opłaca, że to bez różnicy przecież, ważne żeby w ogóle było...to już nie są święta. To tak, jakbyśmy przygotowywali imprezę dla znajomych. Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie ugotowanego barszczu, nawet jeśli muszę potem szorować kuchenkę i ręce po obieraniu buraków. Nie wyobrażam sobie potraw kupionych na stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej(...)końca tego elaboratu zapraszam na barszczyk :) Mój własny, a nie z torebki :) Mój barszcz wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :) Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury , wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku
Codzienna kuchnia niecodziennaZioła prowansalskie dodałam do dania z makaronu z sosem z cukinii i pomidorów, wyszło pyszne i pełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Papryka czerwona słodka – użyłam do przyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam
Magiczne Życie MartyKurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu(...)odpowiednie wysuszenie powierzchni kurczaka. Przez połowę czasu pieczenia kurczak dostaje bardzo mocnego temperaturowego kopa – to pozwala idealnie wypiec skórkę i wytopić spod niej cały tłuszcz, który nawilża mięso. Następnie mięso pieczone jest w niskiej temperaturze – pozostaje miękkie, soczyste i delikatne. Kurczaka oczyszczamy z odstających kawałków tłuszczu (najczęściej przy kuperku – wytnijcie tłuszcz, a skórę otaczającą go zostawcie) i osuszamy papierowymi
Karo in the Kitchenmakaronem ugotujecie szybko i bez specjalnych trudności. Oczywiście pod warunkiem, że wszystkie składniki macie w spiżarni. U mnie zawsze znajdzie się przysłowiowa paczka makaronu, pomidory z kartonu i tuńczyk… Tak, tak dzisiejszy sos z makaronem to sos pomidorowy, mocno czosnkowy z tuńczykiem i anchois. Przypomina puttanesca . Jeśli znacie to danie to przepis na pewno Wam przypadnie(...)natką pietruszki. Wybierz tuńczyka w dużych kawałkach. Wiem, że rzadko kiedy zawartość puszki tuńczyka odpowiada temu co jest widoczne na zdjęciu. Ale ja miałam szczęście i trafiłam na jasne mięso tuńczyka w dużym kawałku. Wybrałam również ten w oleju. The post Sos z makaronem w 30 minut appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie
Smaczne ZdrowePyszne, miękkie i ekspresowe pączki serowe. Dobre tak naprawdę na każdą okazję, nie tylko Tłusty Czwartek. Pączki są delikatne, sprężyste i wilgotne w środku. SKŁADNIKI: (ok
Calzonella.comPerliczka to ptak o delikatnym, bardzo chudym mięsie. Dlatego też łatwo je wysuszyć, więc ważna jest odpowiednia marynata i sposób przygotowania perliczki. Przed pieczeniem najlepiej moczyć
Pociąg Do KuchniPaella to tradycyjne hiszpańskie jednogarnkowe danie z ryżu. Te autentyczne przygotowywane są według nabożnych wręcz kulinarnych rytuałów i wymagają specjalnych patelni i odmian ryżu, najlepszych mięs i owoców morza, gotowania na żywym ogniu czy wreszcie znacznej wprawy kucharza. Niech to nie będzie jednak w najmniejszym nawet stopniu zniechęcające dla wszystkich, którzy pragną przygotować paellę – samodzielne stworzenie kolorowej, pysznej, zdrowej(...)początkowo wydawać – kiedy już podsmażycie pierwsze składniki i dodacie bulion, to potrawa przygotuje się wręcz sama, a jedyną trudnością będzie wrzucenie w odpowiednim czasie pozostałych warzyw. Warzywna paella będzie daniem niezwykle smacznym, ciekawym, relatywnie tanim, a przy tym idealnym wręcz do jedzenia w ciepłe, słoneczne dni – a już najlepiej smakować będzie na świeżym powietrzu Składniki na 2 – 4 porcje
Even Better Foodtłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans ...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych. Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania(...)pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych
NaKońcuJęzykaBiała kiełbasa to dla mnie prawdziwy rarytas... może dlatego, że jemy ją u nas od święta. Choć kojarzy się ona głównie ze świętami Wielkanocnymi, to nic
Kuchnia MagdaLenyfiletowanie ryb i nie tylko ... jest coś
Miód i pieprzZiemniaki pieczone po szwedzku, albo inaczej – ziemniaki Hasselback. Już sam wygląd ”mówi”, jak zwyczajna potrawa może wygladać nadzwyczajnie. Potrawa jest banalnie prosta, a ilość składników minimalna
mojewypiekiinietylkogram masła, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam zamarynować gęś dzień wcześniej, aby poleżała przez całą noc w lodówce otoczona marynatą - mięso uzyska wtedy pożądaną kruchość i doskonały aromat. Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki czosnku(...)nich 4 liście laurowe, 3 łyżki suszonego majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czarny świeżo mielony pieprz. Całość roztarłem do uzyskania jednolitej marynaty, którą obficie natarłem wszystkie kawałki mięsa. Następnie przełożyłem je do naczynia, w którym miałem zamiar przechowywać gęś w lodówce,. Dodałem do niego 50 ml czystej wódki, 4 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy i całość delikatnie wymieszałem
Wyprawy kulinarneGrillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała
mojewypiekiinietylko