dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:238/445)

Gulasz z fasolką szparagową 134

500 g mięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl

Gotowanie jest łatwe
bitki schabowe w sosie podgrzybkowym... 147

Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak do pyaza + recenzja 329

Jak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii. A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie

Ostra na Słodko
COOK-COOK’S FIEND STEW – FALLOUT: NEW VEGAS – gulasz wołowy na piwie z jalapeno 238

PORCJA - KLIKNIJ! 596 kcal | 25,5 g białka | 34 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO + MĄKA I PRZYPRAWY (3 min) Kawał mięcha wyciągamy na ok. 30 min przed gotowaniem z lodówki, aby miał temperaturę zbliżoną do pokojowej. Mięso kroimy w kostkę, o boku ok. 1,5-2cm (jeśli nie lubicie tłuszczu, możecie wyciąć go z kawałków(...)pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję, to wrzucajcie i wyciągajcie mięso partiami, gdyż zbyt dużo kawałków naraz sprawi, że mięso będzie się dusiło) i smażymy je, co jakiś czas mieszając, do zbrązowienia

Nerds Kitchen
Kaczka – porady 267

używamy ją do innych dań pamiętajmy, aby niezależnie od sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem z mięsem. W praktyce kaczkę typu pekińskiego dobrze jest upiec, gdyż tłuszcz swobodnie się wytopi, a zarazem ochroni znajdujące się pod nim mięso przed wysuszeniem. Jeśli przygotowujemy(...)konkretnego kawałka mięsa oraz swoich upodobań – mięso może być bardziej wysmażone lub soczyste (ale nie surowe!). Jeśli filet jest większy, a skóra gruba, bezpieczną alternatywą jest połączenie smażenia z zapiekaniem. Wówczas filet z ponacinaną skórą smażymy 3-6 minut (zależnie od rozmiarów) od strony skóry i kolejne 3 minuty od strony mięsa. Następnie wkładamy bez przykrycia na 15, maksymalnie

Kulinarna Pokusa
Środa: Kurczak pod parmezanem 283

gotuje się sam. Czas : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kurczak pod parmezanem jest klasycznym włoskim daniem bardzo łatwym do zrobienia, bo wystarczy mięso zalać dobrym sosem pomidorowym, posypać parmezanem i mozzarellą i zapiec na złoto. Zamiast mięsa drobiowego możecie wykorzystać schabowego lub polędwiczki. Kurczaka możecie przed usmażeniem zapanierować klasycznie w jajku i bułce, będzie smaczniejszy(...)parmezanem. To co zostanie możecie zamrozić, albo dodać do sosu bolońskiego, albo podać z makaronem spaghetti. Nasz syn uwielbia tę ostatnią opcję:) Składniki: 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości) 4 łyżki mąki 1 szklanka tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli (250 g) Sól i pieprz do smaku Sos 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 gr) 1 średniej wielkości cebula

Niedzielny kucharz
Boeuf Strogonow (Stroganow) 152

daleko od Gdyni. A teraz rozsławiam to danie i ja. Niech idzie fama na cały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie

Posadzone i zjedzone
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 144

krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik. Dla kur domowych i kogutów(...)jedzenia, tych, którzy są w stanie poświecić trochę czasu na przygotowanie domowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej

kruche babeczki
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 180

ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze. Do pasztetu użyłam przyprawy firmy   Tradismak  , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu. Polecam firmę  TRADISMAK  mają bardzo dobre produkty i  bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Dziękuję ślicznie za super(...)Składniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt  przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki   Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka

Kuchnia Danusi
KRUPNIK 139

kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego(...)Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.  Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.  Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie  lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów.  Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor

potrawyregionalne
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 249

Pyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej(...)oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.              farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami. Na patelnię

Smakowite Dania
Golonka pieczona z warzywami 191

nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule(...)ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy

Kulinarna Pokusa
Kacze udka z orientalną nutą 159

przenieść w bardziej egzotyczne klimaty. Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu(...)łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki

Pełny talerz
Bigos ze słodkiej kapusty 162

może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.   Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - ok. 3 łyżki słodkiej śmietany - koper   Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby(...)mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu

mojewypiekiinietylko
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 319

tytuł wskazuje, dziś będzie nieco mało ambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia(...)piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej  - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania