Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla
Ola la LCHFMimo że karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością
Trzeci talerzUwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze
Kolizje SmakówBożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój(...)się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem . Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu oszczędzimy trochę czasu
Mieszam w GarnkuKurczak to najpopularniejsze danie, które serwujemy w domach. Często jednak sosy, zapiekanki, kotlety, czy nawet nuggetsy nam się nudzą. Sos teriyaki zrobiony w domu na bazie jedynie dwóch składników (najprostsza jego wersja) będzie ciekawą odmianą dla naszych kubków smakowych. Składniki: ok 0,5kg piersi z kurczaka 7 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki cukru trzcinowego ząbek czosnku łyżka oliwy(...)kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku (jest to opcja dodatkowa, bez której kurczak będzie łagodniejszy). Kurczaka podajemy z ryżem i posiekanym zielonym szczypiorkiem
ChilliJemyTakie danie to jest na specjalne okazje. Nie zawsze mamy dziczyznę w domu. Wyszło wybornie, polecam Mięso umyć, osuszyć całe obtoczyć w jogurcie greckim lub naturalnym. Musi być gęsty. Zamknąć w naczyniu i zostawić w lodówce na dwa dni. Następnie umyć, osuszyć. W moździerzu utrzeć(...)łyżeczkę soli grubej, ziarenka pieprzy czarnego i ziarenka jałowca. Rozetrzeć na drobną miazgę. Dokładnie rozetrzeć przyprawy po mięsie. Słoninę pokroić w słupki i powtykać w mięso. Część słoniny położyć na dnie naczynia i na górze mięsa. Nacinając otwory ostrym nożem. Położyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać 1/2 szklanki wody i dodać listek laurowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńBardzo dawno zainspirowałam się przepisem ze strony: przepisy.net. Tak przygotowanego kurczaka robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje rewelacyjnie i jest to moja z ulubionych wersji. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam(...)odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem
Di gotujezastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie(...)Sód – 7 mg Cynk - 1,53 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Ile kosztuje ciecierzyca? Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO) Ciekawostki! - ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa - surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa
Pause Gotowanie!mąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki pietruszka - 0,5 pęczka ser koryciński http://www.ser-korycinski.pl/ - 4 słupki tłuszcz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, posypać filety przyprawą do kurczaka. Na filecie ułożyć po jednym słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki. Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć(...)bardzo łatwo się rozpuszcza, więc możemy używać go do pizzy, roladek, zapiekanek i innych dań. Polecam ten ser http://www.ser-korycinski.pl/ bo jest naprawdę bardzo dobrym serem naturalnym. Napiszę tu trochę o tym smacznym serku. Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy. Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego
Kuchnia Danusiburgera. Będzie sztywne i bez tekstury, szybko straci wilgotność. Jedliście w McDonaldzie, prawda? To nie jest to, co tygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso nie połączy się po wyrobieniu, rozpadnie po formowaniu i nierówno usmaży. Złoty środek? Podwójne mielenie – jedno dla smaku i tekstury, drugie dla połączenia. Całe naszykowane na burgery mięso okrajamy z błon (tłuszcz(...)najpierw mielę całe mięso na sitku 4,5mm, a potem trochę mniej niż połowę tego co zmieliłam – na sitku 3mm. Blender czy melakser do naszykowania mielonego mięsa się nie nadadzą – siekają, nie tną, wołowina ma od razu zupełnie inną, bardziej ciągnącą teksturę i nierówne kawałki. Takie burgery źle się smażą i słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz
Karo in the Kitchenwewnętrznych zaczyna kusić. Pierwszy kęs wzięty do ust bez namowy tych, którzy już są "zdemoralizowani żywieniowo" to jak okres dojrzewania. Może być różnie. Może być burzliwie. Może być głośno (coś w stylu: "nooooż k****" na cały regulator). W końcu nadchodzi wyczekany przez rodziców dzień. Ich pociecha dojrzała do produktów lub dań z listy "nietykalskiej". Najgorsze jest(...)wszystkim możliwym podniebieniom. Jeśli jednak trafi się jakiś ewenement, który tego nie próbował, to uświadamiamy jakże błyskotliwą myślą, że sos ten smakuje... KOPERKOWO. :) Genialnie komponuje się on z delikatnym mięsem, które fakt faktem za wiele nie potrzebuje bo już samo w sobie jest bardzo dobre, ale kto by pogardził smacznym i szybkim dodatkiem? Dla tych, którzy sosu koperkowego nie lubią
Wypisz WymalujTe ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Czas: 45 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzRzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portobello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portobello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera
codojedzeniaRzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portabello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portabello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera
codojedzeniaShakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego(...)taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację. Jest to też znakomite danie kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki
Sztuka gotowania w/g Samiryrobię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski. Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników(...)limonki oraz wszystkie przyprawy - oprócz kurkumy! Zalać odrobiną wody i dusić całość do miękkości mięsa. W tym czasie pokroić cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk). Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy. Podawać
Garniec Magalieporcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych warzyw sól, papryka słodka pieprz cayenne 1/4 (50 g) kostki masła Do naczynia żaroodpornego wsypać 1 szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu(...)Przygotować zalewę. Masło rozpuścić. Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC
Ugotować