sypkość. Możecie użyć również ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki w kostkę(...)ogień. Gotujemy początkowo bez mieszania około 5 minut. Następnie dodajemy oliwki i szafran. Zmniejszamy jeszcze minimalnie ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy kurczaka i sprawdzamy czy ryż jest już gotowy. Jeśli będzie potrzebował jeszcze chwili kontynuujemy jeszcze przez chwilę gotowanie pod przykryciem. Cebulkę dymkę siekamy i posypujemy nią gotowe danie
Mania GotowaniaSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2
W Mojej Kuchni LubięKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol
Poezja smakuSkorzystałam z kilku przepisów koleżanek. Te pyszne podudzia po marokańsku znalazłam tutaj . Wyszły pyszne, do tego u mnie kasza orkiszowa i sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych. Polecam, bo danie pyszne. Życzę Wam miłego poniedziałku :-) Składniki: 1 kg pałek (podudzi) z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki świeża kolendra około(...)ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę. 5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy
kruche babeczkizasadzie myślałam, że danie to przygotuje Maciek, ale ostatecznie przypadło mi w udziale jego wykonanie. I świetnie, bo jakoś ostatnio nie gościło na naszym stole. A jak wspomniałam w opisie hasła tygodnia, jest doprawdy warte polecenia. Kiedy swego czasu Maciek podał mi przepis na kurczaka marynowanego w solance, nie chciało mi się wierzyć, że efekt końcowy tak mnie zadowoli(...)Największym plusem jest to, że mięso po upieczeniu pozostaje soczyste. Przy moim pierwszym podejściu nie dodawałam do potrawy ani cebuli, ani czosnku. I taka najprostsza wersja też jest bardzo dobra. Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić mięso o lubiane przeze mnie aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość
zadanie-gotowaniespytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;) Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane(...)duże marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę
Obiad gotowysię w ustach. Chciałabym Wam przy okazji pokazać mój nowy nabytek, niezbędny w każdej kuchni , bo przecież czymś rozbijać mięso do obiadu trzeba, ja takich miałam kilka i wszystkie lądowały po pewnym czasie w koszu, włókna zostały rozrywane i mięso smażone miało smak podeszwy. Wreszcie trafiłam na tłuczek Victor ProChef niezbyt specjalnie nastawiona na jakieś wow. Pierwsze(...)jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia! Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego uwagi, wystarczy dokręcić. Polecam Wam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag schabu bez kości ½ cebuli ¾ szklanki mleka
Wanilia i Kardamondanie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo polecam Klopsiki drobiowe Do naczynia miksującego wrzucić lekko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, suszoną chilli czas 5 sek, obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa(...)minut, obroty 1 , wsteczne. Zdjąć koszyk z klopsikami i warzywami. Do sosu wlać śmietanę i dodać posiekaną pietruszkę. Włożyć klopsy do sosu i serwować z ziemniakami i marchewką. Wykonanie bez thermomix Mięso drobiowe, suszoną chilli czosnek i cebulkę zmielić maszynką o dużych oczkach, dodać paprykę słodką w proszku, szczypiorek, kwaśną śmietanę, sól, pieprz do smaku. Formować małe okrągłe klopsiki
Kuchnia Pokoleńkilku zdaniach napisać dlaczego warto ją mieć. Mamy w domu wiele książek kucharskich, lubimy je zbierać. Ale prawdę mówiąc książki jak książki, to samo co w nich jest można bez problemu znaleźć w internecie. Ale ta W ielka księga własnych wyrobów jest inna. To nie tylko książka kucharska ale swoiste kompendium wiedzy. To nie tylko suche przepisy(...)owoce i warzywa". Każdy owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja
Marder&Marder Manufacturedodaję przepis z lekkim opóźnieniem, dlatego, że wczoraj nie miałam już siły patrzeć w ekran monitora i moim jedynym marzeniem było zamknąć oczy i dać im odpocząć. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 3 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 3-4 łyżki gęstego(...)Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć(...)wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano, dolać pół
Stare GaryZupa pieczarkowa to delikatne i bardzo aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała
Dieta bez mlekaPieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka
NiePieprz.plDelikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół
Gotowanie...to proste !Co zrobić z "łapówką" od pracownika w postaci domowych papryczek chili? odp. typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :) Składniki na obiad dla 3 osób: 3 plastry
Bon Appetit Małgorzaty