dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:257/445)

Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 192

zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, a frodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej…  :)  Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) Porcje:4    Składniki: 0,6 kg polędwicy wołowej, 2 cząstki(...)mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć na kawałku folii spożywczej, polać marynatą, dodać gałązki rozmarynu, szczelnie zawinąć, odstawić na noc do lodówki. Przygotować koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić

SzczyptaSmaQ
Kapuśniak z młodej kapusty z mięsem mielonym. 145

Kapuśniak z młodej kapusty, to zupa, której nie może zabraknąć w wiosennym menu w moim domu. Bardzo lubię wszelkie zupy, a kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety mielone z dodatkiem musztardy i otrębów 148

Kotlety mielone można zrobić na wiele sposobów..u mnie tym razem z dodatkiem musztardy i otrębów..pyszne były.. 1/2 kg mielonego mięsa  1 cebula

Moje domowe kucharzenie
Empanadas 129

mięsa – zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie stwierdzić, jak grubo zmielone jest mięso – bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięsa też będą ok, ale nie do smażenia. Przy podsmażaniu takie mięso najczęściej zbija się w trudne do rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone.   Podsmażamy mięso(...)mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe.   Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne

Karo in the Kitchen
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 287

shepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji(...)mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy je na wysokim ogniu, stale mieszając, żeby pozwolić na odparowywanie płynu i przy okazji dokładnie rozdzielić mięso. Jeśli jednak mięso puści dużo wody (zdarza się najlepszym!) odlewamy ją z patelni. Do wysmażonego mięsa dodajemy sól, pieprz, suszony tymianek i sos Worcester. Wszystko razem mieszamy i odkładamy mięso

Karo in the Kitchen
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 193

powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe(...)posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim

Kuchnia Ellie
Kaczka po tajsku 298

Zazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)mnóstwo pozytywnych komentarzy od osób, które już go wypróbowały, więc i ja się skusiłam :) Przyznam się bez bicia, że kaczkę miałam w rękach pierwszy raz. Trochę sie obawiałam, że wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską

Zawsze głodna!
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24862

bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi tłuczkiem do mięsa (wygodnie to zrobić przez folię spożywczą- ściana i ubranie zostaną czyste). Pamiętajcie, żeby koniecznie(...)obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część i tak na pewno odpadnie- są grube i sztywne. Spróbujcie dociskać mocno i ile się da.   Po opanierowaniu kurczaka układamy na ruszcie, w środkowej części piekarnika, ustawiamy zegar na 25 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy z termoobiegiem. Chipsy staną się ultrachrupiące, a mięso w środku zostanie

Karo in the Kitchen
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 107

własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku, przepis pochodzi z ilustrowanego przewodnika TATRY (wyd. Galileos).  W przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami(...)ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby

Kuchenne aromaty
Kurczak w śmietanie z groszkiem 269

danie. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam! Składniki: 1 pierś kurczaka 1 nieduża cebula 1 puszka groszku 2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso(...)mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać) Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Miętowe pesto 169

dania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku .         Składniki: - świeża mięta - garść orzechów pistacji (bez skorupek) - 5 łyżek oliwy - 2-3 ząbki czosnku (dałam wędzony) - sól morska (dałam cypryjską(...)własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje się do mięs, klusek, makaronów, kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Miętowe

mojewypiekiinietylko
Kurczak idealny 162

Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak(...)Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link .  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia

prawdziwe jedzenie
Brak tytułu 233

udźca z indyka bez kości por garść rodzynek pół puszki pomidorów sezam pieprz, sól Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju. Pora pokroić, dodać do mięsa, podsmażyć chwilę. Uzupełnić wodą i dusić. Po odparowaniu dodać pomidory i dalej dusić. Rodzynki zalać wrzątkiem na 5 min., odcedzić - dodać do mięsa. Wsypać łyżkę sezamu, doprawić solą i pieprzem. Podawać(...)daje 8 porcji ryżu Czas gotowania: 12 minut Wartość odżywcza w 100g: 1575kJ/371 kcal MOJA OPINIA: Ryż bardzo smaczny. Nie klei się po ugotowaniu. Świetnie sprawdza się zarówno do dań codziennych, jak i tych bardziej odświętnych i efektownych. Warto po niego sięgnąć

kolorowotorcikowo
Kotlety z udka kurczaka 147

Niezwykle soczyste kotlety z udka kurczaka to świetny pomysł na obiad. Doskonale komponują się z ziemniakami oraz różnego rodzaju surówkami czy burakami. Szybki i prosty obiad

Programista w kuchni

Proponowane wyszukiwania