dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:347/445)

'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 149

Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa o

My Culinary Art
Parówki w cieście francuskim 236

   Bo najlepsze pomysły powstają z braku pomysłu na obiad... ;) Zastanawiając się z moim lubym, co by tu przetrącić z okazji obiadu i nie mając

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki z Piersią Kurczaka ze Szparagami - bez smażenia 226

Witam serdecznie Propozycja na pyszne roladki z piersią kurczaka ze szparagami. Roladki są bardzo smaczne, mięso kruche i delikatne a sos i szparagi idealnie komponują się

Uwaga Babcia Gotuje
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 145

Grecki gyros (czytaj jiiros) to nic innego jak turecki doner kebab, bo zresztą z Turcji się wywodzi. W Grecji danie pojawiło się wraz z emigracją, która uciekła przed Turkami z Azji Mniejszej. Przez lata sami Grecy na opiekane, siekane mięso mówili kebab. Odmieniło im się w latach 70. minionego wieku, po inwazji Turcji na Cypr. Zamiast mówić kebab(...)gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest bardzo prosty i składa się z kilku powszechnie dostępnych przypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze są udka. Bardzo dobry jest też gyros z polędwiczek wieprzowych. I jeszcze

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 167

dania, które również wymaga wysokiej temperatury. Stanęło na kebabie, dokładniej na chlebkach do kebaba, które, tak samo jak pitty, trzeba piec krótko w mocno rozgrzanym piecu. Dania dobre do mrożenia Planując posiłki trzymamy się zasady, żeby w niedzielę upiec w piekarniku lancze na co najmniej trzy dni lub chociaż półprodukty do nich oraz przygotować jedno danie, które zamrozimy. Dania wegetariańskie i wegańskie świetnie się przechowują i mrożą. Stąd nasze wybory na kolejne dni. Wszystkie dania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie

Niedzielny kucharz
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 183

Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 162

Weekendy to, niezależnie od sposobu spędzonego czasu, najlepsze chwile, które staram się wydusić jak cytrynę. Rano, jak w każdą sobotę wybrałem się na nasz miejski targ

BaRepas
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 139

cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie(...)która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła

Z Kuchni Do Kuchni
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 200

Im więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich

W kuchni wieczorem
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 127

Kochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie

Quinoa Raz!
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 203

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Duszona karkówka z kimchi 163

Jeśli zrobiliście Kimchi z mojego wcześniejszego przepisu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, to już spieszę Wam z pomocą. Karkówka duszona z kimchi to fajne danie

Oslov.
Gulasz cielęcy 96

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 118

Wczorajsza wichura z gradem miała wielką ochotę oderwać nasz balkon od bloku, miotając we wszystkie strony przybalkonowe drzewa. Dziś było tak pięknie i ciepło, że nie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 149

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania