Łosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej
Kuchnia PROzdrowotnaNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a
Matka ŻywicielkaDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki
kuchnia doskipotraw, pobudzamy naszą wyobraźnię, rozpieszczając kubki smakowe. Bez przypraw nasza kuchnia jest niebogata i monotematyczna. Należy wiedzieć jaki aromat mają przyprawy , smak, do jakich potraw mogą być używane i jaka jest ich nazwa. Każdemu z nas odpowiadają różne dania, przyrządzone z dodatkiem innych przypraw. Są osoby, które lubią dania pikantne w smaku, inni zaś twierdzą(...)moździerzu. Najlepsze, polecane przez Szefów Kuchni, są moździerze ciężkie, z kamienia. Gdy przygotowujemy mieszanki do nacierania mięsa dodajemy także oliwę z oliwek czy olej. Innym sposobem na wydobycie tego co najlepsze w przyprawach jest ich delikatne uprażenie na suchej patelni. Gdy do dania dodajemy kilka rodzajów przypraw, najlepiej wszystkie razem rozetrzeć w dłoniach. Alfabetyczny poradnik najpopularniejszych przypraw
Moja smaczna kuchniasmakach kuchni Bliskiego Wschodu zakochałam się bez pamięci od kiedy w moim zbiorze książek koniecznych pojawiła się "Jerozolima" i choć częściej sięgam po warzywne połączenia, to przy okazji wyjątkowego mięsa, jakim jest jagnięcina chętnie zasiadam do stołu. Pomidory zaczynami kisić już na początku sezonu, muszą być twarde i nie za duże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze(...)śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy
Słodki KompromisUdka zapiekane pod musztardową pierzynką to pomysł na szybki, weekendowy obiad. Mięso przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 białko z dużego jajka 2 łyżeczki musztardy, np. dijon(...)części i przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Białko ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec dodać masło. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Piana
Ugotowaćcurry, zwykle robiałam te dania na bazie mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego. mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka(...)łyżeczka cukru 250 ml naturalnego jogurtu sól Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe
Codzienne Gotowaniebądź kolacja, po prostu kroję bułkę, ładuję pastę z czubkiem i rozpływam się z zachwytu nad smakiem. Mam kilka takich pastowych hitów, które robię w domu dość często, większość da się nawet przystosować do wrażliwego podniebienia Antoniny, dzisiaj jednak mam propozycję, której przez dłuższy czas latorośl moja raczej nie dostanie, ponieważ głównym jej składnikiem jest wędzona makrela. Sama natomiast(...)znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli 4 wędzone makrele 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 średnie cebule 250g przecieru pomidorowego ostra papryka, chili Zdjąć skórę z makreli i dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę pokroić na większą kostkę i 5 minut przesmażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoDomowe wędliny jak wiadomo najlepsze..ja kupuję również czasem i w sklepie, ale tylko kiełbasę..a takiego typu wędliny jak schab, polędwica , boczek itp..robimy sami
Moje domowe kucharzeniemacie czasu na obiad to zapewne przepis Wam się przyda. U mnie na gościł na talerzu makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo koperkowym. Pyszne i dość sycące danie, dzięki któremu wilczy głód zostanie na dosyć długo opanowany. Więc klikajcie po więcej informacji, zapraszam! Składniki (na 2-3 osoby) 1 filet z kurczaka 1 mały brokuł około(...)czosnku 6-7 łyżek śmietany (u mnie było pół na pół 18% i 30 %) koperek 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka w proszku przyprawa do kurczaka (u mnie bez konserwantów) - opcjonalnie ulubione zioła (u mnie kurdybanek, majeranek) Nastawiamy wodę na makaron, jednocześnie w drugim garnku wodę na brokuła. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki
Justa próbuje gotowaćDzisiejszy przepis to coś naprawdę smacznego ale niestety wymagającego czasu.Zapewniam Was jednak,ze warto,oj warto.Skrzydełka uwielbiamy w ogóle i nie ma praktycznie bez
Niespełnione zdolności kulinarneDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Pora coś zjeśćSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag
W Mojej Kuchni Lubięwinny na przykład, bo ten balsamiczny jest lekko słodkawy i szlachetniejszy w smaku. Mięso Karmazyna jest dość chude (5% tłuszczu), białe, miękkie i jakby lekko kruche. A co ciekawe: mięso w trakcie smażenia jakby powiększa swoją objętość. Czyli wydający się małym surowy filet, po usmażeniu będzie nieco większy/grubszy. Filety z Karmazyna nadają się do smażenia na patelni(...)kulki sera mozzarella na winegret + dodatki: 2 łyżki dobrej oliwy (może być aromatyzowana czosnkiem) 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego octu balsamicznego (ocet winny) 10 niesolonych czarnych oliwek bez pestek (pokrojonych w plasterki) 1 łyżka suszonych pomidorów z oliwy (drobno pokrojone) 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka kaparów (u mnie rzadziej spotykana
Sztuka gotowania w/g SamiryRok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się
Be Fit Be Strong