dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:260/445)

Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 124

patelni z grubym dnem lub żeliwnej. Po piąte, jeżeli mięso jest chude i używamy tłuszczu, to powinniśmy wysmarować nim wołowinę, a nie patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu(...)połączenia masy.  Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy czosnkowo-ziołową mieszanką. Pieczemy pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przez 5-7 minut bez folii, dla zarumieniania i chrupkości skorupki.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Granat w kurniku 158

Granat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju(...)przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości

MamaOskarka
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 250

Cytryna, czosnek i rozmaryn to niesamowite trio. Był tutaj już kurczak na kominie , był sposób na zawsze soczystą pierś z piekarnika . A jak zrobić obiad z

Karo in the Kitchen
Kluseczki kładzione, sposób na szybki posiłek. 151

Z każdej strony bombardują nas przeróżne programy kulinarne, a tam cała masa wyszukanych potraw. Wydawać by się mogło, że Polacy  są fanami, mistrzami kuchni wysokich

Dieta moja pasja
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 177

Ten gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo

Karo in the Kitchen
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 123

Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem , dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni

Oryginalny smak
Naleśniki meksykańskie 378

Jedne z moich ulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w

Kto ugości moich gości?
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 193

Dzisiaj pomysł na rewelacyjne, sycące i bardzo smacznie danie z woka - kaszotto z kaszy gryczanej wraz z dodatkiem piersi kurczaka, kapusty pekińskiej, pora i szpinaku

Ugotować
Jajka po szkocku-śniadanie idealne? 357

się w paleo, a dwa super pasuje na święta wielkanocne lub całoroczne śniadania Inspiracja dzięki Beacie z bloga https://praktykulinarni.com/ gdzie przedstawiła swoją wersję tego przepisu – tylko bez mięsa, za to za marchewką. Też pysznie, zajrzyjcie do niej po dużą dawkę fajnych przepisów. Jak tylko zobaczyłem na instagramie te jajka pomyślałem, że też muszę je zrobić(...)smak, czego tu nie lubić? Pyszne mielone mięso z dodatkiem orzechów laskowych. Panierka z migdałów i orzechów smakuje rewelacyjnie. Przepis, który wpisuje się jako ciekawy dodatek do wielkanocnego śniadania. Na bank w piątek robię kolejny raz jajka po szkocku. Najlepsze, że jest pełna dowolność w przygotowaniu tego dania. Mięso możecie zamienić na inne, np. zrobić drobiową wersję

PaleoLife
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 114

Lazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały(...)kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz po polsku 142

każda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada(...)zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy. Nie umiem się obejść bez tych cudownych dodatków, najbardziej moje serce podbił tymianek, przez co króluje on w moich potrawach, idealnie komponując się z czosnkiem i przyrumienioną cebulką. Pychota!!! Składniki na gulasz po polsku 0,8-1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, gulaszowe)- należy od niego odkroić tłuszcz 40 dag cebuli

Rozpustne gotowanie
Cukiniami sierpień się zaczyna... 138

jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej formie, bez zbędnych dodatków. Wykorzystałam prosty przepis z Kwestii Smaku . Otrzymałam(...)rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. I już mamy delikatne placki na obiad. Dla wielbicieli konkretów- radzę podać placuszki z rybą, albo innym mięsem.  I to tyle, bo mimo piątku mam dziś szalenie zajęty dzień. Smacznego! A ja jadę testować Polish Lody

les mirabelles
Kotlety schabowe z kostką z serem i pesto 191

schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam! składniki 4 kotlety schabowe z kostką 4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton) 4 małe łyżeczki Pesto Monini  Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać mięsa. Do każdej kieszonki włożyć(...)patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.  Przykryć i podusić ok 10 minut. Następnie  przełożyć  do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 30 - 40 minut. Jeżeli używaliśmy   patelni  którą możemy wstawić do piekarnika, wstawiamy mięso bez przekładania. Podawać gorące z ulubionymi

Stare Gary
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 221

właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować. Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen smaku, a zapach ma się rozchodzić po całym domu. Używam przynajmniej trzech rodzajów mięsa. Dobre będzie połączenie wołowiny z indykiem i kaczką(...)wyjaśnię poniżej. Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona

BaRepas
Schab w pomarańczach 158

herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale pasuje na świąteczny stół. Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców.  72 544x376 Normal 0 21 false(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Schab w pomarańczach Składniki: 1 i 1/5 kg schabu bez kości 5 pomarańczy 1 laska cynamonu 2 cebule 3 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy sól, pieprz 100 ml wody 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Schab

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania