znajomej Pani Agnieszki, ona też pewnie dostała go od znajomej...:) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawa typu vegeta brokuł mała

Proste Potrawy
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 334

Składniki: kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu

W Mojej Kuchni Lubię
domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 235

spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać.  Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko, a jest pyszne. WAŻNE ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków. Tortille wspaniale smakują z ogórkiem zielonym i pomidorem polanym sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem(...)placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-)  Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską. SOS CZOSNKOWY -1 duży jogurt naturalny -3 ząbki czosnku -pieprz -4 łyżki ketchupu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czosnek miażdżymy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bigos 226

jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby(...)Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu. Bigos możemy bez obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania

Kulinarna Pokusa
Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji 178

poza tym otrzymałam dziś paczkę z produktami marki Podravka, które nadają się idealnie do przygotowania śródziemnomorskich dań, w tym oczywiście chorwackich specjałów.   Oferowane produkty są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku - powstają one na bazie warzyw dojrzewających w słońcu południowej Europy, bez konserwantów. Ponadto Podravka to chorwacka firma, która od lat działa na polskim rynku! Sprawdźcie koniecznie(...)smażenia Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie

Emcia Pichci
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 172

samym podaniem odrobiną soli. Grillowana kaszanka na boczku Wędzony boczek kroimy w wąskie paski i wrzucamy na zimna patelnię do grillowania aby wytopić nadmiar tłuszczu oraz aby uzyskać chrupkość mięsa. Po odlaniu nadmiaru tłuszczu kładziemy kaszankę pokrojoną w kawałki o kształcie walca - w trakcie grillowania osłonka z jelita skurczy się do środka dlatego nie należy smażyć kaszanki zbyt długo(...)ugotowanego buraka. Jeśli zdecydowalibyśmy się na opcję w plenerze, wykorzystując tradycyjny grill - paprykę upieczemy bez problemu, przekręcając ją co chwilę nad ogniem, a kaszankę podpieczemy na "wolnym" ogniu gdyż jak wiemy - lubi sobie strzelić :) Kaszankę z normalnego grilla śmiało można też podać w całości, bez konieczności krojenia na mniejsze porcje.      PS Rzecz jasna, niniejszy przepis

Right Behind The Kitchen
Dietetyczne Chili con carne 252

zależności czy lubimy bardziej czy mniej ostre rzeczy) bazylia, oregano, sól, pieprz (opcjonalnie) puszka kukurydzy (ja jej nie dałam, ponieważ kukurydza jest ciężkostrawna, a takich produktów powinniśmy unikać w daniach Fit. Jeśli jednak ktoś ma ochotę można dodać ;) Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do wody i około 20-30 minut gotujemy wywar warzywny.  W między czasie(...)bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.   Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili con carne, oraz dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), zioła, sól, pieprz oraz mielone chilli.  Całość gotujemy jeszcze około 20 min bez przykrycia na bardzo małym ogniu aby nadmiar

Jedzeniomania
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 234

francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej(...)średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię

Moniki Smakołyki
Zrazy wołowe zawijane 211

obsypania bulion,  kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie),  parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczka słoninę i ogórki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka(...)dołożyć trochę cebuli, przykryć  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy

Stare Gary
Bulion z kaszką wersja Mamy 219

musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas: 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka kurczaka 1 młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać i umyć włoszczyznę   . Część świeżych liści selera i pietruszki(...)części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 40 minut. Dorzucić listki lubczyku i gotować jeszcze 15 minut ( w tym czasie płyn powinien odparować do objętości 2 szklanek ). Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania