dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:346/445)

CHILI CON CARNE Z KURCZAKIEM 201

Popularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem.  Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado.  Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI(...)przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę wraz z zalewą, odsączoną kukurydzę, czekoladę i szczyptę cynamonu. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, chili i oregano. Można także dodać sos sojowy. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak, tartym żółtym

cool and minty
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 150

gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru(...)dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego gustu. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. * Chlebki naan przygotowałam z przepisu podanego w linku- z tym, że bez dodatku czosnku i pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Papryka faszerowana kaszą gryczaną 261

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ragoût à la bolognese 189

francuska nazwa nie tyle jednej potrawy, co raczej pewnego ich rodzaju. Początkowo chodziło o dania mięsne, rybne lub warzywne, na które składały się jednakowej wielkości kawałki wszystkich składników potrawy uduszone razem w sosie. Właściwie nazwa ta wciąż dotyczy tego typu dań, jednak troszkę rozszerzyła swoje znaczenie. Teraz dotyczy ona wszelkich potraw, w których składniki są równomiernie rozdrobnione(...)Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Ja robię po prostu tak, że po wygarnięciu koncentratu

Ratunku obiad
Placki z cukinii 177

Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza mi się(...)cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko

ladykitchen
Musaka 169

Musakę przygotowywałam pierwszy raz i stwierdzam, że jest to danie, które będzie się u nas pojawiało przynajmniej kilka razy w sezonie ;) Wychodzi z tego przepisu na prawdę duża porcja. Można nią wykarmić gości lub jeść przez 3 dni :p Kiedy będziecie przygotowywać Musakę pierwszy raz zapewne przepis wyda Wam się zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy(...)Naczynie, w którym będziemy piekli musakę smarujemy oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł się zarumienić. Skomentuj

MamaOskarka
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 417

pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie(...)większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę) i dodając w międzyczasie przyprawy: tymianek, cząber, paprykę, imbir i sól. Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone

Kulinarna Pokusa
Test parowaru MPM DZG-40A + danie z parowaru 174

się parowar? Jak w moim domowym teście wypadł parowar firmy MPM (DZG-40A), który od niedawna posiadam? Zapraszam do recenzji. Parowar to urządzenie służące do przygotowywania posiłków na parze, bez użycia tłuszczu. Wygląda jak piętrowy, zasilany prądem garnek. Do dolnego naczynia wlewamy wodę, która podgrzewa się do wysokiej temperatury, tworzy się para, która przedostaje się przez dziurki w poszczególnych(...)zajmuje dużo miejsca. Po włożeniu jednego pojemnika w drugi z łatwością mieści się do kuchennej szafki, gdzie będziemy mieć go zawsze pod ręką jeśli najdzie nas ochota na danie z parowaru.  Polecam kupno tego urządzenia. Cena jest atrakcyjna a wykonanie i jakość naprawdę dobre. To dla mnie prawdziwe odkrycie, bo brokuły czy szparagi z wody nigdy nie będą

Szefowa kuchni
KURCZAK NA KWAŚNO 164

  Sięgnęłam po ten przepis ze względu na ciekawe smaki.W kuchni ciągle próbuję łączyć coś co do siebie niby nie pasuje ,a potem okazuje się ,że

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
76 przepisów na jesienne obiady 155

Jesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe(...)soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą

Moja smaczna kuchnia
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 185

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO ) Składniki potrawy, którą wykonałam w woku: 400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku) 2

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz z kiszoną kapustą curry 164

Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji(...)przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer jeden z rybą w roli głównej. Co prawda dorsz, a nie sandacz, ale w tym daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach

bistro mama
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 424

zawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie. Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał(...)mięsa. Podlewamy dno brytfanny winem (lub wodą). Na koniec posypujemy wszystkie składniki tymiankiem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 90 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie. Po odlaniu wody przykrywamy je, aby całkowicie nie wystygły. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z salami 190

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną

Kulinarna Pokusa
Gulasz wieprzowy 162

nadzieję że tym którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można(...)liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego czy krowa była młoda czy stara;) Każdy zabierający się za gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby

Aromatyczne Podróże