dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:252/445)

Krokiety w sosie pomidorowym 108

zachciało się! Do tego barszczyk i stan błogi ;) No, może troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;) Składniki: Farsz: 1 cebula 250 g brązowych pieczarek 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g białej kapusty 200 g mielonego mięsa z łopatki wp 200 g sera żółtego sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka szczypta soli 375 ml mleka(...)masło). Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy

R'n'G Kitchen
Zupa z sałatą i klopsikami 167

już wystarczające danie na obiad. Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście był z pływającymi liśćmi sałaty – musiałam więc jej porcję zalać czystym wywarem. Następnego dnia jednak wyjęłam z jej porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała pierwszy raz Shreka w telewizji to zupa została ochrzczona „zupą shrekową” i została zjedzona bez problemu(...)ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 i ½ litra wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku NA KLOPSIKI ½ kg mięsa mielonego z indyka pół pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kremowego, białego serka 1 jajko sól, pieprz Instructions Sałatę umyć i z grubsza posiekać. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę

Cooking for Emily
Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem 233

Ryż: 120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla )  1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) Dodatkowo: masło do smażenia  sól Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.  Mięso obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na końcu dodać sezam, dokładnie wymieszać i ponownie chwilkę podsmażyć. (Uważać, aby nie przypalić sezamu.) W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę(...)osolonej wodzie. Ryż dokładnie opłukać zimną wodą (aż będzie czysta) i przełożyć do garnuszka. Ziarna zalać chłodną wodą (1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody) i doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia). (Wody nie solę.) Gotować (na małym ogniu) około 15-20 minut (pod przykryciem - z lekko uchyloną pokrywką.) Odstawić na 5-10 minut, po czym przepłukać zimną wodą. Odcedzoną

Di gotuje
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 213

smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana(...)Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego

W SMAK
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 158

główne. Porcje bardzo obfite i zdecydowanie dla głodnego! ( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ). Obydwa dania bardzo gorące! Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne! Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną. Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz(...)cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce. Połączenie IDEALNE!!! Absolutnie nie można nic zarzucić! Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę! * * * PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia! Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić! WIELKIE , ALE TO WIELKIE

Ostra na Słodko
Pomidory Suszone w Oleju Słonecznikowym z Czosnkiem i Czasnuszką 187

Suszone pomidory w oleju domowym sposobem, no prawie domowym sposobem. Odpuściłam sobie samodzielne suszenie pomidorów. Nie na zawsze, ale na dziś :) Użyłam gotowych suszonych pomidorów bez zalewy. Bardziej skupiłam się na wyborze dobrej jakości oleju - postawiłam na sprawdzony Bio Olej Słonecznikowy firmy Biooil . Jakiś czas temu zaufałam temu producentowi za uczciwość w kwestii oferowanych produktów, za tym idzie jakość(...)będziemy się kiedyś mijać na ulicy :) A teraz wracając do pomidorów, postanowiłam zrobić je w oleju, bo chciałam mieć produkt, który będzie przygotowany jako dodatek do sałatek, mięsa, czy innych dań, na które nabiorę ochoty. Składniki na 1 słoik: 100 g suszonych pomidorów, ja wykorzystałam te ze sklepu SKWORCU , bo ma w dobrej cenie i jakości 300 ml oleju

Blondynka Gotuje
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 274

sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć się oczywiście tuszką kaczki lub gęsi. Też tak niekiedy postępujemy. Jakby nie było indyk jest jednak ogromny. Mój pomimo iż był dość(...)nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak) oraz resztę masła. Nadzienie z indyczki może nie wygląda zbyt apetycznie ale zapewniam Was, że w smaku jest boskie. Moja rodzinka je po prostu uwielbia. I tylko żal , że zbyt rzadko pojawia się na naszym stole. Bardzo rzadko przygotowuję sosy ale do takiego dania

Smaczne Zdrowe
75 przepisów fit 2894

Nowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać

Moja smaczna kuchnia
Domowy pasztet z królika 200

Mój pierwszy pasztet z królika smakował wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa

UgotujmyTo.pl
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 161

panowie z paniami w kapeluszach, koralach. Nie omieszkał także zasiąść na kolanach jednej damy malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę(...)Solidna dawka węglowodanów - pyszne węglowodany.  Schnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie najlepszy sznycel po wiedeńsku Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny

Right Behind The Kitchen
Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 159

Od kilku tygodni nieustannie w mojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 208

Dobra, krucha i zarazem soczysta pieczeń to ozdoba każdego stołu, chluba gospodyni i rozkosz dla podniebiena.  Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 213

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.  

Mia Cucina Sofieta
Faszerowane patisony 231

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 221

Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu

Ogrodnik w podróży
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 164

Syta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały

Karo in the Kitchen
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 306

Zebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie

Karo in the Kitchen
PULPETY RYBNE (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 263

Pulpeciki rybne to danie lubiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuję je w różnych wariantach smakowych i lubię kombinować ze składnikami Tutaj wersja podstawowa pulpecików przygotowanych z brzuszków z dorsza, które są nieco bardziej tłuste a że kupiłam ostatnio w promocji w E.Leclerc to korzystam ;). Możecie(...)wody, włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego przygotować wywar, gotując go około 40 minut. Jeśli nie ma ości to przygotować wywar warzywny. Gotowy wywar osolić i odcedzić. Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe

Ola la LCHF
Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem 175

font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Sałatka, czyli coś co możemy postawić na stole jako przystawkę do innych dań lub w roli głównej, jako samo danie :) Zaletą naszej dzisiejszej propozycji, mimo, że zawiera składniki, które nie zawsze mamy w zapasie w kuchni, jest szybkość przyrządzenia. Kilka minut i gotowe. Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem(...)oliwki w krążki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski razem z mixem sałat oraz prażonym słonecznikiem. Całość dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. *sałatka spokojnie może być podawana bez mięsa. Gwarantujemy, że będzie równie dobrze smakować! SMACZNEGO

Związek na patelni
książki kucharskie 3 180

historia wpływała na ewolucję tradycji kulinarnych. Ponad 330 przepisów, które z powodzeniem można wykonać w domu, bez kombinowania skąd wytrzasnąć składniki. Salma Hage „The Lebanese Kitche n” – wydanie w języku angielskim Na tę książkę trafiłam szukając przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu na kibbe znalazłam ponad 500 przepisów i pomysłów(...)kopalnia wszelkiego dobra księgarskiego z całego świata. Na koniec powiem Wam, że pisanie o książkach jest fajne, więc myślę, że kącik kulinarnego mola książkowego zagości na stałe na blogu Dajcie znać, co kupiliście, co wam dały książki, nad czym się zastanawiacie i czego szukacie? Może razem uda nam się dobrać coś fajnego.   Post książki kucharskie 3 pojawił się poraz

ladykitchen
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 199

plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki(...)dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu bez mieszania. Po 2-3 minutach wszystko zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i nie mieszając gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki ( w razie potrzeby

Kuchnia Bon Appetit
Pieczony schab w sosie kurkowym 274

upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego  (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili, ziela angielskiego i listków laurowych) sól,pieprz sos kurkowy(...)szklankę wody i naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić

Ugotować
Gulasz z boczku 195

przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek, sos sojowy, nadając daniu wspaniały smak i aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku(...)podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 222

Kolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym".  A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę jak i ja czasami i kupujecie gotowy? Składniki: Rosół: 4 udka 4 skrzydełka ok 30 dkg wołowiny z kością 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego(...)płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania rosołu: Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 154

patelni z grubym dnem lub żeliwnej. Po piąte, jeżeli mięso jest chude i używamy tłuszczu, to powinniśmy wysmarować nim wołowinę, a nie patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu(...)połączenia masy.  Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy czosnkowo-ziołową mieszanką. Pieczemy pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przez 5-7 minut bez folii, dla zarumieniania i chrupkości skorupki.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Granat w kurniku 186

Granat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju(...)przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości

MamaOskarka