najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru z erytrytolu* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika
Moja MichaPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówżadne skarby świata? Nie jem mięsa, jednak uważam, że trzeba spróbować wszystkiego abo móc z całą pewnością stwierdzić, że nigdy więcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo sprawia Ci największą przyjemność? Dla najbliższej rodziny i przyjaciół.Ulubiony deser? Truskawki z mascarpone i czekoladą.Dania mięsne, czy wegetariańskie? Wegetariańskie.Przygotowanie(...)wpadka kulinarna?3. Najdziwniejsza potrawa jakiej próbowałaś/próbowałeś? 4. Które programy kulinarne lubisz oglądać?5. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket czy targ? Gdzie
Magiczna kuchnia DariiJeśli mieliście nadzieję, że porzuciłam bloga, to muszę Was zmartwić... Długo mnie tu nie było, za co przepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić
Kulinarne zapędy KokosaByły żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the KitchenUdka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk(...)ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso
Zasmakuj KuchniPomysł na zdrowe śniadanie to propozycja Madzi na niedzielne śniadanie. Szybko, smacznie i co najważniejsze zdrowo. Do przygotowania tego śniadanie potrzeba dosłownie kilku składników… lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni z odrobiną oleju/oliwy (2-3 łyżki) podsmażamy mięso z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. Robimy to na mocniejszym ogniu przez ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i dodajemy uprzednio pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy(...)gofry. Dodajemy do tego pokrojonego pomidora. Polewamy wierzch śmietaną/jogurtem. i przykrywamy drugim gofrem. Posypujemy całość pietruszką. Jeśli robimy wersję bez przykrycia, musimy pamiętać o zwiększeniu ilości poszczególnych składników farszu, żeby wystarczyło go na 6 szt. gofrów. Ta dam
Pyszny Duetoleju, włożyć mięso i smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdjąć z patelni, przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włożyć ziemniaki i smażyć na dość dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach. Piekarnik rozgrzać do 180°C (bez termoobiegu). Ziemniaki przełożyć
Świat Domowej Kuchniżyciu bywa, do wszystkiego trzeba dorosnąć. Teraz nie wyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości bez tych galaretek. Szkoda, że moje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: • 5 udek z kurczaka • 2 marchewki(...)miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. • Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić. • Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić ją w gorącym. • Dodać do bulionu 1 łyżkę octu
To co kochamczwartkowe kibicowanie, posiłkując się tą prosta zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz(...)oczywiście napęcznieje, dodaję ją do mięsa i bardzo drobno pokrojonej cebuli. Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie
I tu będę miała takie teDziś zapraszam na przepyszne i aromatyczne danie pochodzące z kuchni arabskiej. Jego nazwa pochodzi od glinianego naczynia w którym jest przygotowywane. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste i przechodzą(...)kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityprzysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz(...)koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję
Smaki Ewydaniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej(...)przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza a do niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser
królestwo garów