dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:245/445)

Gołąbki w sosie pomidorowym 128

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie(...)gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze

Wielki apetyt
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 412

Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej(...)nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli.   Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie

Karo in the Kitchen
Chili con carne 200

Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują,  „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak(...)czerwona cebula szczypta  cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka  tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy

Gosia gotuje
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 210

temperaturę 200 stopni.  Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam żółtka i sok z cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec partiami dodawałam(...)końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej  papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na ok. 180 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut, nie więcej. Po upieczeniu pozwoliłam mu lekko

Blondynka Gotuje
Polędwica wołowa - stek idealny 144

Kolejny i ostatni już przepis na danie, które przygotowaliśmy przy okazji warsztatów kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak w Poznaniu, prowadzonych przez szefa kuchni, Tomasza Roszaka . Jako że tematem przewodnim była wołowina, nie mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny(...)soli smakowej (tutaj: grzybowa) 1. Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dokładnie nacieramy majerankiem i zielonym pieprzem. Ręcznie, przy pomocy specjalnej foremki lub dociskając boki nożem, formujemy idealny okrąg, "wyciągając" mięso do góry na pożądaną wysokość. 2. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy.  Stek przenosimy na patelnię i zaczynamy smażyć. Gdy stek znajduje się już na patelni

My Culinary Art
Naleśniki a'la Gundel 187

polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru(...)pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 150

nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez(...)litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii 100

Pomidorówka należy do moich ulubionych zup. Najbardziej smakuje mi z dodatkiem śmietany i podawana z makaronem. Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii Pomidorówka makaronowa kryje w

mecooks
Gulasz wołowy 147

600 g wołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili

Gotowanie jest łatwe
Szybki wartościowy obiad-JAJA Z KASZĄ JAGLANĄ I BROKUŁEM 129

Dzień dobry😊 Jak tam mija Wam dzionek? U mnie w końcu zaczyna się coś dziać po chorobowej przerwie i mogę sobie pozwolić na więcej ruchu 💪 A

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szaszłyki z łososia 171

Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj ). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo

Codziennik Kuchenny
Kaszotto z indykiem i warzywami z orientalną nutą 147

Polska potrawa z orientalnym akcentem. Stworzyłam dosyć niestandardowe połączenie kaszy, piersi z indyka i  naszych warzyw (czyli bez grzybków num, kiełków bambusa itp.) z

Passions hobbies life
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 130

4 filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli

Gotowanie jest łatwe
Piersi kaczki z papryką i cykorią 172

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80

R'n'G Kitchen
Rolada z piersi z indyka ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 173

dochodząc na koniec krojenia do środka piersi. Rozkrojone mięso rozłożyć na płasko i rozbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Rozbite mięso potraktować solą i pieprzem oraz posmarować miękkim masłem. Na mięso rozsmarować usmażony szpinak, na szpinak położyć plastry boczku oraz pomidory. Szpinak powinien być rozsmarowany na nie więcej niż 3/4 powierzchni mięsa a plastry boczku i pomidory należy ułożyć(...)częścią mięsa nie posmarowaną masłem i szpinakiem. Następnie, w miejscach łączenia się kawałków mięsa i na końcach należy spiąć roladę wykałaczkami - nie należy przesadzać z wykałaczkami bo po upieczeniu nie najłatwiej się wyciągają. Zwinięty roladę posolić i skropić oliwą z oliwek. Następnie całość położyć na rozgrzaną patelnię lub inne naczynie do smażenia. Roladę na początek należy położyć łączeniem mięsa

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania