dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:251/445)

Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami 112

Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy

HealthyCreations
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 115

Takie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron w sosie serowym z pieczarkami i brokułami 807

  Bardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele

Simply Food
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami 141

Piersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli

Oryginalny smak
Lżejsza grochówka na wędzonym kurczaku. PRZEPIS 94

Zupa grochowa na boczku i kiełbasie… wiadomo, jest pyszna. Ale trzeba też liczyć kalorie i ograniczać tłuszcz. Dlatego potrawy, które nie mogą obejść się bez

Kulinarna Polska
Nóżki z kaczki 179

Pieczone udka z kaczki są dość łatwe w przygotowaniu, mięso jest soczyste i ma bardzooo chrupiącą skórkę.  Polecają się na niedzielny obiad;) Składniki: 3 nóżki

Życie zaczyna się w kuchni
Tortilla z kurczakiem 514

Opis: Ciepła tortilla z kurczakiem to łatwy i szybki sposób na lunch lub kolację. Do jej wykonania możemy używać dowolnie wybranych składników. Robiąc tortille samemu w

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 150

Składniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg

W Mojej Kuchni Lubię
kapusta z łopatką... 144

Składniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Karczek pieczony z ziemniakami 141

Obiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 177

1 kg schabu środkowego bez kości  500 g pieczarki 150 g majonezu  50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1

Świat Domowej Kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!  Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki

Walijskie Pichcenie
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 153

poczuciu humoru, prawda? Przy najbliższej okazji muszę zrobić zdjęcie, żeby było na zaś... :-) W konkursie wystartować miałam ochotę i chwilę dumałam nad przepisem konkursowym, zastanawiając się jakie jeszcze inne danie "must be" na każde święta (lubię wszelkie nowości i eksperymenty kulinarne, więc rzadko powtarzam przepisy, a ponieważ w moim rodzinnym domu, gdzie zawsze spędzam święta, to ja odpowiadam(...)spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już w ogóle! Ze względu na żmudny proces

W mojej kuchni
Bakłażan a’la pizza 141

Bakłażan a’la pizza to danie, które możecie przygotować na przyjęcie w gronie przyjaciół. Doskonale pasuje do piwa oraz wina. Bakłażan w tej wersji jest lżejszy niż tradycyjna pizza, ale również jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu – tak naprawdę potrzebujesz 20 minut. Jego zaletą jest również niskokaloryczność – fakt ser i pesto nie są bardzo dietetycznymi produktami(...)porównując bakłażan a’la pizza a pizza tradycyjna bez wątpienia wersja pierwsza ma dużo mniej kalorii Ja tę potrawę często przygotowuje sobie na kolację. Niestety bakłażan to warzywo sezonowe i tak naprawdę teraz jest ostatni dzwonek na jej przygotowanie. I żeby Was jeszcze przekonać, zobaczcie dlaczego warto jeść to warzywo: w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka z kapustą. 128

gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone.    Przed użyciem kapusty, należy ją  zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,  potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów. Jeżeli dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami. W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem(...)się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie. Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez  przykrycia. Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią. Po upieczeniu serwujemy na gorąco. Dzielimy nożem na porcje i przekładamy na talerze. Smacznego ! Polecam

chleba naszego
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 177

wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe(...)podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki

karmelowy
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 328

roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej(...)cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na   wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki

Walijskie Pichcenie
Smaki Islandii - Hákarl 139

rekina to tradycyjne islandzkie danie, które powstaje z  suszonego fermentowanego rekina (przede wszystkim rekina polarnego). Mięso tego rekina przed fermentacją zawiera dużą ilość kwasu moczowego, co czyni go trującym. Zjedzenie świeżego kawałka tego mięsa może doprowadzić nawet do śmierci a już na pewno spowoduje ostre zatrucie. Dzięki fermentacji kwas moczowy zostaje rozłożony a mięso staje się jadalne. Stąd(...)spróbować hákarl. Angielski szef kuchni Anthony Bourdain , który podróżował po całym świecie próbując lokalnej kuchni opisał to regionalne danie jako najbardziej obrzydliwą i okropną rzecz jaką kiedykolwiek jadł. Szef Kuchni Gordon Ramsay wyzwał James`a May do spróbowania trzech dziwnych dań: whisky z wężem, penis byka i hákarl. Gordon Ramsay po spróbowaniu serka z rekina szybko go wypluł

Mama Gotuje
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 247

zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek(...)już. Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich cały kolagen i dzięki temu galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny. A kolagen nazywany jest białkiem młodości i jest bardzo zdrowy dla naszej skóry włosów i paznokci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania