dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:278/445)

Naleśniki po meksykańsku 162

Naleśniki były jednym z pierwszych moich dań które nauczyłam się robić w dzieciństwie. Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 98

Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z  dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku(...)Pora umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.  W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić

Gosia gotuje
Pasztet drobiowy 194

Sprawdzona receptura rodzinna Przepis na pasztet mam zapożyczony od mojej Rodzicielki, która z kolei pozyskała go od starszego pokolenia. Pasztet wychodzi tak dobry, że receptura jest

Grunt to przepis!
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 176

Pancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu.  U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym(...)twardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś

SMYKWKUCHNI
Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami 115

Udka z kurczaka wytrybowane z kości przygotowane z pieczarkami  w formie roladek to pyszna propozycja na domowy obiad. Mięso można przyprawić ulubionymi przyprawami, ale do

Kocham..lubię..gotuję..
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 196

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była

Karo in the Kitchen
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 179

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 117

startego ugotowanego jajka. Na stole koniecznie musi się pojawić wcześniej wyhodowana rzeżuchy. Nie tylko pięknie zdobi ona nasz świąteczny stół, ale jest też aromatycznym i zdrowym dodatkiem do naszych dań. Obok zwykłych jajek pojawią się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem.  Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej(...)wędzarni, Kiełbasa Lisiecka, Boczek tradycyjnie wędzony, Kiełbasa z tradycyjnej wędzarni oraz Schab z tradycyjnej wędzarni. Wyroby Szlacheckiej Wędzarni to: najwyższej jakości mięso starannie dobierany asortyment, tak aby sprostać oczekiwaniom klientów wyłącznie polscy i wyselekcjonowani producenci prosty skład bez dodatku glutaminianu sodu, fosforanów i karagenów 100 g produktu wyprodukowano z co najmniej 110 g mięsa  wędzone naturalnym dymem

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 143

mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego sera w kawałku 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też(...)mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt: 25 zł Przygotowanie: 70 minut Produkty na pieczeń Przygotowana masa na pieczeń Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Bez pieca przy tej potrawie

Kuchennyviral.pl
Moje Dobrze Wykorzystane Minutki 150

kolorowanki tylko  na chwilkę, działa identycznie jak Facebook, wydaje się, że siedzimy minutkę, a tu godzina przeleciała nie wiadomo kiedy. "Dziennik uważności" - Corinne Sweet , tu się przyznam bez bicia, takie metody na mnie nie działają. Zatrzymać się, nie myśleć o wielu rzeczach, skupić się na jednej myśli..... tiaaaa, no już widzę jak Blondynka się skupia i nie myśli(...)spraw. Jak to czytałam wszystko ma sens, nie dziwię się, że na świecie jest szał na takie techniki relaksacyjne, tylko w mojej głowie zawsze sto myśli na sekundę "kupić mięso na obiad, ziemniaki się skończyły, odpisać na maile, skierowanie do lekarza, umyć okna, rower za godzinę i jeszcze soczek wycisnąć...." i tak dalej i tak dalej. Jedyna książka nie dopasowana

Blondynka Gotuje
Polpette al sugo 172

potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika(...)szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać do mięsa, wsypać parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbić 2 jajka, całość wymieszać, wyrobić. Formować małe klopsiki, lekko każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać

Wino Francja Kuchnia
Zapiekanka pasterska 162

Cieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska". Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy  przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy

Smakuj życie!
Nadziewana tortilla z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską 200

mięsnego dania. Wtedy zazwyczaj sięgam po kurczaka lub tortillę. Z pszenną tortillą i kilkoma składnikami z lodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki: około 100 g mięsa mielonego(...)resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło.  Na jedną tortillę, która

Słodkie okruszki
O sosie tatarskim słów kilka. 157

dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem pewna czy na kimś(...)pałeczkami, ale czy sos nie ma być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis

wcinaj to
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 184

długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake(...)bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania