Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyDzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu
Oryginalny smakzałożenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników. Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy(...)muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich ziołowych mieszanek jest bez wątpienia, kompozycja garam masala , używana m.in. do sporządzenia jednego z najbardziej popularnych dań Indii, czyli kurczaka tikka masala. Garam masala, w tłumaczeniu z hindi, to tzw. "gorąca mieszanka". Zwykle podkreśla smak potraw oraz uważana
Moja Mama GotujeTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje Qulinariauwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt(...)mięso. Pomijam fakt, że ryby zjadam, rzadko, ale zdarza mi się. I nawet ja, wegetarianka wiem, że to mięso. Bosh, czego Was uczyli w szkole? 8. To, co Ty właściwie jesz? Hm, też się czasem zastanawiam, wiesz? Żyję miłością i świeżym powietrzem! A tak na poważnie - jem to, co lubię. Choć na tej liście mięsa nie ma. 9. Wegetarianie
W kuchni Karmel-itkiRosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam
Kulinarne S.O.S.Przepis na tradycyjne gołąbki , znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy
NiePieprz.pldystansie półmaratońskim i maratońskim pojawiają się posiłki dla uczestników organizowane pod hasłem pasta party. Z jakością tych dań jest różnie, choć bywa, że zmęczeni wszystko pałaszują ze smakiem jak przysmak. Nie tylko na okazję długodystansowego biegu warto przygotować dosyć proste danie jednogarnkowe na bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty(...)kuchni sztućcami, ofiary - jeden pęknięty nóż. Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy
I tu będę miała takie teWitam. Ale fazka, jestem o krok bliżej w stronę spełniania marzeń, zadzwonili z master chef'a jadę na drugi etap castingów do Krakowa, kurde co ja
Kuba GotujeMule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w
gutfutLato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na
Karo in the Kitchensłoiku zrobiliśmy lasagnie, najpierw wegetariańską a potem klasyczną. Teraz musakę. Uważamy, że słoik jest doskonałym naczyniem do zapiekania potraw już wcześniej przesmażonych, nie zawierających surowego mięsa, które wymaga długiego pieczenia. Jeśli danie wymaga tylko zapieczenia to właśnie słoik nadaje się do tego idealnie. Polecamy Wam ten patent. Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone(...)minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, zamieszaj i przesmaż minutę. Podkręć temperaturę i wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką na drobne kawałki. Smaż wołowinę aż zrobi się brązowa i nie będzie w niej surowych kawałków mięsa. Wlej do mięsa szklankę wina i mieszaj aż cały płyn odparuje. Wtedy włóż na patelnię posiekane pomidory, zamieszaj, dodaj 2 łyżki przecieru
Niedzielny kucharz