Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze
Wypisz WymalujKolejna pozycja z menu świątecznego odhaczona na liście! Połączyłam wołowinę pieczeniową z boczkiem parzonym. I tak oto powstały pyszne, aromatyczne i wilgotne gołąbki. Wywar do gotowania
Szybko Szybkowardatę produkcji oraz datę ważności Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji , czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż(...)brakuje w niej polifenoli i nie przyniesie nam korzyści zdrowotnych ( i kto wie, może jest zafałszowana). Zdaję sobie sprawę, że smak oliwy nie każdemu odpowiada, jednak kupowanie oliwy bez oliwnego smaku mija się z celem, bo taki produkt nie będzie posiadał korzystnych właściwości zdrowotnych. A oto jak włoskie mamy przyzwyczajają swoje dzieci do charakterystycznego smaku oliwy - podają ją razem
Chilli Czosnek i OliwaEfektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą cukini ą , bakłażanem, marchewk ą i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego
La grande e la piccola cuocaCzosnek. Dawniej uwielbiany, potem niechętnie stosowany, dzisiaj znowu w kuchni stanowi bazę wielu potraw. W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał
Marder&Marder ManufacturePamiętacie ZPT znaczy zajęcia praktyczno – techniczne? Samodzielne robienie kanapek, jajecznicy i tortów? Jakoś wtedy nikt nie przejmował się tym, że wydłubiemy koledze oko albo urwie
ladykitchenczęsto rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad. Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami! 1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania i smakuje wiosna. Piękny(...)potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw
Ugotowane pozamiataneczęsto słyszę – tyle co ptaszek ). Zapominasz jednak o doliczeniu dodatkowych kalorii , wynikających np. z dosładzania kaw y, smarowania pieczywa cienką warstwą masła czy dolewania oleju do smażonego mięsa. Osobno nie są to duże liczby, jeśli jednak zsumujemy całość z dnia może wyjść zaskakująco duża nadwyżka kalorii. Wystarczy się zastanowić, ile dziennie wpijamy słodzonych kaw lub herbat, nierzadko z dodatkiem(...)czasu, żeby organizm zareagował na wprowadzenie nowego sposobu odżywiania. Brak ci konsekwencji Bez przerwy testujesz nowe diety, zamiast trzymać się konsekwentnie obranego kierunku. Ciągła zmiana sposobu odżywiania powoduje, że organizm nie nadąża, a metabolizm zaczyna szaleć. Kluczem do sukcesu i osiągnięcia celu jest wytrwałość! Bez tego nie masz szans nawet z najlepiej skomponowaną dietą. Cierpisz na chorobę
Powiedz dietom nieczasach, kiedy najprostszym rozwiązaniem jest kupno karty podarunkowej na określoną kwotę do sklepu z szerokim asortymentem. Taki prezent nie wymaga od nas wysiłku – nie trzeba przewidywać co dana osoba lubi i co ją ucieszy. Myślę, że Święta to czas, który poświęcamy bliskim – warto więc pomyśleć o prezentach “z dbałością”. Cukier z prawdziwą wanilią Cukier(...)kilka godzin do lodówki. Potem ostrym nożem kroimy na niewielkie cukierki. Przechowujemy w lodówce. Fot. Porcelana Dotty i sztućce Aspen marki Ambition. Świąteczna żurawina do mięs i pasztetów Domowa żurawina do mięs to doskonały prezent dla taty czy wujka, ale jestem pewna, że ucieszy się z niego też każda gospodyni. W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć pieczeni
Poezja smakuda się niczym innym zastąpić, a tłuczek i moździerz znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań(...)Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra
ClauditteMissCooking