dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:228/445)

Pieczeń rzymska z jajkami 204

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię(...)allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)    1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo   Wierzch można

W kuchni bez szafek
Curry z mleczkiem kokosowym 152

Przynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na curry z baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać(...)sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie

Kulinarna rozmowa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 231

Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę i wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł. Można przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini(...)wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, rozgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 188

wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie(...)brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso skrapiamy z zewnątrz odrobiną oleju i wlewamy na dno trochę gorącej wody (około  0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka

Trzeci talerz
Zapiekanka gołąbkowa 144

 Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC 190

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam

potrawyregionalne
Szaszłyki 99

Po obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki.  Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką

ClauditteMissCooking
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 173

Dzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie

Kraina Miodem Płynąca
Królik w sosie musztardowym 196

moja pierwsza patelnia z odpinaną rączką – chociaż już dawno myślałam o zakupie takiej. Wielokrotnie bowiem czułam w mojej kuchni potrzebę naczynia w którym mogłabym podsmażać a następnie zapiekać dania w piekarniku. I jak pomyślę o tych wszystkich moich frittatach, które dopiekałam pod grillem przy uchylonym piekarniku z którego wystawała rączka, która w połowie dopiekania zaczynała brzydko pachnieć(...)temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni

Cooking for Emily
Karkówka pieczona z kalafiorem w sosie pomidorowym 163

Witajcie :)   Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z udźca indyka po kreolsku 212

posiłku. Dziś prezentuję gulasz po kreolsku, gulasz absolutnie dietetyczny. Raz,  mięso jest już dietetyczne, dwa nie jest podsmażane jak to jest w zwyczaju przy przygotowaniu tego typu dania. Mięso marynowane jest w soku z pomarańczy. Koniecznie do przygotowania! Składniki: 1-1,2 kg udźca z indyka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka posiekanego czosnku sól, pieprz(...)octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym 164

Potrzeba matką wynalazku - tak głosi nasze popularne polskie przysłowie. I dokładnie tak się zadziało też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka zamiast kwiatka 292

była miłość od pierwszego wejrzenia! Wiedziałam że ta sałatka na stałe się wpisze w moje imprezowe menu bo jak tu nie kochać dania, które wygląda jak piękny kwiat. Pomysł znalazłam w Jeżynowym chruśniaku i bardzo mi się spodobał. Składniki: 5 jajek 100 g żółtego sera jeden filet z kurczaka 300 g pieczarek (ja zastąpiłam je czerwoną papryką) jedna(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju i lekko posolić. 3. Mięso kurczaka ugotować dodając sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Pokroić w kostkę. (Ja mięso usmażyłam bez przyrumieniania). 4. Ogórki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki a majonez wymieszać ze śmietaną i odrobiną

Mama z miasta
Najłatwiejszy gulasz z indyka 180

danie to u mnie klasyka gatunku, wszyscy lubią włącznie z Jaśkiem dlatego robię je dość często. Robi się praktycznie samo i zawsze się udaje. Bez zbędnego wstępu zapraszam do stołu . Składniki: jeden średni udziec indyczy bez kości jedna mała cebula dwa ziela angielskie, liść laurowy, dwie łyżeczki majeranku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy(...)kostkę ok. 4×4 cm. 2. Oprószamy ziołami i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Podsmażamy chwilę żeby włókna się zamknęły i zachowały wilgoć wewnątrz. 3. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Dusimy. 4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni, na której było mięso. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z gulaszem. Dusimy całość około

Mama z miasta
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 133

gulasz wieprzowo-ananasowy. Przepis pochodzi z gazety GoodFood i został nieco przeze mnie zmodyfikowany. W efekcie mamy pyszne mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut +  2 godz pieczenia Składniki: 8 płatów karkówki 500ml bulionu 350g ananasa Ok. 50g brązowego cukru 2 cebule(...)oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili posiekane na kawałki (bez nasionek). Dodajemy również gwiazdki anyżu, koncentrat, cukier, sos sojowy i ostatnią papryczkę

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania