Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają
Karo in the KitchenSzaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów
Kulinarna Pokusatrzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań głównych mięsnych i warzywnych, poprzez desery(...)kończąc na napojach i przekąskach. Sprawiają one, że dania są lekkostrawne. Przyprawy ocieplają nasz organizm od środka, przyspieszają metabolizm i trawienie. Kurkuma , żółty korzeń, czyli wyciąg z ekstraktu kłączy ostryżu, wchodząca w skład większości mieszanek curry i dodawana jest prawie do każdej indyjskiej potrawy. Gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej
Moja Mama GotujeMój facet jest absolutnym fanem wszystkiego dobrego zamkniętego w bułce. On to sobie może, ektomorfik… Zjada trzy i jeszcze bezczelnie zapyta o deser. Ja też jestem
Karo in the KitchenMuszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny
Karo in the Kitchenmnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego i cieszącego podniebienie. Dzień wcześniej dotarł do mnie mój nowy nóż – Victorinox Santoku Swiss Modern . Jeśli regularnie mnie śledzicie, to zapewne wiecie, że mam hopla(...)Ostrze natomiast posiada rowki (tzw. ryflowanie) – dzięki temu krojone produkty nie przywierają. Noże typu Santoku określa się mianem noży „trzech cnót”, a to dlatego że są idealne do mięsa, warzyw i owoców. To trio połączyłam właśnie w przepisie. Nóż spisał się na medal – jest ostry, dobrze leży w dłoni i ładnie się prezentuje. Od pierwszego przekrojenia wiedziałam
Poezja smakuskropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest(...)podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek. W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki
Karo in the KitchenU nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i
Chop w kuchnisobie, sporo ryzykując, że pojemnik próżniowy DAFI , nie tylko przeżył podróż do Rzymu i z powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych(...)powiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim
Z Kuchni Do Kuchnizwiązku z tym wydarzeniem zapraszam dziś Was na parę słów o tym jak sobie radzić z problemem marnowania produktów spożywczych w naszych domach i jak przygotować proste danie obiadowe wykorzystując przy tym resztki, które nam pozostały z poprzedniego dnia. Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 Dla mnie, blogerki kulinarnej, która na co dzień pisze o pożywieniu i ma styczność(...)hyperFresh 0 stopni Celsjusza z obniżoną temperaturą w stosunku do temperatury panującej w całej chłodziarce zachowa ryby i mięso dłużej świeże elektroniczna regulacja temperatury: łatwe i przejrzyste ustawienie docelowej temperatury oświetlenie LED: równomierne i łagodne dla oczu oświetlenie wnętrza bez potrzeby wymiany - lodówka Siemiens KG39NAI35 - iQ500 - hyperFresh plus komora hyperFresah plus z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa
Kulinarne przygody GatityNigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni(...)wycinając zdrewniałą końcówkę. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i krótko przesmażyć, dodać paprykę, przyprawy i całość podsmażyć 1-2 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażyć aż mięso się zarumieni. Na końcu dodać pomidora i całość poddusić aż pomidor się rozpadnie i nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić aż ostygnie. Rozgrzać piekarnik
Kocham..lubię..gotuję..Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu
Smakowy Rajswojej ofercie posiada cały wachlarz ciekawych gadżetów o atrakcyjnym wyglądzie. A więc... czy warto go kupić? Zacznijmy od wyglądu. Urządzenie na pierwszy rzut oka przypomina maszynkę do mielenia mięsa, jednak w dużo atrakcyjniejszej formie. Obudowa stylizowana jest na lata 50-te. Boki wykonane są z bordowego, metalicznego tworzywa, pozostałe części są z kolei beżowe lub transparentne. Składa się je bardzo(...)miseczkę. Po chwili będziemy mieli gotowy sorbet! Do tej pory próbowałam sorbetu brzoskwiniowego i bananowego z zamrożonymi markizami. Sorbety wyszły oczywiście bajecznie pyszne! Należy pamiętać, że urządzenie może pracować bez przerwy maksymalnie trzy minuty. Potem trzeba zrobić przerwę i można kontynuować produkcję. :) Maszynka co prawda pracuje dość głośno, jednak biorąc pod uwagę krótki czas pracy, nie jest to zbyt
Poranek na słodkoJak pokazują badania z kilku poprzednich lat większość Polaków spędza ostatni dzień roku w domu. Na domówkach nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam
My Chcemy Jeśćistotniejszych i mogą znacznie ułatwiać wybór odpowiednich produktów żywnościowych pod względem zaspokajania głodu. 1. Indeks sytości Indeks sytości (satiety index) to wskaźnik informujący o tym, jak sycący jest dany produkt, w czasie ok. dwóch godzin po spożyciu. Wyrażany jest w procentach, przy czym punktem odniesienia jest tu jasny chleb pszenny, dla którego indeks ten wynosi 100%. Krótko mówiąc(...)Chipsy 552 Czekolada mleczna 549 Wafle nadziewane 519 Pączki 414 Płatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny
Powiedz dietom nie