papryki pieprz i sól 2-5 dag konserwy pomidorowej "koncentrat" [ około 2 łyżek ] 1 łyżeczka siekanej [ natki ] pietruszki Nasze uwagi - tak jak pisałam we wstępie, dodaliśmy kilka składników, bez których nie wyobrażam sobie tej potrawy 2 szklanki wywaru mięsnego (można nieco więcej, można nieco mniej, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa) 2 ogórki kiszone(...)paseczki 30 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite). Paweł dodatkowo do swojej porcji dodał 1 małą (200 g) puszkę konserwowego zielonego groszku Uwaga: jeśli macie problem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZwykłe popołudnie, dzień jak co dzień po pracy. To nie miał być przepis na bloga, było już ciemno a to zdecydowanie nie moja pora na fotografowanie potraw. Gotowałam bez pośpiechu, tak jak lubię najbardziej, z pewnym smutkiem, że być może całkiem smaczny przepis tym razem nie trafi na bloga. Ugotowałam kaszę, upiekłam schab w przyprawach i musztardzie, pokroiłam dużo(...)pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam aparat i mimo beznadziejnego światła sfotografowałam to danie, byście i Wy mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 średnie
Mango Papajadanie na obiad. ( już się prośba o powtórkę ). A jako, że to danie proste i łatwe do przygotowania to czemu nie ;) Poza tym w tym daniu możemy wykorzystać resztki z rosołu, resztki z pieczonego kurczaka – nic tylko robić i nie marnować jedzenia. Potrawka z kurczaka ( dla 2 osób ) 2 nóżki(...)uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości kroimy w miarę drobno ( ale bez przesady – żeby nam nie zniknęło w sosie). Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili
Kuchnia na wzgórzudania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1/2 cytryny, 1 zielonej papryki, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorem, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, oleju sezamowego, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia oczyszczonych(...)wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony
Wyprawy kulinarneSłońce zachodzi coraz wcześniej i nie da się ukryć, że zima zbliża się wielkimi krokami. Jakoś w tym roku zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy z domów, a po powrocie z pracy czy z innych zajęć marzymy o czymś rozgrzewającym. Dlatego też, dziś na blogu przepis na gulasz. Z królową jesieni - pękatą, pomarańczową, jędrną dynią. Przygotowując tę potrawę sięgnęliśmy(...)osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz
W kuchni KatieNasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka(...)Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego! Wersja z serem dla Taty Wersja bez sera dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieostro ;) Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie! Przepis BEZ LAKTOZY - polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * słodka papryka – 2 łyżki * mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki * oliwa – 0,5 szkl(...)pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę. Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron. Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Gotowe! UWAGA! Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało
Ostra na Słodkoworka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać wodą, ma zachować całą skrobię i dać nam kleistość. Na 4 porcje dla głodnych wyjadaczy: - 2 szklanki suchego ryżu - ok. litr bulionu, rosołu - 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę - mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki - dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior(...)wino to teraz). Powtarzamy to tak długo, aż ryż stanie się miękki a płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy mięso i warzywa, mieszamy dokładnie, dodajemy masło, starty parmezan i znów mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy tak na co najmniej 15 minut BEZ ZAGLĄDANIA pod pokrywkę. Ryż ma dojść i wszystkie smaki mają się połączyć. Po przestygnięciu mieszamy ostatni raz dokładnie
Z butelką mleczka w tleW hołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne
upichconanaprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał(...)sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego w Gothicu na pewno nie było, ale drink bez cytrusów ma mniejszą głębię smaku ;)), kilka kropel tabasco, szczyptę soli oraz 2 kostki lodu. Pijemy za zdrowie Khorinis i Innosa! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka
Nerds KitchenDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the KitchenNa blogu Natalii „ Poezja smaku ” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się
UgotujmyTo.plPomysł na szybkie skrzydełka pieczone w smacznej marynacie słodko-kwaśnej. Składniki: 7-8 skrzydełek 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka miodu łyżka oliwy z oliwek łyżka soku
e-PrzepisyKulinarnePolędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest
Wino Francja KuchniaNie ma nic pyszniejszego o tej porze roku od rydzów smażonych
Quinoa Raz!Decyzję co dziś na obiad właściwie podjął mój P., gdy przeglądaliśmy ciekawe przepisy jak ze światowych restauracji. Ja troszkę zmieniłam przepis, gdyż nie miałam świeżej mięty
dom-agi.pl