przygotujesz jedynie z mięsa pochodzącego z krów ras mięsnych. Takie mięso zanim trafi na sklepową półkę wisi w chłodniach o temperaturze 3`C od 7-10 dni. Idealna wołowina poprzerastana jest tłuszczykiem, tzw. marmurkowa. Mięso jest drogie, ale warto spróbować jak smakuje naprawdę dobra wołowina. Na stek idealny jest rostbef lub antrykot. Przygotowanie mięsa Mięso należy co najmniej(...)lodówki. Unikniesz wówczas szoku termicznego, a mięso równomiernie się upiecze. Po ogrzaniu mięso należy umyć i dobrze osuszyć, następnie posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć olejem, a właściwie wmasować w stek przyprawy. TAK WŁAŚNIE - MIĘSO SOLIMY! Gdy mięso się zetnie, nie ma już szansy, by sól wniknęła do środka. Nie solimy jedynie mięsa, które zamierzamy przechowywać w lodówce przez kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam orientalne smaki. Mój dzisiejszy pomysł pewnie nie ma wiele wspólnego z oryginalnymi recepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli(...)ryżowego, wybór jest dowolny :) Pamiętamy wtedy oczywiście, że przed dodaniem go do naszego dania należy go wcześniej ugotować według przepisu na opakowaniu, ale nie do pełnej miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki
Kulinarne zapędy Kokosakroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym barze tapas, a w supermarketach szynki te wiszą jak jakieś(...)Hiszpanii zjem prawdziwą paellę. W mniejszych miasteczkach aby dostać to flagowe danie trzeba nierzadko przychodzić na konkretną godzinę do restauracji. Jak widać nie wszędzie przygotowują to danie w większej ilości, a już tym bardziej nie na wieczór. Paella uznawana jest za zbyt ciężkie danie aby zajadać się nią na wieczór. Ale wyjazd do Malagi musiał zakończyć
Right Behind The KitchenNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak
Maminek kulinarnyMoje porównanie w tytule pewnie dla niektórych jest dość odważne, ale biorąc pod uwagę konsystencję sera halloumi, jego słonawy smak i to, że zdarza mu się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPaprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na plasterki. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i poczekać, aż się rozgrzeje. Każdy kawałek schabu przesmażyć na średnim ogniu (z obu stron), aż mięso uzyska złoty kolor. Przesmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać(...)smażyć na średnim ogniu. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko ze sobą wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowany wywar przełożyć na przesmażone mięso. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 20 minut
UgotowaćOd czasu do czasu mam ochotę na smażoną kiełbasę z cebulką i ziemniakami. Jednak, aby nieco urozmaicić to popularne i klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać
Moja smaczna kuchniaBiała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem. Składniki: 1 opakowanie kiełbasy białej wieprzowej NATURRINO 2
kuron.com.plkawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł tak chrupiący jak te poprzednie udka. Ale w sumie, wnioskując z opisu(...)podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego
Marder&Marder Manufacturewyobraźmy sobie ciocię Jadzię, która siadając na krześle, trzymając w rękach tackę z kiełbachą zalicza spektakularną glebę – i kto wtedy staje się atrakcją spotkania? Ba! I choćbyśmy zaserwowali dania z ośmioma gwiazdami Michelin, których nie powstydziłby się sam Mistrz Amaro to gwarantuję, że nie zrobią już one takiego wrażenia jak spadająca gwiazda Ciocia Jadzia z ketchupem(...)cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony
upichconaGdzieś mi ostatnio mignął pomysł na zupę gołąbkową... Uznałam, że to może być świetny pomysł i warto spróbować... Teraz stwierdzam, że świetny pomysł to
Smaczne ZdroweFasolkę po bretońsku robię dosyć często, aż dziwię się sama, że dopiero teraz przepis doczekał się publikacji... Potrawa lubiana i znana na tyle, że każdy opis
Kraina Miodem PłynącaMówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona. Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi(...)laurowe sól himalajska lub kłodawska 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 cebule – do pieczenia Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku. Mięso zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Golonkę doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu
Ola la LCHFDania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie(...)minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie gotowe. Krok 3 Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Krok 4 Nastaw piekaranik na 180 stopni. Wymieszaj
Niedzielny kucharzgotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować w skórce, a potem zetrzeć na tarce, w tej formie znikał z tosinej tacki w kilka minut). Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam jedno z pierwszych dań Truskawki na słodko(...)dzieci oraz osób chorych na celiakię bądź na diecie bezglutenowej. Jako jedyna spośród kasz jest zasadotwórcza, co okazuje się być nieocenione, gdy w diecie dominują produkty kwasotwórcze takie jak mięso, nabiał czy pieczywo. Pomaga to w profilaktyce wielu chorób (np. nowotworowych), a także wspomaga ich leczenie (np. kandydoza). Popularne jest też stwierdzenie, że jaglanka „odśluzowuje”, co znaczy tyle, że oczyszcza
Przepysznik - BLW i nie tylko