dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:365/445)

Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 328

właśnie 24-48 albo 72 godziny. Sami możecie zdecydować kiedy chcecie ten proces przerwać. Jeszcze lepiej – podzielcie świeżo wyrobione ciasto na trzy partie, włóżcie każdą do osobnego pojemnika i dajcie każdej inny czas na fermentację. Sami sprawdźcie i zdecydujcie, który z nich jest dla Was idealny i jego się trzymajcie. PRZEPIS NA CIENKIE CIASTO Do misy robota planetarnego wlewamy wodę(...)użytych składników nadzienia przez 4,5 do 6minut, na ostatnie 30-50 sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI W przepisie ważna jest kolejność umieszczania składników w misie miksera – najpierw woda, potem mąka. Robot

Karo in the Kitchen
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni.  Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były(...)szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana

Ciastka - domowe słodkości
Bieszczadzkie smaki - część I 185

również kóz i krów sprawiły, że w Karpach ta tradycja przetrwała lub powiedzmy szczerze jest odtwarzana z dużym sukcesem. Jeżdżąc po Bieszczadach można spotkać wiele straganów z serami. Nie dajmy się jednak nabrać. Jeśli ktoś próbuje nam sprzedać ser owczy wczesną wiosną, późną jesienią lub zimą to na pewno nie zawiera on nawet grama mleka owczego, choćby sprzedawca zaklinał rzeczywistość(...)Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej. W trakcie wędzenia Pan Marcin

królestwo garów
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 246

Mięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych

Kulinarna Pokusa
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 101

moment w naszej historii miał również niezwykły wpływ na całokształt dawnej polskiej „gastronomii”. Dawniej tereny naszego kraju porośnięte były gęstymi lasami, a podstawowym składnikiem diety było oczywiście mięso. Wraz z zawitaniem chrześcijaństwa w nasze granice powiększały się tereny rolne, pojawiły się nowe produkty i wraz z nimi oczywiście wino. Pierwsze winnice w Polsce pojawiły się oczywiście na terenach przykościelnych, gdyż(...)Romana Myśliwca z Fundacji Galicja Vitis. Pani Agnieszka jest gorącą zwolenniczką Vitis Vinifera, Pan Roman z kolei zagorzałym orędownikiem odmian hybrydowych. Słowo honoru… Debat tych Państwa można słuchać absolutnie bez końca. Szkoda, że było tak mało czasu. Na zakończenie tego panelu mogliśmy posłuchać bardzo ciekawej wypowiedzi dr Magdaleny Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na temat stosowania różnych podkładek

Kate's Kitchen
Tajlandia od kuchni 177

podaje się do niej jako dodatek ryż na oddzielnym talerzyku. Oczywiście znajdziemy tutaj też inne zupy, wszystkie  warte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski(...)wyciskanych sokach i szejkach owocowych. Porcja owoców na plaży Owoce kupione na lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto

Zawsze głodna!
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1910

szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie. PO 3 DNIACH DIETY(...)deska.   Dieta trwająca trzy dni, oparta na samych sokach, daje odpocząć układowi trawiennemu – on pracuje codziennie, nie ma szans na odpoczynek i reset, jeśli mu ich nie dacie – na przykład w postaci takiej diety, która jest nieporównywalnie zdrowsza od głodówki. Picie samych odżywczych soków i wody przez te trzy dni wypłukuje organizm z nagromadzonych toksyn i odkwasza. Gdybyście chcieli

Karo in the Kitchen
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 172

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze

Wypisz Wymaluj
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 148

Kolejna pozycja z menu świątecznego odhaczona na liście! Połączyłam wołowinę pieczeniową z boczkiem parzonym. I tak oto powstały pyszne, aromatyczne i wilgotne gołąbki. Wywar do gotowania

Szybko Szybkowar
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 177

datę produkcji oraz datę ważności Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji , czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż(...)brakuje w niej polifenoli i nie przyniesie nam korzyści zdrowotnych ( i kto wie, może jest zafałszowana). Zdaję sobie sprawę, że smak oliwy nie każdemu odpowiada, jednak kupowanie oliwy bez oliwnego smaku mija się z celem, bo taki produkt nie będzie posiadał korzystnych właściwości zdrowotnych. A oto jak włoskie mamy przyzwyczajają swoje dzieci do charakterystycznego smaku oliwy - podają ją razem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 157

Efektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą  cukini ą , bakłażanem, marchewk ą  i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 121

Czosnek. Dawniej uwielbiany, potem niechętnie stosowany, dzisiaj znowu w kuchni stanowi bazę wielu potraw. W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał

Marder&Marder Manufacture
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 523

Pamiętacie ZPT znaczy zajęcia praktyczno – techniczne? Samodzielne robienie kanapek, jajecznicy i tortów? Jakoś wtedy nikt nie przejmował się tym, że wydłubiemy koledze oko albo urwie

ladykitchen
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 158

często rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad. Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami! 1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania i smakuje wiosna. Piękny(...)potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw

Ugotowane pozamiatane
Dlaczego nie mogę schudnąć mimo diety? 198

często słyszę – tyle co ptaszek ). Zapominasz jednak o doliczeniu dodatkowych kalorii , wynikających np. z dosładzania kaw y, smarowania pieczywa cienką warstwą masła czy dolewania oleju do smażonego mięsa. Osobno nie są to duże liczby, jeśli jednak zsumujemy całość z dnia może wyjść zaskakująco duża nadwyżka kalorii. Wystarczy się zastanowić, ile dziennie wpijamy słodzonych kaw lub herbat, nierzadko z dodatkiem(...)czasu, żeby organizm zareagował na wprowadzenie nowego sposobu odżywiania.   Brak ci konsekwencji Bez przerwy testujesz nowe diety, zamiast trzymać się konsekwentnie obranego kierunku. Ciągła zmiana sposobu odżywiania powoduje, że organizm nie nadąża, a metabolizm zaczyna szaleć. Kluczem do sukcesu i osiągnięcia celu jest wytrwałość! Bez tego nie masz szans nawet z najlepiej skomponowaną dietą. Cierpisz na chorobę

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania