dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:278/445)

Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 138

 Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko

R'n'G Kitchen
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 367

Słodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot.  Nie ma u

Stare Gary
Golonka gotowana ( z wody) 246

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy z mięsa mielonego 176

Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa

Maminek kulinarny
Mao – recenzja restauracji 172

dania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii są w tej samej cenie. Będzie więc łatwo podjąć decyzje nawet po paru drinkach. Bardzo dobrym wyborem są na pewno przystawki. Są niewiele mniejsze od dań głównych(...)boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy mięso z ćwiartki kaczki i 6 placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też pierożki na parze z różnymi nadzieniami. Kiedy byłam wczoraj u Mao zamówiłam

Ugotowane pozamiatane
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 304

musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości 60 g mąki kokosowej sól himalajska 200-300 g tłuszczu(...)czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają

Ola la LCHF
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 197

Warzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka(...)minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek

Zasmakuj Kuchni
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 187

należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka(...)trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie laksy: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka

Moja Delicja
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 285

dodatkiem soli. Do wrzącej wkładamy kapustę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na miskę i zostawimy do wystygnięcia.  Kiedy kapusta jest już na tyle chłodna by dało się z nią pracować to zabieramy się do pracy :-) Będziemy odtwarzać kształt główki. Przydatna okazuje się tutaj miska, lub durszlak które są zbliżone wielkością oraz kształtem do główki kapusty. Wykładamy(...)Zanim będziemy przekładać mięsem warstwy kapusty należy sprawdzić czy te środkowe jej części są miękkie. Jeżeli kapusta stawia opór zębom i jest na pół surowa to TRZEBA ją podgotować jeszcze raz przez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie twarda. Upiecze się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 179

duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane,   a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane.   Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.  W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml  gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 123

Składniki : 70 dkg chudej polędwicy jagnięcej 1 łyżka oleju 1 drobno posiekana cebula 2 listki laurowe 1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane 2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę(...)duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące

Przepisy i porady kulinarne
Roladki drobiowe ze szparagami 283

Kolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów.  To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym.   Można je ugotować na

Takie tam pichcenie
Krokiety z kaszą i grzybami 154

wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotuję do miękkości - nie podaję czasu, bo to zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam 40 minut. Odcedzone i wystudzone grzyby trzeba bardzo drobno posiekać, albo zmielić w maszynce do mięsa. Chodzi o naprawdę małe kawałeczki, które(...)nakładamy 2 łyżki farszu. Rozsmarowuję na środku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny

Kulinarne Inspiracje
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 199

Chwilowo na blogu nie mogę zamieścić ładnych zdjęć potraw, ponieważ po kilku latach marzeń, wreszcie wybrałam się w podróż do pięknych Włoch. Choć bella Italia przywitała

W kuchni wieczorem
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 273

restauracji indyjskiej i tak mnie zainspirowało do zrobienia podobnego dania, że rok nad nim spędziłam, aż wyszło niemal idealne :) Kuchnia Indyjska jest dość ciężka, ale dzięki znakomitym przyprawom takim jak: kmin rzymski, kozieradka, curry itp.bez żadnych komplikacji to strawimy -  magia ziół zadziała bez problemu... Danie jest tak pyszne, że każdy się w nim zakocha... Tylko(...)dodajemy pomidory z puszki (do puszki po pomidorach wlewamy wodę i opłukujemy puszkę, wylewając zawartość do garnka). Następnie dodajemy kurczaka i dusimy 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.  Następnie gotujemy ryż. Wodę do ryżu doprawiamy 1 płaską łyżką soli, 1 łyżką

Zainspiruj się kuchnią
Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem 243

pysznej   tarcie mojej koleżanki przekonałam się na nowo do szpinaku. Wcześniej kosztowałam go kilka razy, ale jakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej(...)dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym

Mania Gotowania
Kominki francuskie ;) 190

nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka wielkości

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania