się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych(...)łyżka kminku 2 cebule kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju pieprz, majeranek, ew. sól 2/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka maggi 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe
Czerwień i błękitDanie idealne dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami to pomysł na szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula(...)pokroić w cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę
Ugotowaćpotrawa największy zachwyt wzbudza najczęściej w prowadzącym program. ;) Zawsze mnie to trochę śmieszyło, a dzisiaj ja przyjmę właśnie taką postawę i będę identycznie zachwycać się swoim daniem. Bez żadnego "ale". Bez cienia jakiejkolwiek skromności oświadczam, że mam dla Was przepis na niezwykle aromatycznego kurczaka z niesłychanie chrupiącą skórką i wspaniałym sosem. Każde jedno słowo się zgadza. Chociaż(...)białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić
Pełny talerzroku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy mistrzowie miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan(...)było spróbować i kupić produkty oznaczone znakami europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych Trzy Znaki Smaku . Impreza zorganizowana jest bardzo sprawnie. Służby porządkowe, informacyjne, zaplecze sanitarne, parkingi działały bez zarzutu. Jedyna prośba do organizatorów o zorganizowanie ogólnodostępnego dostępu do internetu (sieci komórkowe omijają teren festiwalu). Byliśmy w tym roku na festiwalu po raz pierwszy ale na pewno
królestwo garówZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie
Karo in the Kitchensmaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Lekkie mięso z kurczaka z delikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina(...)wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy pod przykryciem powoli przez 15 minut, czasami wstrząsając zawartością. Możemy 1 lub 2 razy odwrócić mięso. Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy
Kulinarna PokusaSłonecznie, lekko, ciepło i cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc
Kolizje Smakówkukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty, które(...)dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała bo w sklepie wszystko miało gluten. Spróbuję troszkę pogotować dania, które ten gluten eliminują. A przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięmiłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy czy mieszany. W menu również jest coś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi(...)sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską kuchnię, a dania proponowane w P resto tak bardzo przypadły mi go gustu, że jak mam ochotę sobie poprawić humor
Projekty ze smakiemDzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata(...)jeszcze około 4 minuty. Po tym czasie do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy i całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około 5 minut
Smak mojego domujedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba(...)naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę sól cytrynowy pieprz kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony
Basia w kuchniDziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g
Tajskie smakiNiedziela to dzień, kiedy w większości polskich domów jada się rosół z makaronem. W moim domu nie zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest(...)Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego. Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej
Codzienna kuchnia niecodzienna- opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g.) - 2 duże udka z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3
Lubię to gotuję