Mini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis Mini zapiekanki na śniadanie. Mini zapiekanki na śniadanie – na taki pomysł wpadłam ostatnio w sobotni poranek, gdy przyszedł
Kuchnia na wzgórzuDziś zabieram Was do Włoch ( ajj! jak ja tam dawno nie byłam! ). Te wakacje miałam spędzić w ukochanym Rzymie, ale tak się złożyło, że spontanicznie wyjechałam
Ostra na Słodkorzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli(...)gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlaś pmidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubiętruskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego(...)zamawiać tego musu, jednak właścicielka postanowiła zrobić nam niespodziankę i podała porcję do spróbowania. Powiem jedno: konsystencja musu powaliła mnie na kolana – każdy czekoladoholik musi spróbować tego deseru! Beza z kremem chantilly i owocami – 18 zł Największe zaskoczenie wieczoru: beza! Zazwyczaj bezy są dla mnie zbyt słodkie i twarde, także nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu
Kuchnia BazyliiOgórki na ostro są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. To doskonały dodatek do grilla, pieczonego mięsa, ale sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do
MarcinCheftreściwe danie, posiadające wyraziste smaki. Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy(...)masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd
karmelowypaellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu(...)zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając na bok. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy dodałem przeciśnięte
Wyprawy kulinarnepyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy(...)aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj przechodziła u nas ogromna wichura… mieliśmy szczęście, bo skończyło się tylko na kawałkach połamanego płotu…. Nie tak źle w porównaniu ze stratami i
UgotujmyTo.plzaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, a frodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej… :) Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) Porcje:4 Składniki: 0,6 kg polędwicy wołowej, 2 cząstki(...)mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć na kawałku folii spożywczej, polać marynatą, dodać gałązki rozmarynu, szczelnie zawinąć, odstawić na noc do lodówki. Przygotować koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić
SzczyptaSmaQKapuśniak z młodej kapusty, to zupa, której nie może zabraknąć w wiosennym menu w moim domu. Bardzo lubię wszelkie zupy, a kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię
Kuchnia z widokiem na ogródKotlety mielone można zrobić na wiele sposobów..u mnie tym razem z dodatkiem musztardy i otrębów..pyszne były.. 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula
Moje domowe kucharzeniemięsa – zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie stwierdzić, jak grubo zmielone jest mięso – bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięsa też będą ok, ale nie do smażenia. Przy podsmażaniu takie mięso najczęściej zbija się w trudne do rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone. Podsmażamy mięso(...)mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe. Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne
Karo in the Kitchenshepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji(...)mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy je na wysokim ogniu, stale mieszając, żeby pozwolić na odparowywanie płynu i przy okazji dokładnie rozdzielić mięso. Jeśli jednak mięso puści dużo wody (zdarza się najlepszym!) odlewamy ją z patelni. Do wysmażonego mięsa dodajemy sól, pieprz, suszony tymianek i sos Worcester. Wszystko razem mieszamy i odkładamy mięso
Karo in the Kitchenpowodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe(...)posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim
Kuchnia EllieZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)mnóstwo pozytywnych komentarzy od osób, które już go wypróbowały, więc i ja się skusiłam :) Przyznam się bez bicia, że kaczkę miałam w rękach pierwszy raz. Trochę sie obawiałam, że wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską
Zawsze głodna!bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi tłuczkiem do mięsa (wygodnie to zrobić przez folię spożywczą- ściana i ubranie zostaną czyste). Pamiętajcie, żeby koniecznie(...)obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część i tak na pewno odpadnie- są grube i sztywne. Spróbujcie dociskać mocno i ile się da. Po opanierowaniu kurczaka układamy na ruszcie, w środkowej części piekarnika, ustawiamy zegar na 25 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy z termoobiegiem. Chipsy staną się ultrachrupiące, a mięso w środku zostanie
Karo in the Kitchenwłasnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami. Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku, przepis pochodzi z ilustrowanego przewodnika TATRY (wyd. Galileos). W przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami(...)ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby
Kuchenne aromatydanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam! Składniki: 1 pierś kurczaka 1 nieduża cebula 1 puszka groszku 2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso(...)mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać) Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku . Składniki: - świeża mięta - garść orzechów pistacji (bez skorupek) - 5 łyżek oliwy - 2-3 ząbki czosnku (dałam wędzony) - sól morska (dałam cypryjską(...)własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje się do mięs, klusek, makaronów, kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Miętowe
mojewypiekiinietylkoNajlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak(...)Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link . Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia
prawdziwe jedzenie