dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:298/445)

Schabowe poduszki nadziewane serami 139

Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja

PatiGotuje
Makaron w kremowym sosie z dyni z szynką parmeńską i mascarpone 172

Makaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety

Moja Micha
Schab domowy pieczony 180

Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 296

Lekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby

Karo in the Kitchen
Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami 229

Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem) 2 filety z kurczaka po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce pół puszki kukurydzy z puszki pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej(...)ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ostrą papryką

Czerwień i błękit
Na wolnych obrotach: domowy rosół 275

No dobrze, blog się rozkręca, więc wprowadzam nową kategorię – Na wolnych obrotach. Będą to dania, które wymagają bardzo długiego czasu gotowania, dużo dłużej

Kuchnia w biegu
Spaghetti bolognese 140

wyobrażam sobie idealne bolognese. Po wielu próbach zrobienia naprawdę dobrego sosu, posiłkowania się „proszkiem z torebki” itp. w końcu się udało. Jest odpowiednio gęsty i ma wyważony smak. Bez zbędnej chemii czy polepszaczy smaku, jakie serwują nam sosy instant. Moja wersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje jeszcze całkiem spore pole do popisu, jeśli macie więcej czasu(...)pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) starty parmezan paczka makaronu spaghetti Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu :) (według wskazówek na opakowaniu). Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju). Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę i oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ketchup

MyCookBook.pl
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 124

Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu do środka ukazała się naszym oczom piękna parująca ryba, z lekko pergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów.    Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się(...)niemiłej niespodzianki, gdy pozostała sypka sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna lub włączcie wentylacje -jeśli zamierzacie zaserwować to danie gościom, postarajcie się aby nie dotarł do nich zapach początkowej fazy pieczenia, gdyż co wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać

Zapiski Młodej Żony
Guacamole – podstawowy przepis 240

O tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz

MarcinChef
Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem 180

Farsz: kilkanaście rurek makaronu cannelloni ok. 1/2 główki młodej kapusty 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego) 200 g twarogu sól

Czerwień i błękit
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) 150

Nie wyobrażam sobie jesieni bez rozgrzewających zup, które uwielbiam za ich różnorodność, niepowtarzalność przepisów, bogactwo stosowanych składników, przypraw oraz prostotę i szybkość przygotowania.  Dzisiejsz

La grande e la piccola cuoca
Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami 384

zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak jest taaaki soczysty. A wino wiadomo, jak to wino. Trochę na patelnię, trochę dla kucharza ;) To takie proste danie dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego i sycącego, nie ładując przy tym w siebie miliona kalorii. Wszystko szybciutko tylko trochę się sieka, odrobinę zamiesza. Jeść polecam jednak(...)pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki do posypania Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem. Natrzeć solą i papryką. W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, zrumienić mięso z obu stron. Zdjąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. Pieczarki opłukać. Jeżeli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki

Pełny talerz
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 176

Witam serdecznie Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki olej do smażenia(...)kaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką

Uwaga Babcia Gotuje
STROGANOW 275

pieczarkami , (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych)  i duszona z przecierem pomidorowym. (cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :) Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie(...)osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone - 2 średnie cebule - 2 łyżki mąki pszennej - 0.5l bulionu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie - 1/3 szklanki śmietany kremówki - oliwa lub olej do smażenia - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól - pieprz - majeranek - łyżeczka octu winnego Wykonanie: Wołowinę

Walijskie Pichcenie
TARTA Z KURCZAKIEM 484

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.  Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.  Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej(...)200ml śmietany 12% lub 18% 2 jajka sól pieprz Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.  Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy

Walijskie Pichcenie
Ile wody pić? 136

Zapotrzebowanie na wodę Bez wody jesteśmy w stanie przeżyć 3-5 dni . Niestety nie możemy jej magazynować w większych ilościach, dlatego musimy dostarczać w sposób ciągły. Szacuje się, że łącznie z pożywieniem musimy dostarczać około 2 000 - 2 500 ml płynów dziennie. Jest to wartość uśredniona, dokładniejsze wyliczenia przedstawione są w tabeli poniżej. Są to dane pochodzące z Norm(...)spożywczych), pora roku, aktywność fizyczna a także rodzaj diety.  Produkt Zawartość wody [%] Grzyby (świeże) 90-95 Mleko 85-90 Owoce i warzywa 80-96 Ryby (świeże) 70-80 Mięso 60-75 Pieczywo 30-50 Produkty zbożowe, mąki 10-20 Masło 16 Oleje Śladowe ilości Kiedy więc wzrasta nasze zapotrzebowanie na płyny? Przy podwyższonej temperaturze W bardzo niskich temperaturach Przy

Powiedz dietom nie
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 148

Z tymi soczewiakami to było tak, że zabierałam się do zrobienia ich chyba ze 2 lata...kiedy jeszcze na studiach zachwycał się nimi mój kolega. W

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 191

Jeśli szukacie pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki

Monia miesza i gotuje
Kopytka 158

Kto nie lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe ,  polędwiczki z pieczarkami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania