Pyszne domowe pesto pachnące, świeże i bardzo apetyczne Dzisiaj prezentuję przepis na czerwone pesto z dodatkiem migdałów Składniki: – 150 g suszonych pomidorów – pół
I LOVE LIFEPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaGruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam
Codzienna kuchnia niecodziennaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końca aby ma się mięso nie rozpadło. I do środka takiej gorącej piersi nakładamy na przemian po kawałku mozzarelli i po plasterku truskawek. Grubość i wielkość należy dopasować do wielkości fileta. Ponownie układamy na patelni i jeszcze podsmażamy ( pod przykryciem) kilka minut, aż ser zacznie spływać na boki. Gorąco zachęcam do dodawania truskawek do dań wytrawnych, sprawdzają się(...)aksamitna mozzarella. Tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. I jeszcze bardzo ważne, olej kokosowy on jest wprost stworzony do takich dań. Ten smak jaki się udziela całej potrawie jest znaczący, jednak nie można pominąć walorów zdrowotnych. Tak jak wcześniej dodałam olej kokosowy do sosu truskawkowego z leniwymi. To nie jest bez znaczenia, tłuszcz z zwłaszcza
Dieta moja pasjaDzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii(...)czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami
Ze smakiem i z pasjąbrukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry(...)parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić na sitku, część wody z gotowania pozostawić w międzyczasie grubo posiekać żurawinę. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ziele zngielskie utłuc w moździerzu. Wymieszać przyprawy na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć brukselkę. Dodać przyprawy, następnie podsmażać, aż przyprawy zapachną. Wmieszać żurawinę. Podlać wodą z gotowania brukselki i mlekiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wprawdzie uwielbiamy mięso i wypełnioną nim polską kuchnię tradycyjną, która ani wcale nie jest taka trudna, ani ciężkostrawna, jak się wydaje. Wprawdzie oparliśmy się modzie na #light #sugarfree czy #glutenfree, podobnie jak w dzieciństwie nasi rodzice oparli się modzie na #ADHD #dysgrafię #dysleksję czy #dyskalkulię (dzięki czemu dzisiaj nie brak nam ani energii, ani uporu), więc i do #vege podchodziliśmy(...)Warzywo Dominiki Wójciak. Tym bardziej, że we współpracy z kolegami szykujemy już cykl wegetariański dla wszystkich tych, którzy bez tego przy naszym stole mogliby się karmić tylko miłością… No i się doczekaliśmy! Dostaliśmy około 100 przepisów na dania i przekąski z rabarbaru, botwinki i buraka, bobu, kapusty, ziemniaka, marchewki, kalafiora, cukinii, fasoli oraz dyni. Brzmią dobrze
GRUBY WAŁEKwódki 1/2 kg mrożonych brokułów sól morska czarny pieprz Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć tak jak się lubi ( ja lubię średnio wysmażone ) na oliwie tymiankowej. Podlać wódką bądź czymś mocniejszym ( patent od znajomej kucharki - dzięki temu mięso jest miększe. Uwaga może się zapalić :) Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie dodać paprykę i pokrojoną(...)cieniutkie piórka cebulę. Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega wykwintne danie ale za to szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny obiadek
Jemy Pijemymięso cienkim nożem na całej długości. W otwór ciasno wkładamy suszone śliwki. Jeśli, jak ja, kupiliście je bardzo duże, dobrze jest przekroić je na pół, będą łatwiej wchodzić w mięso. Oprószamy mięso dobrze solą i pieprzem z każdej ze stron. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia, bez
Kuchenna KontrrewolucyaMotto mojego męża " Obiad bez mięsa to nie obiad " SKŁADNIKI: mięso mielone jajko czerstwa bułka namoczona w mleku cebula pokrojona w drobną kostkę ząbek czosnku sól, pieprz ulubione przyprawy makaron wstążki czerwona cebula pokrojona w piórka świeży szpinak ząbek czosnku papryka pokrojona w paseczki oliwa świeża kolendra i oregano A jak to zrobić: Mięso mielone przygotować(...)chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe
Kuchnia w opałacharomatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj do niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem(...)ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki 440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt białego pieprzu
Szybko SzybkowarOstatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego mydlanego (dla niektórych) posmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze. Polecam zaryzykować. Składniki marynata 1,5 łyżeczki(...)płatków migdałów 2/3 szklanki jogurtu naturalnego pozostałe składniki 1kg mięsa wołowego doduszenia pokrojonego w kostkę "na jeden kęs" 2 białe cebule 1-2 łyżki klarowanego masła 1 czerwona świeża papryczka chilli 3 łyżki posikanej świeżej kolendry 50g płatków migdałów 2/3 szklanki śmietany 18% + łyżeczka cukru lub śmietany kremówki, wtedy bez cukru Sposób przygotowania Marynatę zmiksować w malakserze i zalać
W kuchni wieczoremKolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie. Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego. No i danie
Ze smakiem bez glutenuKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce
All My Fit Life