dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:309/445)

Fasolka po bretońsku 140

Fasolkę po bretońsku robię dosyć często, aż dziwię się sama, że dopiero teraz przepis doczekał się publikacji... Potrawa lubiana i znana na tyle, że każdy opis

Kraina Miodem Płynąca
GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 166

Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona.  Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi(...)laurowe sól himalajska lub kłodawska 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 cebule – do pieczenia Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku. Mięso zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Golonkę doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu

Ola la LCHF
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 120

Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie(...)minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie gotowe. Krok 3 Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Krok 4 Nastaw piekaranik na 180 stopni. Wymieszaj

Niedzielny kucharz
Pierwsze "dania" 141

gotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować w skórce, a potem zetrzeć na tarce, w tej formie znikał z tosinej tacki w kilka minut).   Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam jedno z pierwszych dań Truskawki na słodko(...)dzieci oraz osób chorych na celiakię bądź na diecie bezglutenowej. Jako jedyna spośród kasz jest zasadotwórcza, co okazuje się być nieocenione, gdy w diecie dominują produkty kwasotwórcze takie jak mięso, nabiał czy pieczywo. Pomaga to w profilaktyce wielu chorób (np. nowotworowych), a także wspomaga ich leczenie (np. kandydoza). Popularne jest też stwierdzenie, że jaglanka „odśluzowuje”, co znaczy tyle, że oczyszcza

Przepysznik - BLW i nie tylko
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 206

Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną

zobacz ich smak
Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem 159

rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka(...)będą miękkie. Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki. Smacznego Artykuł Krupnik z kaszą

PatiGotuje
Galareta wieprzowa 201

Nie wiem jak u Was ale u nas na każde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki z karkówki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami 17826

środka dałam wędzoną szynkę, która fajnie skomponowała się z suszonymi śliwkami i nadała roladkom ciekawego posmaku. składniki: 7 grubszych plastrów karkówki ( ok 1,2 kg ) 7 plastrów wędzonej szynki dojrzewającej ok 20 suszonych śliwek Helio 7 łyżeczek musztardy sarepskiej 600 ml gorącej wody 2 łyżki mąki sól, pieprz 1 łyżka oleju Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć(...)pieprzem. Na desce ułożyć  jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy. Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki

Monia miesza i gotuje
Ziołowy politechnik warszawski 152

powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową(...)mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki. Mięso w naczyniu zawijamy od góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 226

Nie samym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości

Kuchnia po mojemu
Domowy kebab z kurczaka 391

się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat(...)Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam

Fabryka pomysłów
Sałatka FIT z grillowanego ananasa, cukinii i kiełbasy sołtysa, z dodatkiem sera korycińskiego. Podana na rukoli i liściach rzod 217

Nadszedł długo wyczekiwany miesiąc maj, którego zaczęliśmy obowiązkowo majówką. Majówki to pikniki i grillowanie. Dużo czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu i z dala od kuchennych

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi zapiekane z piersią kurczaka i mozarellą 103

Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie. Szparagi, szczególnie te zielone, są moim ulubionym majowym warzywem. Wybitnie na mnie działają, poprawiają mój nastrój i sprawiają, że wprost nie mogę się doczekać kolacji. To jest właśnie przepis idealny na kolację. Jest smacznie, niezbyt obciążająco dla układu pokarmowego, ale również jest sycąco. Po takiej kolacji bez(...)trochę rozbić, żeby były płaskie, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do miski, dodać łyżkę oleju sezamowego i wymieszać. Mozarellę pokroić na 12 plasterków. Każdego szparaga oddzielnie owinąć w pasek mięsa drobiowego, wkładając do środka plasterek mozzarelli. Szparagi układać w naczyniu żaroodpornym i posypać nasionami sezamu. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach, aż mięso i nasiona sezamu się lekko zrumienią

Dietolog
Roladki wołowe z sosem grzybowym 195

zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy, ale dobra jest również wołowina zrazowa dolna lub górna. Szybkie danie to nie jest, bo dusić trzeba około 2 h, ale z sosem grzybowym smakuje wyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej(...)dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku

Kuchcik gotuje
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 442

zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec(...)marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie, w którym jest (folią lub przykrywką) i wstawiamy do lodówki. 2. PIEKARNIK: kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania