dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:263/445)

Wegańskie trufle bakaliowe - bez glutenu, bez cukru 193

Dzisiaj deser, który na pierwszy rzut oka nie dla wszystkich wydaje się kuszący. Ale mam niespodziankę - pomimo braku cukru, trufelki są naprawdę słodkie! Dodatkowo możemy je

My Culinary Art
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 129

  Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.  Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu

Ze smakiem bez glutenu
UDKA KURCZAKA NA PIKANTNIE 172

  Takie udka uwielbiam,pelne są smaku tabasco i curry,dotego pachnąca nuta kminku.Wszystko co nam do rozgrzewki potrzeba w te słotne,ulewne i zimne dni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 265

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można(...)rękoma – jest znacznie wygodniej). Cebulę można wykorzystać – drobno pokroić i dodać do mięsa, ale jej głównym zadaniem było stworzenie rusztu. Poszarpane mięso należy wymieszać z ok. 3/4 szklanki podgrzanego sosu BBQ – można kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką ) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce

Poezja smaku
Klopsiki w sosie grzybowym 149

lubią mięso mielone pod przeróżnymi postaciami. Wszyscy lubią także sos grzybowy. Więc połączenie tych dwóch przepisów musiał wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego(...)suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko

blog.moje-pasje.info
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami 107

papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina / jeżyny suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz(...)stron na złoty kolor. Zdejmuję mięso z ognia i ponownie umieszczam w foremce. Obrane ziemniaki kroję na kawałki, układam w foremce, posypuję solą, pieprzem, rozmarynem i szczyptą papryki słodkiej. Skrapiam oliwą i mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 200C. Wkładam foremki z kaczką i ziemniakami. Po 20min zmniejszam temperaturę do 180C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową

Raj dla Podniebienia
Ryż smażony z ciecierzycą i brokułem w maśle orzechowym 121

kuchni gości często wegetariańskie i wegańskie jedzenie. Ze względu na wykluczenie nabiału otworzyłam bardzo szeroko umysł na nowe smaki i kompozycje. Nadal jestem zagorzałą fanką mięsa ale testowanie, gotowanie i próbowanie nowych potraw bez jego udziału stało się dla mnie również przyjemnością. Pyszny smażony ryż z dodatkiem ciecierzycy i masła orzechowego oraz brokuł to propozycja na dobrze zbilansowany, pełnowartościowy(...)patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz szczyptę chili. Dodaj ryż i ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj masło orzechowe, sok z pomarańczy i dopraw danie solą oraz pieprzem. Na koniec smażenia dodaj brokuł. Ponownie wymieszaj danie. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj na ciepło.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa paprykowa z klopsikami 155

właśnie jesienną kuchnię cenię najbardziej. Jest pełna sezonowych warzyw i owoców , które mogłabym jeść bez końca. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza często przygotowuję zupy gęste i sycące- cudownie rozgrzewają i rozpieszczają nasze podniebienia. Sami spróbujcie, zapraszam! Składniki: 50 dag mielonego mięsa 1 duża czerwona papryka 1 zielona papryka 2 duże cebule ok. 10 ogórków konserwowych puszka kukurydzy(...)łyżki koncentratu pomidorowego  25 dag makaronu 2 litry bulionu 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki. Pomogą w tym ręce zwilżone zimną wodą. Cebule obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Paprykę kroimy

Pobite gary Barbary
Kotlety mielone z cukinią 151

się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco na ich smak, ale na konsystencję już tak. Kotlety stały się delikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego(...)mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne. Uwaga: aby kotlety były choć trochę "lżejsze" można pominąć panierowanie i usmażyć je bez

Simply Food
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 144

z kuchni niemieckiej. W Tokio jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji(...)gęstą i dość tłustą konsystencję. Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka  – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej

Kuchcik gotuje
Roladki drobiowe 132

tylko   dodatki i   mam   następne    danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem  mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki  8 szt 4  duże  filety drobiowe  30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora(...)koniec włożyć roladki i jeszcze  dusić ok   10 minut na wolnym ogniu.    Sos można podprawić śmietana lub jogurtem .  Wersja tu przedstawiona jest bez       podprawiania

Eli Gotowanie
Bulion mięsno-warzywny 187

pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz(...)zbyt wiele – powinna to być woda gorąca, ale należy unikać takich dolewek. Uwagi Tak przygotowany bulion najlepiej od razu użyć do przyrządzenia docelowej potrawy. Po usunięciu mięsa i warzyw można go jednak bez obaw przechowywać przez kilka, a nawet kilkanaście dni w zamkniętym słoiku w lodówce. Teoretycznie możemy również wypełnić nim woreczki do lodu i schować w zamrażalniku

Kulinarna Pokusa
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 199

oraz zelazo.Mowimy tu o kotleciku przygotowanym w domu ,usmazonym na masle ghee.Wiemy co jemy.Nie  codziennie w koncu gosci on na naszych stolach.A nie da sie niestety z diety calkowicie wyeliminowac tluszczu,a nawet sie nie powinno,poniewaz stymuluje on wiekszosc procesow zyciowych.Porcja schabu dostarczy nam nie tylko porcje pierwszorzednego bialka,a poza tym te okolo 2000 kcal to dzienna(...)ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego schaboszczaka?Skladniki na 4 porcje:60 dkg schabu srodkowego1 jajkobulka tartasol,pieprzcytrynaWykonanie:Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w jabłkach 189

SKŁADNIKI k aczka ok. 2 kg 2 pomarańcze 3-4 jabłka łyżka tymianku łyżka majeranku 2 łyżki masła łyżeczka cynamonu sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA    

Przepisy Kulinarne
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 112

Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1

nietadieta

Proponowane wyszukiwania