dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:281/445)

Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 144

Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach

Ogrodnik w podróży
Szynka wieprzowa pieczona 132

Szynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu

królestwo garów
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 303

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was

moj przepis na
Najlepszy przepis na kotlet schabowy - marynowany w mleku, cebuli i czosnku 478

kawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta  2 jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki(...)także dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ponownie ułożyć mięso i cebulę oraz czosnek, a także listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać zimnym mlekiem i posypać solą oraz pieprzem. Przygotowane mięso wstawić do lodówki. Po kilku godzinach mięso odsączyć na ręczniku kuchennym. Uwaga: ponownie NIE trzeba przyprawiać mięsa. Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca

Ugotować
Łopatka zapiekana w pieczarkach 163

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. W miseczce wymieszać majeranek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz. Składniki marynaty wetrzeć w mięso, włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.   Po tym czasie łopatkę obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie(...)podsmażyć (odparować z nich płyn) i ułożyć na cebuli. Wierzch oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec mięso przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie 30 minut bez przykrycia

Simply Food
Wołowina adobo 149

Pyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam(...)pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę

My Culinary Art
Dietetyczna galaretka z kurczaka 380

galat . Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś(...)zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem 145

Witajcie! Dzisiaj podaję przepis na szybką warzywną zapiekankę makaronową. Kilka prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków

Czerwień i błękit
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem 128

Drobiowe kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 191

Fanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani

Apetyczna babeczka
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 120

Ten suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no

Apetyczna babeczka
Pyszne Burrito 141

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille

Dominacja smaku
Flądra smażona panierowana 170

Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis(...)fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju). Tu w przepisie należy użyć tuszki – ryby wypatroszone, bez głów i ze ściągniętą skórą, ale oczywiście mogą być też filety. Flądry osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i odstawić na 1-2 godziny. Następnie oprószyć mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach

królestwo garów
Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami 190

Polędwiczki uważane są za danie, które możemy zjeść tylko w dobrych restauracjach… nic bardziej mylnego, możemy je przygotować w domu – szybko i prosto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti po bolońsku 156

małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)Bergader Edelpliz 250g makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek z opakowania. Cebule i czosnek obrać, posiekać drobno. Olej rozgrzać w rondelku, przesmażyć cebulę i czosnek na rumiano. Dodać mięso rozdrabniając je najpierw w rękach, a później w garnku posługując się widelcem. Usmażyć, aż nie będzie śladów surowości.  Wlać pomidory, popłukać każdą puszkę z soku odrobiną wody, również wlać

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania