Od dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy
Taste Of My DayMoja nagroda pocieszenia. Jest mi źle. Mój mężczyzna wyjechał na kilka tygodni, a ja przed Jego wyjazdem obiecałam sobie, że zacznę się zdrowo odżywiać. I
W poszukiwaniu inspiracjiCzas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na
Czerwona Porzeczkauznały, że chciałaby się dowiedzieć czegoś więcej akurat o mnie. Dlatego, bez przydługich wstępów tym razem, od razu przejdę do rzeczy. Na początek pytania od Marty : 1. Ulubione danie? To trudne pytanie, szczególnie dla blogerki kulinarnej. Jest tyle różnych różności... Ale niech będzie sernik i wszelkie jego wariacje. 2. Dla kogo kochasz gotować? Dla wszystkich, którzy chcą jeść(...)jaką dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki? Twarogiem i lodami. 4. Które miejsce na Ziemi najbardziej Cię pociąga i widziałabyś tam siebie w przyszłości? Do Danii trafiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtoś jeszcz e nie czytał mojej Recenzji o Garnku oraz Patelni zapraszam --- Link Tu ---- RECENZJA Przygotowując to Dania w Garnku BERLINGER HAUS B, S twierdzam , że od tej pory nie użyje już innego do przygotowania dań. Garnek bardzo szybko się nagrzał T rzymał ciepło -przygotowanie gulaszu zajęło mi o połowę mniej czasu niż(...)zwykłym garnku M i ę so usmażyło si ę ekspresowo Mycie - szybko bez zacieków Jeśli jeszcze nie byliście w SKLEPIE https://www.tanieagd.pl/ T O SERDECZNIE ZACHĘCAM :) Bezpośredni Link do produkt u ------ https://www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-BERLINGER-HAUS-FOREST-LINE-24CM-4.5L-BH-1197/3087 A TERAZ PRZEJDŹMY DO GULASZU SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki chińskiej mrożonej
Gotowanie PatkiBardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek. Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka i zupa zawsze będzie dobra. Lubię gęste zupy z mnóstwem warzyw i innymi dodatkami. U nas w domu zawsze była jakaś zupa(...)kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie
codojedzeniaśrodku. Wersja bez glutaminianu, benzoesanu sodu i sztucznych barwników. Niezawodna pasta curry czeka w lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej(...)obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Z trawy cytrynowej posiekać tylko białą część. – Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. – Odlać powstały sok, przełożyć do szczelnego pudełka plastikowego. – Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu
To co kochamobtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą(...)rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy
kolorowotorcikowomięso przywiera (dolewając zimny płyn - tutaj wino - wszystko ładnie odejdzie z patelni i utworzy część sosu). Więc rumienimy mięso z każdej strony , po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu) albo po prostu wodą (bezpieczniej). Gdy mięso(...)oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy
Right Behind The KitchenLubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta
Wanilia i Kardamonzdjęciu, jeszcze w skorupce) gdy jest w smaku bardzo słodki, natomiast gdy się go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i smaczne. Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej. Składniki : 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca(...)czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z ryżem
W kuchennej krainieOstatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej
Smaczne ZdroweSałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1
W Mojej Kuchni LubięNemhauser jest szczęśliwie żonaty, przy czym jego żona dąży usilnie do tego, by być niezależną, a poza tym jest ojcem szalonych bliźniaków, kłócących się zajadle o wszystko co się da. Cisza i spokój jest zatem ostatnią rzeczą jaką udaje mu się osiągnąć. Szczególnie, że tuż przed długim weekendem majowym, ginie znany ekolog, którego mógł zabić właściwie każdy, bo facet miał(...)punktu miasta do drugiego i choć jest to pewnie całkiem realistyczne, to jednak jako czytelnik troszkę się pogubiłam w trakcie lektury, a dziwnie brzmiące nazwiska migały mi przed oczami bez większej refleksji. Ostatecznie stwierdzam jednak, że książkę czytało mi się dobrze i idealnie nadaje się na podróż środkami komunikacji miejskiej. Pozwalała idealnie przetrwać wszelkie korki i długie przystanki, dzięki
Przepysznik - BLW i nie tylko