mięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie trunki do marynowania np. szaszłyków, owoców morza to możemy takie potrawy bezpośrednio po wyjęciu z marynaty wykładać na ruszt. Pamiętajmy że mięsa będą różnie reagowały na „kąpiele alkoholowe”. Duże kawałki czerwonego mięsa(...)alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa. W przypadku marynowania mięsa w takich alkoholowych marynatach musimy uważać podczas jego grillowania. Po pierwsze ważne jest aby nadmiernie nie spalić mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem
naRuszcieJak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i
Karo in the KitchenŁatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki
wyzwania kuchenneMięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i
Trzeci talerznastępnie gotujemy przez kwadrans w wywarze wołowym. Cebulę siekamy bardzo, bardzo drobno i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby odcedzamy, kroimy w malusieńką kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dorzucamy je do zeszklonej na patelni cebuli. Przesmażamy wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim
Kuchenna Kontrrewolucyadodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :) Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka(...)parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę się porwały (6 do 8 3-sekundowych obrotów) - nie należy z nich robić "papki". Dodajemy pory do mięsa, wszystko zagniatamy czystymi rękami i formujemy
W kuchni wieczoremTreściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis autorski (mój). W moim domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy
Di gotujeDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie
kuchnia doski(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z
Kulinarne przemysleniaBardzo proste danie, łączące kilka składników i nieco więcej przypraw, dzięki którym potrawa nabiera niebywałego aromatu i smaku. Ja przeważnie sypię bardzo dużo różnych przypraw
Zdrowie na języku :Podpinaną rączką. Jeśli takiej patelni nie macie, naszykujcie wszystkie elementy na zwykłej, dużej patelni a danie wstawcie do piekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak(...)wzdłuż niego nóż rozcinając mięso na dwie osobne piersi. Prowadzimy nóż od środka mostka, po żebrach, jednocześnie jedną ręką odciągając pierś i odsłaniając żebra – przy dobrym cięciu prawie nie powinno być na nich mięsa. Powtarzamy operację z drugą piersią, a następnie odcinamy oba skrzydełka. PRZYGOTOWANIE MIĘSA Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę
Karo in the Kitchenpłasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie wklep delikatnie dłonią przyprawy w każdy plaster - zrób(...)podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij szczelnie garnek
Szybko Szybkowarpłasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie wklep delikatnie dłonią przyprawy w każdy plaster - zrób(...)podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij szczelnie garnek
Szybko Szybkowarpieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy. Całość dokładnie ręcznie wymieszaj i wyrób. Białka ubij(...)schłodzony już gorzej. Mogłam upiec go w jednej formie, byłby większy, ale i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchni