mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego sera w kawałku 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też(...)mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt: 25 zł Przygotowanie: 70 minut Produkty na pieczeń Przygotowana masa na pieczeń Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Bez pieca przy tej potrawie
Kuchennyviral.plkolorowanki tylko na chwilkę, działa identycznie jak Facebook, wydaje się, że siedzimy minutkę, a tu godzina przeleciała nie wiadomo kiedy. "Dziennik uważności" - Corinne Sweet , tu się przyznam bez bicia, takie metody na mnie nie działają. Zatrzymać się, nie myśleć o wielu rzeczach, skupić się na jednej myśli..... tiaaaa, no już widzę jak Blondynka się skupia i nie myśli(...)spraw. Jak to czytałam wszystko ma sens, nie dziwię się, że na świecie jest szał na takie techniki relaksacyjne, tylko w mojej głowie zawsze sto myśli na sekundę "kupić mięso na obiad, ziemniaki się skończyły, odpisać na maile, skierowanie do lekarza, umyć okna, rower za godzinę i jeszcze soczek wycisnąć...." i tak dalej i tak dalej. Jedyna książka nie dopasowana
Blondynka Gotujepotrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika(...)szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać do mięsa, wsypać parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbić 2 jajka, całość wymieszać, wyrobić. Formować małe klopsiki, lekko każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać
Wino Francja KuchniaCieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska". Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy
Smakuj życie!dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem pewna czy na kimś(...)pałeczkami, ale czy sos nie ma być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis
wcinaj todługi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake(...)bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut
Tajskie smakiwołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego(...)pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1300 g mięsa z udźca indyka 300 g śmietany 18% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2
Qchnia po prostuKolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają. Składniki: -1
Maminek kulinarnyBardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię karkówkę zapiekaną z pomidorami . W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje karkówka z suszonymi grzybami
Pobite gary BarbarySkładniki ( na 4 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKlasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko
R'n'G KitchenSłodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u
Stare GaryPolecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa
Maminek kulinarnydania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii są w tej samej cenie. Będzie więc łatwo podjąć decyzje nawet po paru drinkach. Bardzo dobrym wyborem są na pewno przystawki. Są niewiele mniejsze od dań głównych(...)boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy mięso z ćwiartki kaczki i 6 placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też pierożki na parze z różnymi nadzieniami. Kiedy byłam wczoraj u Mao zamówiłam
Ugotowane pozamiatanemusicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości 60 g mąki kokosowej sól himalajska 200-300 g tłuszczu(...)czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają
Ola la LCHFnależy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka(...)trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie laksy: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka
Moja Delicjadodatkiem soli. Do wrzącej wkładamy kapustę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na miskę i zostawimy do wystygnięcia. Kiedy kapusta jest już na tyle chłodna by dało się z nią pracować to zabieramy się do pracy :-) Będziemy odtwarzać kształt główki. Przydatna okazuje się tutaj miska, lub durszlak które są zbliżone wielkością oraz kształtem do główki kapusty. Wykładamy(...)Zanim będziemy przekładać mięsem warstwy kapusty należy sprawdzić czy te środkowe jej części są miękkie. Jeżeli kapusta stawia opór zębom i jest na pół surowa to TRZEBA ją podgotować jeszcze raz przez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie twarda. Upiecze się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy
Poezja Smaków - blog kulinarnyduszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem
Moniki SmakołykiSkładniki : 70 dkg chudej polędwicy jagnięcej 1 łyżka oleju 1 drobno posiekana cebula 2 listki laurowe 1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane 2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę(...)duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące
Przepisy i porady kulinarneKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na
Takie tam pichceniewówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotuję do miękkości - nie podaję czasu, bo to zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam 40 minut. Odcedzone i wystudzone grzyby trzeba bardzo drobno posiekać, albo zmielić w maszynce do mięsa. Chodzi o naprawdę małe kawałeczki, które(...)nakładamy 2 łyżki farszu. Rozsmarowuję na środku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny
Kulinarne InspiracjeChwilowo na blogu nie mogę zamieścić ładnych zdjęć potraw, ponieważ po kilku latach marzeń, wreszcie wybrałam się w podróż do pięknych Włoch. Choć bella Italia przywitała
W kuchni wieczorem