Czasami czasu brak...więc trzeba coś przygotować w oka mgnieniu. Kulinarne "guru" napisała niedawno, że jak upał, to mięsa się nie chce...a jednak. Statystyki potwierdzają
R'n'G KitchenDzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach
Chop w kuchniGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z
Gosia gotujeKawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie pasuje do dania kasza gryczana i wyrazisty dodatek, np.sałatka z ogórka kiszonego 🥗 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)liści laurowych -2 łyżki jarzynki bez soli -2 łyżki musztardy delikatesowej -1 szklanka gorącej wody -olej do smażenia Obraną cebulę kroimy dowolnie, mogą to być piórka lub kostka. W szerokim rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko, obsmażamy krótko z dwóch
Kulinarne przemysleniagrzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem(...)selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki. Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty
Czerwień i błękitzawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu(...)przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie 3. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy
Słodki KompromisCzas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z
Codziennik Kuchennykomponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane(...)mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso. Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również
Moja MichaPrzepis na to danie znalazłam w ubiegłym roku w dodatku kulinarnym do magazynu "Dziecko". Wypróbowałam i okazało się świetne - wygląda reprezentacyjnie i doskonale smakuje. Szkoda, że moja Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta(...)robię bez i jest pysznie. Przygotowanie Polędwiczki oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Rozkroić każdą wzdłuż i rozpłaszczyć ręką, aby powstał spory prostokąt. Posypać tymiankiem. Wzdłuż brzegu ułożyć grube plasterki sera feta i suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć
Kulinarne Inspiracjewielką fanką. Moje dzieci również odziedziczyły w genach zamiłowanie do tego cudownego smaku. Zawsze bywają u nas w okresie zimowym, jakoś tak wtedy przychodzi ochota na bardziej treściwe dania. Choć bywały zwykle tylko raz w roku, to i tak zajadamy je dwa dni (zawsze to jedna robota, której przy nich nie brakuje). Choć nie wiem(...)tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g mąki
Smaczne Zdrowedanie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso(...)każdej strony. Sos czekoladowy: Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz z zielem, goździki, anyż i pokrojoną w krążki papryczkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji płynu o połowę (około 10 minut). Wsypać cynamon, wrzucić czekoladę, masło i mieszać, aż do uzyskania gładkiego sosu. Smacznego! :) * jeżeli lubicie łagodnie pikantny smak
Kraina Miodem PłynącaMyślę, że proporcje możecie spokojnie zmniejszyć o połowę (chyba, że gotujecie dla co najmniej 6-7 osób). Gotowanie dla dwóch tylko osób wcale nie jest takie łatwe. Nie wszystkiego da się zrobić mało, ale teraz mam już nauczkę i następnym razem nie będziemy jeść zupy przez prawie tydzień. Na szczęście ogórkowa bardzo dobrze się przechowuje. Słyszałam, że nawet do tygodnia(...)kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy
Ratunku obiadChciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest
Smaczne ZdroweDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej
Praktyczna pl