Tradycyjna kuchnia polska w nietypowym wydaniu Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek(...)ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem
Grunt to przepis!Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję normalne kotlety sojowe(...)odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie i soczyste, no i ciemne. W podobny sposób robię każdy gulasz sojowy, przy czym jak napisałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDo gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej
głodny alergikPoniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyDzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu
Oryginalny smakzałożenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników. Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy(...)muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich ziołowych mieszanek jest bez wątpienia, kompozycja garam masala , używana m.in. do sporządzenia jednego z najbardziej popularnych dań Indii, czyli kurczaka tikka masala. Garam masala, w tłumaczeniu z hindi, to tzw. "gorąca mieszanka". Zwykle podkreśla smak potraw oraz uważana
Moja Mama GotujeTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje Qulinariauwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt(...)mięso. Pomijam fakt, że ryby zjadam, rzadko, ale zdarza mi się. I nawet ja, wegetarianka wiem, że to mięso. Bosh, czego Was uczyli w szkole? 8. To, co Ty właściwie jesz? Hm, też się czasem zastanawiam, wiesz? Żyję miłością i świeżym powietrzem! A tak na poważnie - jem to, co lubię. Choć na tej liście mięsa nie ma. 9. Wegetarianie
W kuchni Karmel-itkiRosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam
Kulinarne S.O.S.Przepis na tradycyjne gołąbki , znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy
NiePieprz.pldystansie półmaratońskim i maratońskim pojawiają się posiłki dla uczestników organizowane pod hasłem pasta party. Z jakością tych dań jest różnie, choć bywa, że zmęczeni wszystko pałaszują ze smakiem jak przysmak. Nie tylko na okazję długodystansowego biegu warto przygotować dosyć proste danie jednogarnkowe na bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty(...)kuchni sztućcami, ofiary - jeden pęknięty nóż. Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy
I tu będę miała takie teWitam. Ale fazka, jestem o krok bliżej w stronę spełniania marzeń, zadzwonili z master chef'a jadę na drugi etap castingów do Krakowa, kurde co ja
Kuba Gotuje