dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:298/445)

Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami 143

jako dania, np. szybkie tarty. Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz! Zachwyt gości, znikające przekąski, udany wieczór i prośba o przepis to najlepsza nagroda Zapraszam na tartaletki z mięsem mielonym z oliwkami i kaparami, których wyszło całe 20 sztuk Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę 2 minuty. Dodaję sos, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając. Smażę mięsny farsz z sosem

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie 229

Kluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką

MyCookBook.pl
Zupa nachosowa 196

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych(...)myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę. 2. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy

My Culinary Art
Klopsiki w warzywnym sosie. 223

tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy

Rozpustne gotowanie
Gulasz czeski zwyczajny 217

Czasami zdarzają się dni, kiedy robi ci się smutno... Znienacka i bez żadnego powodu w głowie masz same ciężkie wspomnienia. Sprzed miesiąca, sprzed roku, sprzed 10-u lat... Odganiasz je i może nawet ci się uda zająć czymś innym głowę i ręce, lecz nadal czujesz, że żal snuje się gdzieś w tobie jak ciemna smuga dymu. Siadasz, próbujesz coś(...)Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak faszerowany makaronem , obiad jednogarnkowy 229

Kurczak nadziewany makaronem , obiad jednogarnkowy Pyszny, pieczony kurczak, faszerowany makaronem , raz już gościł na moim blogu . Jednak farsz tego poprzedniego był inny . Trudno powiedzieć który smaczniejszy

Ogrodnik w podróży
Makaron z pulpecikami i brukselką- z 'jednej patelni' 210

makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej brukselki(...)doprowadzić do wrzenia,  wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Kraina Miodem Płynąca
Zielone curry z kurczakiem 251

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :)  Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Składniki(...)kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone

My Culinary Art
SUSZONY SCHAB W ZIOŁACH 536

   Któż z nas nie lubi wędlinki własnej roboty...? Myślę, że niewielu. W końcu tylko wtedy wiemy tak naprawdę co jemy. Dla tych którzy nie

Smaczne Zdrowe
Gulasz z dziczyzny z dynią 276

Sezon na dynię w pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz

Oslov.
Proste smażone przegrzebki 369

białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: obieramy i siekamy drobno szalotkę oraz czosnek(...)muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić. Płuczemy małżę dokładnie pod bieżącą wodą i gotowe. Post Proste smażone przegrzebki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 208

                          smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje

Miód i pieprz
Genialny dżem & Relacja Kraków. 208

Zajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne(...)się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy dni, kiedy tam byliśmy, czego bardzo żałuję, no, ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będzie mi dane spróbować tego sławnego hummusa :)  Dobra jeżeli dotrwaliście do końca tego postu, to jestem z was niesamowicie dumna, bo wyszedł niemiłosiernie długi xd A, na sam koniec życzę wam dziewczyny

More food, love and dreams
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 246

Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z  żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.     Gęś pieczona w musztardzie(...)nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia.  Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut

SzczyptaSmaQ
Nuggetsy pieczone 196

Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi

Zasmakuj Kuchni
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 215

Pisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops

Karo in the Kitchen
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 264

Pisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops

Karo in the Kitchen
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 168

makaronu Pesso , jak dla mnie świetnego zamiennika dla popularnego kuskusu. Zobaczcie zresztą sami. Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład jest oszałamiająco(...)pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam tym razem wersję pszenną, ale w sprzedaży dostępne są także inne rodzaje Pesso: pszenno-kukurydziane, pszenno-gryczane czy pszenno-owsiane. Przy okazji

Dietolog
Placuszki z cukinią i boczkiem 164

Placuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! var

KuchniaWeDwoje.pl
Schab pieczony z grzybami 183

łatwy sposób przygotować smaczne danie obiadowe i zachwycić nim swoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  20 - 30 g suszonych grzybów(...)moczeniu grzyby wyjąć, ale wody nie wylewać, gdyż dodamy ją do mięsa. Jeśli używamy grzybów świeżych, należy je gotować przez około 10 minut.  Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś pokroić w plasterki i lekko obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.  Obsmażone plastry mięsa z każdej strony oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Schab

Kuchcik gotuje
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 368

My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z

Karo in the Kitchen
Pieczony udziec z indyka 296

również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie(...)skórą do góry i przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania 286

Gołąbki bez zawijania... Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu. Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli. Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka(...)łyżka) na złoty kolor. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy

Gospodyni Miejska