dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:357/445)

Grillowany kurczak curry i sałatki 153

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku

Moniki Smakołyki
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta 235

Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

karmelowy
Dlaczego mięsa nie lubię... 214

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych(...)mięsie... przetwarzanie mięsa - kiedy tusza trafi do masarni jest obrabiana na przeróżne sposoby, jednym z podstawowych procesów technologicznych jest nawadnianie mięsa. Jest to proces bardzo pomocny przy produkcji wędlin - pozwala uzyskać większa masę produktu finalnego np. z 1 kg mięsa może powstać nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy

pyszne zdrowości
Czy produkty sojowe są zdrowe? 145

zwyklemu konsumentowi trudno się w tym wszystkim polapać. Czy warto więc włączyć produkty sojowe do codziennej diety? A może bezpieczniej trzymać się od nich z daleka. Według wszelkich danych wszystko jest kwestią umiaru i wyboru odpowiednich prodkuktów. Nie powinno zaszkodzić przyjmowanie soji w dawkach żywieniowych. Większą ostrozność należałoby zachować względem suplementów na bazie skoncentrowanych ekstraktów z izoflawonów sojowych. Jednocześnie(...)wcześniej) izoflawonów, które imitują naturalne estrogeny. Znajdziemy je również w innych roślinach strączkowych jak ciecierzyca, czy fasola, a także w orzechach ziemnych, lucernie i chmielu. Odgrywają one korzystną (choć nie bez pewnych kontrowersji) rolę w chorobach krążenia i nowotworach. Trzeba jednak zaznaczyć, że wiele osób przyswaja ją zle, gdyż powoduje ona u nich gazy, wzdęcia, a także przyrost wagi. Samo

MODA NA BIO
Jak zaoszczędzić czas i pieniądze? Oraz co polecam na śniadanie. 280

ilości zakupów czy to artykułów spożywczych czy innych do domu. Zawsze jest coś potrzebnego, coś się skończyło. A to mąka i jajka do wypieków lub na śniadanie, a to mięso i warzywa do obiadu, a to jakieś przekąski, bo zbliża się mecz i przyjdą przyjaciele. Okazji na zakupy nigdy nie brakuje, prawda? Nie omijamy też sklepów dekaracyjno-budowlanych. Ostatnio(...)kilka pomysłów, które wdrażam w życie. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Przyznam Wam szczerze, że telefon mam zawsze przy sobie. Niektórzy mawiają, że „bez telefonu jak bez ręki” Może coś w tym jest Dlatego szukam rozwiązań mobilnych. Podczas zakupów łatwiej wyciągnąć mi telefon i sprawdzić coś w jakieś aplikacji niż biegać po całym

Słodkie okruszki
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 482

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować

Uwaga Babcia Gotuje
Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą 122

pozbyć się w śmiesznej cenie niepryskanych jabłek. Kupiłam ich naprawdę sporo i trzeba było jakoś je przerobić, bo z braku piwnicy i balkonu, długo by nie poleżały. Robiłam i bez cukru, robiłam i z cukrem i całość pakowałam do słoików na ciężkie zimowe dni. Teraz przyszedł czas na jabłka na ostro. Wcześniej, robiłam jabłka z cebulką do wątróbki(...)dłużej. Przekładamy masę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-na-ostro-do-mies-z-czosnkiem-i-cebula/ MieszamWGarnku Artykuł Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Fondue – kolacja na wieczór we dwoje 169

Fondue – wywodzące się z kuchni szwajcarskiej danie, to idealna propozycja na romantyczną randkę, gdzie równie ważne jak to co jemy, jest całe otoczenie. Jest to potrawa którą delektujemy się w sposób niespieszny, dodatek do fascynującej rozmowy, czerwonego wina, migającego światła ustawionego na stole palnika i ciepłego wieczoru. Koniec lata to ostatni moment na to, by celebrować(...)osoby: ok. pół kilo mięsa – oryginalnie jest to polędwica wołowa, może być również wieprzowa, lub inne mięso jakie lubimy – choć już nieco poza konwencją olej do smażenia warzywa – takie jak lubimy sosy – o tym za chwilę bagietka? sałata? czerwone wino i przyprawy do marynowania mięsa nieduży głód i dobry nastrój ;) Mięso kroimy w kostkę

Patchwork
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1034

Jakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii

Taste Of My Day
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 152

Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z polędwicy i boczku 189

Szaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów

Kulinarna Pokusa
Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry 123

trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań głównych mięsnych i warzywnych, poprzez desery(...)kończąc na napojach i przekąskach. Sprawiają one, że dania są lekkostrawne. Przyprawy ocieplają nasz organizm od środka, przyspieszają metabolizm i trawienie. Kurkuma , żółty korzeń, czyli wyciąg z ekstraktu kłączy ostryżu, wchodząca w skład większości mieszanek curry i dodawana jest prawie do każdej indyjskiej potrawy. Gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej

Moja Mama Gotuje
Chrupiąca kanapka z wędzonym kurczakiem i majonezem jalapeño 261

Mój facet jest absolutnym fanem wszystkiego dobrego zamkniętego w bułce. On to sobie może, ektomorfik… Zjada trzy i jeszcze bezczelnie zapyta o deser. Ja też jestem

Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 133

Muszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny

Karo in the Kitchen
Pieczona karkówka z jabłkami 193

mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego i cieszącego podniebienie. Dzień wcześniej dotarł do mnie mój nowy nóż – Victorinox Santoku Swiss Modern . Jeśli regularnie mnie śledzicie, to zapewne wiecie, że mam hopla(...)Ostrze natomiast posiada rowki (tzw. ryflowanie) – dzięki temu krojone produkty nie przywierają. Noże typu Santoku określa się mianem noży „trzech cnót”, a to dlatego że są idealne do mięsa, warzyw i owoców. To trio połączyłam właśnie w przepisie. Nóż spisał się na medal – jest ostry, dobrze leży w dłoni i ładnie się prezentuje. Od pierwszego przekrojenia wiedziałam

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania