spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej
Niedzielny kucharzwersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe(...)łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, tak żeby mięso było w całości pokryte płynem i przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania. Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno
Karo in the KitchenJakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem(...)tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez
Simply Foodszybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata(...)mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPost, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi
Cztery FajeryPost, podobnie jak rok temu podzieliłam na kilka kategorii. Liczymy też na Wasze sugestie, bo w tej dziedzinie pomysłów nigdy nie jest za dużo. Prezenty uniwersalne Możemy je dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent(...)pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na moim blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling
Tradycyjna kuchnia Kasi"Nie opuszczaj mnie już nie będzie łez, już nie będzie słów. Dobrze jest jak jest tylko taki kąt mały kąt mi wskaż, gdzie twój słychać śmiech
Bon Appetit MałgorzatyOd rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A
Be Fit Be StrongBo to było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na
R'n'G Kitchentego dania był dla mnie przepis z dodatku do Gazety Wyborczej – Palce Lizać (nr 10, wydanie z dnia 14/01/2014). Zrobiłam je jednak zupełnie inaczej, nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób wykonania. Mam wrażenie, że gdybym nie przygotowała ich po swojemu to by się tak dobrze nie udały. Tak już mam, gotuję bez(...)mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki
OstryKęsZapiekanka gołąbkowa (z sosem pomidorowym) Składniki: (na dużą blachę) -1 kg mięsa mielonego - 1 duża główka białej kapusty - 2 woreczki ryżu - 2
Gotuj Z Muzykąpoście przedstawia Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże wypadnięciem całego wnętrza na blat stołu. Taka rada - pokroić w drugą stronę mięso i będzie git. Bułka fajna - lekka, delikatna i odrobinę(...)ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania w kontekście cena vs. ilość/wielkość bo na moje oko w tej cenie mogłoby być odrobinę więcej mięsa - w przypadku Koko Dżambo. Co do Glodołamacza to zjadliwa jeszcze cena
Right Behind The Kitchenostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm. Cebulę obrać, przekroić(...)gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa
Kuchcik gotujeKażdy kto mnie dłużej zna wie, że jestem żelkożercą. Nieważne ile żelków kupię, dostanę… Wciągam jak leci, ile się weźmie w dłoń. Ulubione? Wszystkie, poza tymi
Karo in the Kitchen