dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:232/445)

Cassoulet 207

wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję. Spędziłam nad nim większość soboty, ale kiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia(...)fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać w lodówce pod przykryciem. Odgrzewać porcjami w mikrofalówce lub całość przez 1 godzinę w 180 stopniach w piekarniku

W kuchni wieczorem
Domowe hamburgery + film 214

Pyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki

Smakowite Dania
w przyprawie do kurczaka soczyste udka z piekarnika... 125

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne Jadło , naturalnie przy stole 187

W naszym domu dziś sporo bieganiny, bo są czyjeś...urodziny! Prawie w ostatniej chwili się człowiek dowiaduje...ale bez paniki, wszystko można przygotować. Nie musi

Z Kuchni Do Kuchni
Bamberska kasza 120

drobniutka kosteczkę . Pieczarki tak samo . Czosnek wyciskamy praską . Na maśle podsmażamy wszystkie warzywa , do momentu aż będą złociste . Odstawiamy . Na nowej patelni o głębszych brzegach , prażymy suchą kaszę . Bez tłuszczu , po prostu wrzucamy na patelnię . Mieszając smażymy do momentu aż kasza zacznie łapać lekko złoty kolor i zacznie wydzielać , delikatnie orzechowy zapach . Wlewamy dwie szklanki wody , dodajemy kostki rosołowe(...)się miękka , trzeba uważniej dodawać wody tak żeby dała radę ją wciągnąć i nie powstałą na koniec zupa . Kiedy kasza jest już miękka i na patelni nie ma płynu , dodajemy warzywa , czosnek , doprawiamy solą , mieszamy . Smażymy jeszcze około 2 minut ,żeby całość się połączyła . Gotowe . Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub ryb . Solo także jest pyszna Smacznego ! Artykuł

Ogrodnik w podróży
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 204

garnków, blach, najróżniejszych form i tortownic. Bez nich żaden wypiek czy danie się nie uda. Osobiście polecam Wam nabyć je na stronie www.naczynia.olkusz.pl Jakoś i duży wybór. Przyznam Wam szczerze, że posiadam aż dwa komplety garnków z Olkusza i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez nich A co wybrać do słodkich wypieków? W ofercie znajdziecie naprawę duży(...)tuleją lub bez formy do tarty foremki do babeczek o średnicy od 5cm do 12cm foremki do wypiekania rurek formy prostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież

Słodkie okruszki
Gołąbki bez zawijania 206

oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy:  Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać(...)przełożyć całą masę do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Przyznam szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym

Passions hobbies life
Roladki drobiowe z papryką i rukolą 217

sera w plastrach (np. morskiego) 1 papryka czerwona olej do smażenia Dzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym. P aprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry(...)tłuczkiem. Mięso posolić i posypać z każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć

Świat Domowej Kuchni
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 195

są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów czy barwników! W opakowaniu znajdziemy dwie porcje dania (w sumie dla 4 osób). Sposób przygotowania dania  (wybrałam opcję według "Babci Zosi"): 1. Zawartość torebki należy dokładnie opłukać na sicie i osączyć(...)15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko mieszamy i znowu zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.  Składniki na sos: 0,3 dag mięsa z indyka 1 cebula 6 pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki lub śmietany 1 kostka rosołowa wołowa Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy

Emcia Pichci
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1198

jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej, w większej ilości i przechowywać w słoiczkach. Pasteryzowanie zajmie kilka-kilkanaście minut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować(...)więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy. Kurczak: 2 średnie piersi z kurczaka , sól , słodka i ostra papryka - do smaku, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2-3 łyżki oleju . Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab duszony w sosie własnym 196

Ten przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny

KuchniaWeDwoje.pl
Rozgrzewający rosół z dynią 175

Rosołek idealny na jesienne dni - lekko rozgrzewający za sprawą papryczki chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g

My Culinary Art
Kotlety mielone "pogołąbkowe" 160

Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw

R'n'G Kitchen
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 227

Gulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup

Pełny talerz
Barszcz ukraiński dla alergika 189

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania