Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez
Tajskie smakipodkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy. Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą z resztek cukru. Osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy również pojemnik i ruszt. Następnie sól mieszamy z peklosolą i w takiej mieszance obtaczamy mięso, a następnie układamy(...)Mięso wyjmujemy z lodówki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obtaczamy w mieszance przypraw i układamy go ponownie w czystym pojemniku z rusztem, odkładamy na 24 h do lodówki, nie musimy mięsa obracać. Po 24 h, mięso pakujemy do siatki lub pończochy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu ( np, rura od grzejnika itp. ) Tak przygotowane mięso
Kulinarne Fantazje Mariolichoćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii . Tym razem postanowiłam wykorzystać pomarańczę . W efekcie powstało proste, szybkie do wykonania i co najważniejsze smaczne danie obiadowe. Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1-2 pomarańcze 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy(...)zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce
Grunt to przepis!piekarnika na ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw wzdłuż, żeby para wyszła i wstawiłam ponownie do piekarnika, żeby mięso podpiekło się na wierzchu. Upieczone mięso wyjęłam z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z rękawa. Po wystudzeniu zdjęłam sznurek i schab pokroiłam w plastry. Pieczeń ognista okazała się strzałem(...)zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca podana zimno Rolada z trzech rodzajów mięsa Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem .... a po resztę przepisów odsyłam do zakładki MENU.... DANIA MIĘSME Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysiprzyprawy do dań meksykańskich, która go zawiera, my dodajemy nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE(...)żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę
Nerds KitchenTo wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami
Sztuka gotowania w/g SamiryKilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy
Kulinarna PokusaPrzepis, lekko zmieniony, z niezawodnego BBC Good Food . Składniki: (na jakieś 4 średnie, dorosłe porcje; z dodatkiem ryżu i chlebka naan wystarczyło u nas dla
Lejdi of the houseArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować
Magiczne Życie Marty11 . 06.2018 Magda Duszony w ten sposób kurczak, dzięki lekkiej kwasowości pomidorów, nabiera niesamowitej miękkości i soczystości. To danie nie mogłoby być lepsze, ale dodatek
Smaczna StronaTo już ten czas, że zaczynam myśleć o lecie i o wakacjach
Quinoa Raz!W tym przepisie wykorzystuję comber, chyba najbardziej delikatne mięso z tuszy króliczej. Ważne jest odpowiednio długie zamarynowanie mięsa, aby po grillowaniu nie było twarde i suche
Weekendy w domu i ogrodzieJak w każdy poniedziałek, dziś kolejna propozycja z cyklu Obiad za 10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę
BaRepasczasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmuję kapustę z garnka i pozostawiam do ostygnięcia. Część liści wykorzystam jeszcze do gołąbków, z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami(...)kapusty. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Mięso mielę na sitku o dużych oczkach (7 – 8 mm), dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na lasagne z mięsem mielonym. 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki 500 ml sosu pomidorowego(...)beszamelowy: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 300 ml mleka 1/2 łyżeczka soli Lasagne z ciecierzycą Jak przygotować lasagne z ciecierzycą. Na dużą patelnię włożyć mięso mielone. Bez tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone suszone pomidory, oliwę, sól, pieprz i sos pomidorowy
mecooks