dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:280/445)

Wołowina adobo 161

Pyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam(...)pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę

My Culinary Art
Dietetyczna galaretka z kurczaka 395

galat . Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś(...)zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem 170

Witajcie! Dzisiaj podaję przepis na szybką warzywną zapiekankę makaronową. Kilka prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków

Czerwień i błękit
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem 141

Drobiowe kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 204

Fanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani

Apetyczna babeczka
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 128

Ten suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no

Apetyczna babeczka
Pyszne Burrito 152

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille

Dominacja smaku
Flądra smażona panierowana 184

Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis(...)fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju). Tu w przepisie należy użyć tuszki – ryby wypatroszone, bez głów i ze ściągniętą skórą, ale oczywiście mogą być też filety. Flądry osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i odstawić na 1-2 godziny. Następnie oprószyć mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach

królestwo garów
Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami 204

Polędwiczki uważane są za danie, które możemy zjeść tylko w dobrych restauracjach… nic bardziej mylnego, możemy je przygotować w domu – szybko i prosto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti po bolońsku 165

małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)Bergader Edelpliz 250g makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek z opakowania. Cebule i czosnek obrać, posiekać drobno. Olej rozgrzać w rondelku, przesmażyć cebulę i czosnek na rumiano. Dodać mięso rozdrabniając je najpierw w rękach, a później w garnku posługując się widelcem. Usmażyć, aż nie będzie śladów surowości.  Wlać pomidory, popłukać każdą puszkę z soku odrobiną wody, również wlać

Cakes By Kejt
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 124

jest nieco skomplikowana i zagmatwana - mianowicie nie ustalono jednej jedynej wersji zdarzenia/sytuacji, która zapoczątkowałaby nazewnictwo jajka gotowanego bez skorupki w wodzie, podanego na toście z bekonem/szynką, polanym sosem holenderskim. Śledząc informacje na temat oryginalnego dania można napotkać wiele wariacji na temat jajek w koszulkach. Od klasycznej ze wspomnianym sosem holenderskim, po alpejską wersją(...)sosem szczypiorkiem. Dlatego tym bardziej chciałbym abyście potraktowali w mojej wersji wszystkie inne dodatki (oprócz jajka) jako coś ekstra, coś co może ale nie musi być w daniu zwanym benedict's egg. Najważniejsze jest w tym wszystkim ugotować tak jajko, aby białko nie oddzieliło się od żółtka, które po przekrojeniu rozpłynie się na talerzu. Reszta jest otoczką.  Krok

Right Behind The Kitchen
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 159

wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada(...)soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony

Pociąg Do Kuchni
Kurczak pieczony w solnej skorupie 177

Składniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między(...)skórę a mięśnie kuraka razem z listkami rozmarynu, tak aby w trakcie pieczenia przeniknęły do mięsa. Pozostałą cytrynę przekrajmy na pół i razem z porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki.  Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę na śniadanie, bo czemu nie), by uzyskać masę o konsystencji plasteliny, którą oblepić nadzianego

Karczma Honorietty
Środa: Krem ze smażonych brokułów 122

To zupełnie inny krem brokułowy niż dotąd jedliście. Prosty kulinarny trick zmienia tę zupę w coś wyjątkowego i odświętnego. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem 250

Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków 150 g chudego boczku w plastrach pęczek zielonych szparagów 1 cebula Sos: 1 kopiata łyżka masła 1,5 łyżki mąki 1

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania