dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:303/445)

Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 181

Dojrzały, unikalny aksamitny smak z delikatną nutą jodu, i wyczuwalną delikatną słodką nutą. Mięsista i kremowa jednocześnie struktura mięsa. Delikatny smak pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre deux mer Z Holandii: Oosterschelde Creuse(...)teraz jest to najczęściej spotykana ostryga w naszych europejskich wodach. Miękkie i delikatne, soczyste mięso. Idealna odmiana dla początkujących ze względu na najniższą cenę. Ostryga znajduje się w głębokiej silnej muszli , którą trudno otworzyć. Gotowe do konsumpcji w wieku 2 lat. Mięso zwarte o solidnym smaku. Młode egzemplarze ( nr. III) najlepiej jeść na surowo Duże egzemplarze (nr.I nawet

Sztuka gotowania w/g Samiry
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 157

świętach? Zamrozić to co się da. Mięsa i sosy – najlepiej poporcjowane, aby można było wyjąć tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu(...)miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka

Między kuchnią a pokojem
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 142

Ta zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć

Kuchnia Pokoleń
Paella 2209

Zapraszam na danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami

Moja Galeria Smaku
Makaron z cukinii w wersji raw (surowej),z jarmużowo-bazyliowo-kokosowym pesto, awokado i suszonymi pomidorami…czyli obiad 15 mi 215

wegetariańsko. Za mięsem nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam, więc nie był to problem, ale o ile na diecie bezglutenowej i beznabiałowej czułam się znakomicie, to na diecie wegańskiej zaczęłam się czuć coraz gorzej. Trudno się dziwić – ani kasze, ani soja nie są zalecane w Hashimoto. Na szczęście w porę trafiłam na Facebook’ową grupę „Bez cukru(...)ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mleka kokosowego sól do smaku *nie posiadam wagi kuchennej, więc ciężko dokładnie mi określić ile bazyli i jarmużu ma być – dałam mniej więcej po garści, po upchaniu stanowiły 3/4 małego siekacza . Sposób przygotowania: Przygotowanie jest super łatwe i szybkie. Zrobienie całego obiadu zajmuje maksymalnie 15 minut. Myjemy cukinię i trzemy

Fill The Bowl
Pierś z kurczaka a'la befsztyk 113

Tym razem postanowiłam przedstawić pomysł na alternatywę dla piersi z kurczaka a'la schabowy . Kolejny prosty i szybki sposób na obiad przechwycony od mojej Mamy. Przyrządzała

Kuchnia po mojemu
soczysty pieczony schab 127

                                      schab pieczony Dziś pragnę zaproponować przepis , który

Miód i pieprz
Kacze udka 129

Soczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę

Zasmakuj Kuchni
Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku. 91

suszonej 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1,5 l wody 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty(...)miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.   Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach 1000 razy, ponieważ te danie często

kuron.com.pl
Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 142

Choć zazwyczaj staram się jeść dosyć zdrowo to czasem nachodzi mnie chęć na nieco inny klimat. Tym razem postanowiłem przygotować danie, które można spotkać praktycznie w każdym barze z jedzeniem. Była to jedna z najczęściej wybieranych przeze mnie pozycji w menu jeżeli chodzi o posiłki w trasie. Mowa oczywiście o panierowanej piersi z kurczaka z pieczarkami oraz żółtym serem(...)mąki, jajka oraz bułki tartej. Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor. Po odwróceniu na drugą stronę na pierś z kurczaka nakładamy przygotowane wcześniej, usmażone pieczarki, które następnie posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu nasz ser bez trudu się roztopi. Pierś z kurczaka będzie gotowa, gdy druga

Programista w kuchni
Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) 113

Na dzisiejszy obiad polecam Wam lekk ą  i pełn ą  zdrowia aromatyczn ą  sałatkę z komos ą  ryżową, ciecierzyc ą i pomidorkami

La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne :-) 164

Na diecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że

Kawa z mlekiem
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 112

warzywami to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe. Lekkostrawne i zdrowe danie jednogarnkowe, które przygotujemy bez dużego wysiłku. Pomysł na kurczaka pieczonego na ryżu zaczerpnęłam od mojej Siostry, a przyprawiłam go według swego smaku. W tym daniu z powodzeniem możemy wykorzystać zarówno warzywa świeże, jak i mrożone. Ryż zalewamy płynem w proporcjach 1:2, czyli(...)przygotować kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami? Podudzia kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, natrzeć solą i oprószyć z każdej strony czosnkiem, pieprzem, papryką, chili, majerankiem, curry i kuminem. Mięso z wierzchu delikatnie nakłuć nożem, aby przyprawy dotarły pod skórę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami.  Brytfankę wysmarować oliwą

Kuchcik gotuje
Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji :) 10542

jako drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Bardzo smaczna i efektownie wyglądająca sałatka, która zawsze robi furorę wśród gości. Jest to tak zwana „przekąska na raz”, którą zjemy bez konieczności używania sztućców i brudzenia talerzyków   4. Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem ( PRZEPIS TUTAJ ) Jedna z lepszych sałatek jakie jadłam. Rewelacyjne połączenie wędzonego kurczaka z ananasem, makaronem(...)Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym ( PRZEPIS TUTAJ ) Szybka, pożywna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka z mięsem drobiowym, makaronem i warzywami. Idealna propozycja na pyszną kolacje lub na drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Taka sałatka to także bardzo dobre danie na spotkanie ze znajomymi. Koniecznie musicie spróbować!   10. Sałatka krabowa ( PRZEPIS TUTAJ ) Powiedziałabym

Blog z Apetytem
Charczo- gruzińska zupa z wołowiną. 364

Wybierając się do Gruzji, skrzętnie notowałam nazwy poszczególnych dań, które chciałam posmakować. Wśród nich znalazło się charczo, choć nie miałam pojęcia czym się będzie różnić od polskiej pomidorowej gotowanej na mięsie. Eksplozja smaków, którą dostałam na talerzu sprawiła,że moje kubeczki smakowe oszalały. Lista składników jest dość długa a i czas przygotowanie niekrótki-ale warto, oj, warto. SKŁADNIKI(...)się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę i zalewamy to wodą-zmniejszamy ogień i dusimy ok 1 i 1/2 godziny. W tym czasie przesmażamy (robiłam bez tłuszczu) pomidory

Kopystką po garach
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 120

jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze spotkałam na straganie...        Składniki: małe patisony (zdrowe bez plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej(...)łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan)     Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie.   Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam, a potem zmiksowałam. Patisony umyłam i odcięłam kapelusiki. Łyżeczką wydrążyłam miąższ, który posiekałam.   Cebulę obrałam i razem z papryką pokroiłam w kostkę. Pieczarki

Kuchnia u Krysi
KURCZAK TANDOORI 191

obracać. Jeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika w płynie lub proszku. Danie jest proste do przygotowania i idealnie nadaje się na familijną biesiadę letnią porą. Koniecznie podajcie je z ulubioną sałata, gęstym jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Sok z cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy

cool and minty
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 122

Tarta z dynią i boczkiem doskonała na obiad lub kolację. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 6 płatów ciasta filo 0,5 kg dyni, 1 cebula, 30 dag boczku, 2 jajka, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. masło Wykonanie: Dynię czyścimy usuwamy środek(...)serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków. Blacha wyposażona jest dodatkowo w wyjmowane dno, które pozwoli wyciągnąć gotowe ciasto na paterę bez ryzyka uszkodzenia. Każdy, kto lubi

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania