dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:277/445)

W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #1 197

Odkąd jeszcze bardziej ograniczam mięso, przeglądam blogi w poszukiwaniu przepisów do wypróbowania. Postaram się zmobilizować i co tydzień podlinkować trochę przepisów w ramach inspiracji*, które mam zamiar wypróbować albo już zrobiłam i wyszły ciekawie.  *Blogowe słowo klucz - inspiracja, razem z motywacją oczywiście. Każdy bloger/blogerka po prostu musi inspirować i motywować ;)! Najlepiej jakby to było obustronne, wymiana poleceniami z czytelnikami(...)tagliatelle z marchewki od MniuMniu To danie musi być super, nie wiem dlaczego jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię to na pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3)  Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już

Corner With Recipes
Przepis na schab w galarecie 318

potrawy są świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka(...)będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą 147

Taka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam

Passions hobbies life
Sałatka leśna polana 532

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do

Marta Gotuje
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 186

Składniki na 3-4 porcje: 4 słodkie pomidory 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (max 1/2) 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy

My Culinary Art
gołąbki z parowara... 162

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2

W Mojej Kuchni Lubię
Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem 191

Pyszny tajski omlet, idealny jako obiad lub wczesna kolacja. Składniki, które podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy

Tajskie smaki
Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 167

Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością

Szefowa kuchni
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 243

Ostatnio usłyszałam od znajomej blogerki, że jak otwiera nasz blog, to tam tylko schab i schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 224

moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego(...)odstaw. Umieść kolejną dużą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz

karmelowy
Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami 148

gdyż idealnie się komponują z młodą kapustą. Należy wybrać bardziej mięsiste pomidory niż wodniste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami – Składniki: 4 plastry schabu bez kości (ok. 380 g) 1/3 główki małej młodej kapusty – ok. 340 (waga samych liści po poszatkowniu – ok. 240 g) 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka wody(...)podziurawić mięsa. Kolejno rozklepane kotlety doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przełożyć kotlety na talerzyk, przykryć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na czas przygotowywania farszu z kapusty. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie odkroić 1/3. Wyciąć twardy głąb (nie będzie on już potem potrzebny do wykonania dania), a liście poszatkować na średnio

Kulinarne Przeboje
Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem 160

Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki. Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans. Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny(...)jakimi jest karmiony drób, muszę wyprowadzić  Cię z błędu. Wątróbka to owszem - magazyn, ale  samych wartości odżywczych, a nie toksyn. Polecam danie! Składniki: 500 g watróbki drobiowej 1 cebula masło ghee/olej do smażenia sól, pieprz mąka do obtoczenia 250 g moreli 1 łyżka miodu 1 łyżka masła ksylitol/cukier tymianek Wykonanie: wątróbkę umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ossobuco z dynią i kurkami 162

Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie(...)jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje się również w chłody panujące za oknem. Mnie nic tak nie poprawiam humoru jak wolno duszone danie jednogarnkowe z ziemniaczano-maślaną "chmurą" właśnie.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: ok 2 godziny

Słodki Kompromis
Marokański tagine z jagnięciną 219

drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowanie mięsa, co najlepiej jest zrobić na dzień przed przygotowaniem dania i pozostawić mięso na noc w lodówce w przyprawach. W moździerzu roztarłem 2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu(...)grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże

Wyprawy kulinarne
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 160

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne.  Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym  smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej(...)sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania