Zapętliłam się trochę ostatnio w naleśniki, ale to jest taka moja polska tortilla i dobrze mi z tym! :) Mam tak świetny przepis na ciasto naleśnikowe, które daje się zwijać bez pęknięć, że nie macie innego wyjścia jak tylko spisać na nie recepturę lub zaglądać do mnie częściej - będę Wam o niej przypominała. :) Krokiety opanierowałam w nowej dla mnie panierce(...)bardzo smakuje. To zdrowszy odpowiednik klasycznej bułki tartej. Występuje w 3 wariantach: orzechowa, sezamowa i razowa do kurczaka. Ich składy są świetne, polecam je najbardziej właśnie z tego względu. Danie przyrządzone w piekarniku z wybraną panierką będzie dużo zdrowsze, bo wzbogacone o cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Na naleśniki potrzebujemy: 500 ml mleka 250 g maki pszennej
MamaOskarkapieprz kilka łyżek oleju 4 średnie cebule 300 g kurek 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię(...)cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy 5 minut bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuBardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek(...)czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle uznania vegeta natur - do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę
Zasmakuj KuchniPyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru
Kuchnia Pokoleńmyślenia. Z kolejnych kartek lektury dowiadujemy się o filozofii diety wegetariańskiej, o jej niezwykłych zaletach, odmianach, kontrowersyjnych tematach - jak np. niektórzy straszą konsekwencjami niejedzenia mięsa. Jeżeli nie wyobrażasz sobie diety bez soków i koktajli rozdział właśnie na ten temat na pewno przypadnie Ci do gustu. Wiele ciekawych przepisów, które można wykonać za pomocą zwykłego blendera, ale także(...)jest podzielona na dwie fazy. Pierwsza - wychodzenie z diety mięsnej i druga - dieta wegetariańsko-wegańska. Jadłospisy są ciekawe i różnorodne. Większość bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Niektóre dania opatrzone zdjęciami. Jako miłośniczka śniadań ucieszyłam się z faktu, iż jeden z rozdziałów dotyczy właśnie tego posiłku. Mnóstwo pomysłów na zdrowe i pełne energii śniadań - począwszy od jaglanek
Zdrowie na języku :POdkąd jeszcze bardziej ograniczam mięso, przeglądam blogi w poszukiwaniu przepisów do wypróbowania. Postaram się zmobilizować i co tydzień podlinkować trochę przepisów w ramach inspiracji*, które mam zamiar wypróbować albo już zrobiłam i wyszły ciekawie. *Blogowe słowo klucz - inspiracja, razem z motywacją oczywiście. Każdy bloger/blogerka po prostu musi inspirować i motywować ;)! Najlepiej jakby to było obustronne, wymiana poleceniami z czytelnikami(...)tagliatelle z marchewki od MniuMniu To danie musi być super, nie wiem dlaczego jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię to na pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3) Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już
Corner With Recipespotrawy są świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka(...)będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam
Passions hobbies lifeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do
Marta GotujeSkładniki na 3-4 porcje: 4 słodkie pomidory 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (max 1/2) 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy
My Culinary ArtSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2
W Mojej Kuchni LubięPyszny tajski omlet, idealny jako obiad lub wczesna kolacja. Składniki, które podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy
Tajskie smakiCzęsto zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością
Szefowa kuchniOstatnio usłyszałam od znajomej blogerki, że jak otwiera nasz blog, to tam tylko schab i schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego(...)odstaw. Umieść kolejną dużą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz
karmelowygdyż idealnie się komponują z młodą kapustą. Należy wybrać bardziej mięsiste pomidory niż wodniste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami – Składniki: 4 plastry schabu bez kości (ok. 380 g) 1/3 główki małej młodej kapusty – ok. 340 (waga samych liści po poszatkowniu – ok. 240 g) 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka wody(...)podziurawić mięsa. Kolejno rozklepane kotlety doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przełożyć kotlety na talerzyk, przykryć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na czas przygotowywania farszu z kapusty. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie odkroić 1/3. Wyciąć twardy głąb (nie będzie on już potem potrzebny do wykonania dania), a liście poszatkować na średnio
Kulinarne PrzebojeWątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki. Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans. Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny(...)jakimi jest karmiony drób, muszę wyprowadzić Cię z błędu. Wątróbka to owszem - magazyn, ale samych wartości odżywczych, a nie toksyn. Polecam danie! Składniki: 500 g watróbki drobiowej 1 cebula masło ghee/olej do smażenia sól, pieprz mąka do obtoczenia 250 g moreli 1 łyżka miodu 1 łyżka masła ksylitol/cukier tymianek Wykonanie: wątróbkę umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie(...)jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje się również w chłody panujące za oknem. Mnie nic tak nie poprawiam humoru jak wolno duszone danie jednogarnkowe z ziemniaczano-maślaną "chmurą" właśnie. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: ok 2 godziny
Słodki Kompromisdrożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowanie mięsa, co najlepiej jest zrobić na dzień przed przygotowaniem dania i pozostawić mięso na noc w lodówce w przyprawach. W moździerzu roztarłem 2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu(...)grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej(...)sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut
Smak mojego domuNaleśniki były jednym z pierwszych moich dań które nauczyłam się robić w dzieciństwie. Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku
Kuchenne WariacjeTradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są jedna zupy jak ta, do których nic już nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku(...)Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić
Gosia gotuje