dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:292/445)

Potrawka z fasolką szparagową 147

Fasolka szparagowa...na blogu będzie kilka przepisów z jej wykorzystanie..na początek potrawka..w sumie nie miałam pomysłu co z tej fasolki zrobić..chciałam zrobić coś

Moje domowe kucharzenie
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 162

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia , w związku z czym zapewne i Wy niedługo zaczniecie poszukiwania świątecznych inspiracji. Dziś słodkości nie będzie, ale za to

Ostra na Słodko
Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie 143

Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy. Bez nich żadne danie nie może się udać. Przyznam Wam szczerze, że moja kuchnia jest pełna przypraw, ziół. To u mnie podstawa. Aby zachować przy tym wszystkim porządek stawiam na przyprawniki(...)przyprawy z wybranego zestawu: ANYŻ, TYMIANEK lub CZARNUSZKA). Polecam. A wracając do przepisu… Zachęcam Was do wypróbowania. Prosto, a jakże smacznie Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka Do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do sosu: 3/4 szklanki śmietanki 18% (dedykowanej

Słodkie okruszki
Domowy Gravlax - Delikates z łososia 169

surowego łososia, to w efekcie końcowym jest delikatny i kremowy w smaku. Palce lizać. Można się uzależnić i warto pokusić o zrobienie samemu. Te sklepowe są bardzo drogie. Idealne danie na świąteczny stół, które po woli się zbliżają. Zdrowo, ekskluzywnie i elegancko. Już od dawna stosuję zasadę, że lepiej zjeść mniej, ale drożej i z wyższej pułki, niż tanio(...)niskim pojemniku na papierowych ręcznikach obłożony ze wszystkich stron mieszanką solą z dodatkami. Nadaje się do tego najlepiej specjalny pojemnik do odmrażania mięsa z dziurkowaną wkładką. Dzięki wkładce wyciekająca woda spływa pod nią a mięso/ryba pozostanie suche. Na filecie ułożyć drewnianą deseczkę lub inny płaski przedmiot, a na nim ustawić obciążenie. Ja stosuję zawsze mój duży granitowy moździerz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sobota w kuchni 149

zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola. Mini serniczki z owocami(...)bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie

Kucharzyca
Barania łopatka długo pieczona 179

przygotowanie Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu i oliwą. Łopatkę posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą z czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, Piekarnik nagrzać(...)czosnku, nie obierać, i dwie gałązki rozmarynu, na wierzchu ułożyć nasze mięso, polać oliwą , położyć parę ząbków czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 170 st C. i piec przez 4 godziny. Po dwóch godzinach podlać mięso winem. Mięso jest upieczone kiedy bez problemu odchodzi od kości. Mięso wyjąć, przykryć folią, doprawić sos. Można dodać

Stare Gary
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 165

Składniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2

W Mojej Kuchni Lubię
Banjaluka i ja 183

zdecydować się, co wybrać. Wszystko brzmi bardzo smacznie i zachęcająco. Karta obfituje w dania mięsne, głównie z grilla, z dużą ilością warzyw i sosów. Czytając, miałam tylko nadzieję, że wszystko będzie tak dobrze smakować, jak brzmi. Po dłuższej chwili zastanowienia i dokładnej analizie karty dań, każdy z nas wybiera coś dla siebie. W oczekiwaniu na zamówienie kelner(...)sosem tzatziki i ajwarem. Nie wiedziałam od czego zacząć :) Zabrałam się jednak za mięso. Jagnięcina średnio wysmażona, ciepła - idealna! Z humusem nigdy nie jadałam, ale uważam to za bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny rarytas to polędwica wołowa z ajwarowym masłem, grillowanymi warzywami, karmelizowanym czosnkiem, sałatką

Sajkofanka smaku
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 199

Oto szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało

Kuchnia po mojemu
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal) 199

Pomysł na dietetyczny i bardzo smaczny obiad. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże porcje, a jedna ma 411 kcal. Piersi z kurczaka Składniki: podwójna pierś

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowe mięso z udek z kurczaka, z ryżem pełnoziarnistym na żółto i brokułem 151

Mięso solą, pieprzem doprawione, na oleju rzepakowym z trawą cytrynową, czosnkiem i lubczykiem wysmażone, nabrało smaku cytrynowego, bardzo smacznego.😏 Ryż  🍛  zaś z kurkumą ugotowany

Moniki Smakołyki
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 174

było kleiste -osłonki jakie damy takie będą dobre Wykonanie: Z zakupionego mięsa pozyskujemy chude mięso które tniemy w kostkę dowolną i traktujemy każdy kawałek tłuczkiem. Resztę mięsa tniemy w kawałki niezbyt duże ponieważ mięso będziemy peklować. Następnie mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy(...)wodę 100 g do 1 i 200 g do 2 i mieszamy dokładnie.Czosnek dajemy do 2 mięsa. Teraz mieszamy oba mięsa ze sobą i wyrabiamy do kleistości dodając jeszcze wodę.Na koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy. Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 166

Doskonała alternatywa dla  pieczarkowych kotletów mielonych. Proste i  smaczne danie,  które może być  również idealną imprezową  przekąską. Właśnie po raz pierwszy  poczęstowano mnie  tym przysmakiem  na  małym przyjęciu  dziwiąc się, że  nigdy wcześniej  nie jadłam  faszerowanych pieczarek.  Rzeczywiście muszę przyznać(...)choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne,  dla mnie są  nowością i  zrobiłam je  po raz pierwszy. Składniki: 10-12  pieczarek  średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz

Zakamarki mojej kuchni
Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką 154

Żeberka przygotowałam na przyjazd znajomych. Do ich przyrządzenia użyłam przyprawy, która zawiera miód w proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki bez zawijania 370

Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których mowa są bez zawijania, całą zawartość dobroci jest w środku. Może i jest przy nich trochę zabawy no ale cóż nasze podniebienie będzie szczęśliwe:) Przepis na te gołąbki wyciągnęłam(...)drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania