dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:252/445)

Bakłażan a’la pizza 141

Bakłażan a’la pizza to danie, które możecie przygotować na przyjęcie w gronie przyjaciół. Doskonale pasuje do piwa oraz wina. Bakłażan w tej wersji jest lżejszy niż tradycyjna pizza, ale również jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu – tak naprawdę potrzebujesz 20 minut. Jego zaletą jest również niskokaloryczność – fakt ser i pesto nie są bardzo dietetycznymi produktami(...)porównując bakłażan a’la pizza a pizza tradycyjna bez wątpienia wersja pierwsza ma dużo mniej kalorii Ja tę potrawę często przygotowuje sobie na kolację. Niestety bakłażan to warzywo sezonowe i tak naprawdę teraz jest ostatni dzwonek na jej przygotowanie. I żeby Was jeszcze przekonać, zobaczcie dlaczego warto jeść to warzywo: w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka z kapustą. 128

gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone.    Przed użyciem kapusty, należy ją  zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,  potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów. Jeżeli dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami. W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem(...)się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie. Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez  przykrycia. Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią. Po upieczeniu serwujemy na gorąco. Dzielimy nożem na porcje i przekładamy na talerze. Smacznego ! Polecam

chleba naszego
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 177

wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe(...)podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki

karmelowy
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 328

roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej(...)cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na   wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki

Walijskie Pichcenie
Smaki Islandii - Hákarl 139

rekina to tradycyjne islandzkie danie, które powstaje z  suszonego fermentowanego rekina (przede wszystkim rekina polarnego). Mięso tego rekina przed fermentacją zawiera dużą ilość kwasu moczowego, co czyni go trującym. Zjedzenie świeżego kawałka tego mięsa może doprowadzić nawet do śmierci a już na pewno spowoduje ostre zatrucie. Dzięki fermentacji kwas moczowy zostaje rozłożony a mięso staje się jadalne. Stąd(...)spróbować hákarl. Angielski szef kuchni Anthony Bourdain , który podróżował po całym świecie próbując lokalnej kuchni opisał to regionalne danie jako najbardziej obrzydliwą i okropną rzecz jaką kiedykolwiek jadł. Szef Kuchni Gordon Ramsay wyzwał James`a May do spróbowania trzech dziwnych dań: whisky z wężem, penis byka i hákarl. Gordon Ramsay po spróbowaniu serka z rekina szybko go wypluł

Mama Gotuje
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 247

zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek(...)już. Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich cały kolagen i dzięki temu galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny. A kolagen nazywany jest białkiem młodości i jest bardzo zdrowy dla naszej skóry włosów i paznokci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Podudzia pieczone w sosie barbecue 162

Czasami czasu brak...więc trzeba coś przygotować w oka mgnieniu. Kulinarne "guru" napisała niedawno, że jak upał, to mięsa się nie chce...a jednak. Statystyki potwierdzają

R'n'G Kitchen
Kaczka imbirowo-sojowoł (W tłumaczeniu dziś nie poszaleję ;) ) 166

Dzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach

Chop w kuchni
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 177

Gołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z

Gosia gotuje
Schab w sosie cebulowym 131

Kawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie pasuje do dania kasza gryczana i wyrazisty dodatek, np.sałatka z ogórka kiszonego   🥗 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)liści laurowych -2 łyżki jarzynki bez soli -2 łyżki musztardy delikatesowej -1 szklanka gorącej wody -olej do smażenia  Obraną cebulę kroimy dowolnie, mogą to być piórka lub kostka. W szerokim rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko, obsmażamy krótko z dwóch

Kulinarne przemyslenia
Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi 216

grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem(...)selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki. Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty

Czerwień i błękit
Kurczak z ziemniakami i bobem 134

zawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu(...)przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie 3. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy

Słodki Kompromis
Smalec z wędzonego boczku 143

Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z

Codziennik Kuchenny
Spaghetti z czerwoną papryką 174

komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu  razowego  spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane(...)mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso. Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również

Moja Micha
Polędwiczki z fetą i suszonymi pomidorami 122

Przepis na to danie znalazłam w ubiegłym roku w dodatku kulinarnym do magazynu "Dziecko". Wypróbowałam i okazało się świetne - wygląda reprezentacyjnie i doskonale smakuje. Szkoda, że moja Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta(...)robię bez i jest pysznie. Przygotowanie Polędwiczki oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Rozkroić każdą  wzdłuż i rozpłaszczyć ręką, aby powstał spory prostokąt. Posypać tymiankiem. Wzdłuż brzegu ułożyć grube plasterki sera feta i suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć

Kulinarne Inspiracje
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 213

wielką fanką. Moje dzieci również odziedziczyły w genach zamiłowanie do tego cudownego smaku. Zawsze bywają u nas w okresie zimowym, jakoś tak wtedy przychodzi ochota na bardziej treściwe dania. Choć bywały zwykle tylko raz w roku, to i tak zajadamy je dwa dni (zawsze to jedna robota, której przy nich nie brakuje). Choć nie wiem(...)tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g mąki

Smaczne Zdrowe
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 142

danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso(...)każdej strony. Sos czekoladowy: Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji płynu o połowę (około 10 minut). Wsypać cynamon, wrzucić czekoladę, masło i mieszać, aż do uzyskania gładkiego sosu. Smacznego! :) * jeżeli lubicie łagodnie pikantny smak

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania