dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:273/445)

Pieczarki smażone 200

całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis(...)pieczarki smażone są już gotowe. Dodajemy szczypiorek lub natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy na talerz! Jeśli chcemy by smażone pieczarki miały jasny kolor to smażymy je na mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu! Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 260

jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka(...)oprószamy jeszcze pieprzem i majerankiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie

Kuchnia po mojemu
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 232

Piotrek często przygotowuje dania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał(...)chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny sos bez konserwantów i zbędnych dodatków. Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 218

współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka(...)mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso. Mięso kroimy w słupki w poprzek włókien. Pieczarki kroimy w plastry, a cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym winem. Zasmażkę dodajemy do mięsa, dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 190

Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach

Ogrodnik w podróży
Szynka wieprzowa pieczona 177

Szynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu

królestwo garów
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 354

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was

moj przepis na
Najlepszy przepis na kotlet schabowy - marynowany w mleku, cebuli i czosnku 526

kawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta  2 jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki(...)także dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ponownie ułożyć mięso i cebulę oraz czosnek, a także listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać zimnym mlekiem i posypać solą oraz pieprzem. Przygotowane mięso wstawić do lodówki. Po kilku godzinach mięso odsączyć na ręczniku kuchennym. Uwaga: ponownie NIE trzeba przyprawiać mięsa. Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca

Ugotować
Łopatka zapiekana w pieczarkach 200

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. W miseczce wymieszać majeranek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz. Składniki marynaty wetrzeć w mięso, włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.   Po tym czasie łopatkę obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie(...)podsmażyć (odparować z nich płyn) i ułożyć na cebuli. Wierzch oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec mięso przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie 30 minut bez przykrycia

Simply Food
Wołowina adobo 193

Pyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam(...)pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę

My Culinary Art
Dietetyczna galaretka z kurczaka 435

galat . Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś(...)zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem 174

Drobiowe kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 239

Fanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani

Apetyczna babeczka
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 165

Ten suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no

Apetyczna babeczka
Pyszne Burrito 186

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille

Dominacja smaku